PARK 'IGRE PRIJESTOLJA'

Od Lokruma rade Disneyland umjesto da obnove ljetnikovac Maksimilijana I.

Iako najava gradonačenika Dubrovnika Andra Vlahušića da će na mjestu gdje je bio set serije “Igre prijestolja”, na Lokrumu, postaviti željezno prijestolje koje je simbol serije nije naišla na oduševljenje stuke, Vlahušić ostaje pri prvotnoj namjeri. Naime, nedavno je najavio da će se jedan od tronova koji bi Dubrovniku ustupio HBO postaviti u tematskom parku na otoku Lokrumu, odnosno ruševnom benediktinskom samostanu. Andro Vlahušić nije nam htio otkrivati detalje o postavljanju trona iz serije, rekavši kako bi daljnje preuranjene najave mogle poslužiti nekomu da “uništi dobru ideju”.

- No mogu reći da je sve pod kontrolom i nastavljamo prema zacrtanom planu. Bit će to jedno vrlo lijepo i ugodno iznenađenje za sve - kratko je rekao Vlahušić.

Neprimjeren sadržaj

Serija “Igre prijestolja” pridonijela je popularizaciji već popularnog Dubrovnika. I to nitko ne spori kao odlično za Grad. No ono što struku povjesničara umjetnosti i zaštitara kulturne baštine najviše muči jest mora li taj tron baš biti postavljen na Lokrumu.

- Nema sumnje da je snimanje ‘Igra prijestolja’ pridonijelo promidžbi Dubrovnika. Međutim, staviti to na Lokrum koji ima svoju pravu povijest nije dobar izbor. Otok ima svoju kompleksnu i zanimljivu povijest. Primjerice, priču o kralju Rikardu I. Lavljeg Srca, koji se zatečen olujom iskrcao na otok, ili o Maksimilijanu I. koji je 1859. godine kupio otok.

Stavljati “fantasy” u realno nema smisla - kaže Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti. Također, Viđen dodaje da je takav sadržaj neprimjeren za Lokrum i zato što je rezervat prirode, te bi ga navala turista mogla ugroziti.

- Tron ili nešto iz te serije treba postaviti u neki neutralni prostor u Dubrovniku. Možda u neku suvenirnicu ili negdje izvan grada da se disperziraju sadržaji i kretanje turista - smatra Ivan Viđen. Samostanu je nužan, dodaje Viđen, sadržaj koji bi ga revitalizirao, i to ne samo kroz benediktinke nego čitavu njegovu povijest.

Uzor Miramare

- Na Lokrumu sada nema sadržaja koji bi se onima koji se dođu odmoriti i uživati u prirodi otoka ponudio da za primjerice pola sata nešto zanimljivo saznaju, nema ništa o prošlosti, iako je riječ o 1000 godina uzbudljive povijesti na tom području. Nema na otoku čak ni jedne ozbiljne info ploče - kaže Ivan Viđen.

Svi znaju za dvorac Miramare u Trstu Maksimilijana I. Na Lokrumu je bio njegov ljetnikovac sagrađen na prostoru samostana, što gotovo nitko ne zna. Maksimilijan I., meksički car i brat cara Franje Josipa, bio je vlasnik otoka Lokruma na kojem je uživao prije odlaska u Meksiko. U njegovu dvorcu Miramare i danas je izložena slika koja prikazuje otok Lokrum ispred Dubrovnika.

- Na Lokrumu ima autentičnih priča s kojima bi se moglo svašta zanimljivo napraviti. Na jednom kamenu na Lokrumu nalazi se meksički grb, što je samo jedan od detalja. Postavljanje trona na mjestu bogatom poviješću dovodi do ‘diznijacije’ - zaključuje Ivica Viđen. I povjesničarka umjetnosti Željka Čorak kaže da na Lokrumu postoji jedan endemični mit - o Maksimilijanu I. i njegovoj supruzi, belgijskoj princezi Charlotte, za koji bi turisti jednako stajali u redu kao za tron.

Promisliti prije odluke

- Ustanovila sam da je za Maksimilijana I. ljetnikovac na Lokrumu radio isti arhitekt koji je za Ludwiga od Bavarije radio dvorac Neuschwanstein, te za Maksimilijana Miramare u Trstu.

I ta su mjesta maksimalno turistički iskorištena, nije im trebala neka druga povijest nego njihova vlastita. Mi zapostavljamo ono što imamo. Nismo u stanju obnoviti ljetnikovac i postavljemo tronove na koje na kraju želimo sami sjesti - rekla je Željka Čorak.

Izvanredni profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Predrag Marković smatra da prije konačnog odgovora na pitanje o tronu na Lokrumu treba odvagnuti sve argumente za i protiv, odnosno što bi se dobilo, a što bi se moglo izgubiti tim projektom.

Njegov je stav nešto pomirljiviji prema Vlahušićevoj najmeri, ali uz strogo preispitivanje projekta prije konačne odluke.

- Ključno je pitanje što bi ta intervencija u prostoru značila jer svaka intervencija povlači neke posljedice. Primjerice, da li bi to nešto bilo trajnije ili kratkoročno. Također, koji su uopće parametri i koje su dimenzije projekta. Ne treba nužno odbaciti tu ideju, nego joj pristupiti vrlo oprezno da ne dođe do preobrazbe cjeline, čak i uništenja - rekao je Predrag Marković.

U benediktinskom samostanu planirao se posve drugi projekt

Na južnom dijelu otoka Lokrum nalaze se Mrtvo more, napušteni benediktinski samostan i botanički vrt. Kroz godine bilo je nekoliko prijedloga što sa samostanom na Lokrumu, kao što je inicijativa da bi postao dom vodećem centru za prirodoslovlje, biomedicinu i slične znanosti, za potrebe Znanstvene stanice Sveučilišta u Zagrebu, a koju su 2011. godine dogovorili gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:15