PIŠE NENAD POLIMAC

FOTO Zabavni skandali Zlatnog globusa: ‘Erekcija’ i ‘sranje’ gafovi zbog kojih su bolji od Oscara

Ne znate što je Zlatni globus? To vam je nešto poput Oscara, samo manje prestižno”, sprdao se s “rukom koja ga hrani” britanski komičar Ricky Gervais. Ovogodišnju dodjelu nagrada holivudske udruge stranih novinara otvorio je poduljim monologom u kojem je bilo svakojakih bezobrazluka, no ničega onako provokativnog kao prošle godine, kada je osupnuo prisutne isprikom da se zadržao iza scene jer je predsjedniku udruge, koja ga je angažirala za voditelja, morao pomoći naći umjetne zube nestale u zahodskoj školjci. Gervais je izazvao bijes gotovo svih, no kada je ustanovljeno da je to bio najgledaniji prijenos dodjele Zlatnih globusa unatrag četiri godine, počeli su pregovori da se nešto slično ponovi i 2012., samo manje provokativno.

Holivudska krema

Tako je postao glavni adut priredbe koja nema ni budžet niti uglačanu produkciju kao dodjela Oscara, ali ima zavidnu gledanost jer se tamo pojavljuje cjelokupna holivudska krema: ove godine izostali su jedino Woody Allen, nagrađen za scenarij filma “Ponoć u Parizu”, koji uglavnom izbjegava takve događaje, te dvostruko nominirani Ryan Gosling, koji na Tajlandu snima novi film Nicolasa Windinga Refna.

Budući da se Gervais doimao pitomije nego lani (iako su mu tolerirali jedan “fucking”), neki od gostiju pobrinuli su se da dodjela ne prođe bez skandala. Tako je prezenter Seth Rogen, dok je najavljivao glumice nominirane u kategoriji najbolje komedije/mjuzikla, priznao da nije dovoljno koncentriran jer ima “golemu erekciju”. Njegova kolegica Kate Beckinsale smijuljila se sve dok nisu pročitali i posljednju kandidatkinju. Za najjaču “bombu” pobrinula se veteranka Meryl Streep. Valjda ni sama nije vjerovala da će s interpretacijom lika Margaret Tatcher u filmu “Željezna dama” pobijediti u kategoriji najbolje glumice u drami, u kojoj je favorit bila Viola Davis (“Tajni život kućnih pomoćnica”), pa kada je izašla na scenu, omaklo joj se: “Sranje, zaboravila sam naočale”. Poslije se ispričavala kako ne vjeruje da je tako nešto izjavila na nacionalnoj televiziji.

Zbog ovakvih simpatičnih gafova prijenos Zlatnih globusa uvijek je imao više draži od dodjele Oscara: potonji priprema vojska scenarista, špica i džinglovi su besprijekorno dotjerani, no sve to zna biti prilično dosadno.

Kućna zabava

Ni Zlatni globusi ne pršte od zanimljivosti, međutim to je kao da gledate kućnu zabavu na kojoj su gosti Johnny Depp, Angelina Jolie, Brad Pitt i George Clooney: znate da će se kad-tad netko previše opustiti i napraviti nepodopštinu. Ovogodišnja glavna zvijezda bio je pas Uggie iz filma “Umjetnik” koji je na pozornici izvodio majstorije. Vjerojatno je zato i Christopher Plummer, koji je očekivano nagrađen u kategoriji najbolje muške sporedne uloge za nastup u filmu “Početnici”, za svaki slučaj zahvalio svom partneru, ne Ewanu McGregoru ili Goranu Višnjiću, nego psu Cosmu.

Ovo nije najava Oscara

Kada je o nagradama riječ, sve je očitije da Zlatnim globusima ne treba pridavati previše pažnje kao najavi što će se dogoditi na dodjeli Oscara jer su lani favorizirali “Društvenu mrežu”, no po njihovu ukusu je puno više to trebao biti “Kraljev govor”, poslije dobitnik pozlaćenog kipića. Holivudska udruga stranih novinara ima tek nešto više od 80 članova kojima je lako manipulirati (za Oscara glasa šest tisuća članova Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti): nije tajna da je u kampanju u manje važnim kategorijama dostatno uložiti 20-30 tisuća dolara i gotovo sigurno pobijediti. Ove godine situaciju je donekle zakomplicirala činjenica da su se dva glavna favorita - “Umjetnik” Michela Hazanaviciusa i “Nasljednici” Alexandrea Paynea - natjecala u različitim kategorijama, najboljeg mjuzikla/komedije odnosno drame, u kojima su i pobijedili, tako da ništa nije riješeno. Budući da se Zlatni globusi dijele i za najbolja televizijska ostvarenja, i na tom planu nema iznenađenja: “Domovina”, “Moderna obitelj”, “Opatija Downton” i “Gazda” nameću se kao ostvarenja koja treba gledati po svaku cijenu.

Tijekom prijenosa kamera je često pokazivala Harveyja Weinsteina, koji je s bratom Bobom nekad bio šef kompanije Miramax, a danas vode The Weinstein Company. Njihovi filmovi “Umjetnik”, “Željezna dama”, “Moj tjedan s Marilyn” i “W. E.” obasuti su hrpom Zlatnih globusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 20:31