RETORIČKO PITANJE

ŠTO SLIKATI? Boris Bućan u svojim novim slikama izlaže motive iz svakidašnjeg života preobražene slikarskom maštom

 Boris Bućan / Gliptoteka HAZU
Istaknuti hrvatski slikar i grafički dizajner će u Gliptoteci predstaviti slike svoga novog ciklusa, nastalog tijekom 2015. godine

ZAGREB - Pod nazivom 'Što slikati?' u utorak se u Gliptoteci HAZU otvara izložba akademika Borisa Bućana, istaknutog hrvatskog slikara i grafičkog dizajnera.

Bućan će u Gliptoteci predstaviti slike svoga novog ciklusa, nastalog tijekom 2015. godine. Izložit će 62 slike, akrila na platnu, u izboru i postavu akademkinje Vere Horvat Pintarić.

Po njezinim riječima, umjetnik slika motive iz svakidašnjeg života i same stvarnosti, ali preobražene slikarskom maštom.

"Što slikati, pita se Boris Bućan. Pogrešno pitanje, retoričko. Nije to problem za slikara koji kad prolazi ulicom gleda i vidi", ustvrdila je Horvat Pintarić u predgovoru kataloga izložbe.

Podsjetila je kako su njegovi najčešći slikarski motivi crveno i crno, bijelo i crno. "S tim motivima gradi svoje slike, ali u nekonačnim varijacijama, negdje su one plošne, drugdje stvaraju prostor", napomenula je Horvat Pintarić.

Boris Bućan (1947., Zagreb) nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani, a studij nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 1972.

Grafičkim oblikovanjem počinje se intenzivno baviti još za vrijeme studija, istaknuvši se plakatima za Galeriju studenskog centra i Dramsko kazalište Gavella.

Osamdesetih je osvojio dvadesetak međunarodnih nagrada i priznanja, a iz tog se razdoblja pamti njegov već legendarni plakat za balet Igora Stravinskog "Žar ptica".

O Bućanovom uspjehu svjedoči i podatak da mu je slavni muzej Victoria&Albert iz Londona posvetio naslovnu stranu svog kataloga najuspješnijih plakata 20. stoljeća.

Njegovi se radovi nalaze u mnogim važnim svjetskim muzejima i galerijama, od New Yorka do Melbournea. Imao je više od sedamdeset samostalnih izložbi, njih više od 160 skupnih diljem svijeta, a sudjelovao je i na najvažnijim međunarodnim umjetničkim bijenalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 18:21