SLAVNI SLIKAR

NEOBIČAN ŽIVOTNI PUT REMEK DJELA Hegedušićeva slika ‘Soho’ bila je i u Tuđmanovoj vili

U vili se 1970. snimao film, a na zid ju je stavio scenograf Željko Senečić

Jedna od posljednjih slika Krste Hegedušića “Soho” koja je, barem zasad, završila u depou Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, uz ostale iz kolekcije Nadana Vidoševića, jedno je vrijeme visjela i na zidu obiteljske vile Franje Tuđmana!

Davne 1970. godine Vanča Kljaković snimao je film “Jedanaesta zapovijed”, a prostor za snimanje filma odabrao je slikar i scenograf Željko Senečić. Malo tko je znao da je za tu priliku unajmljena vila “jednog generala i povjesničara”, koji je u to vrijeme proživljavao disidentske dane.

Stančićeva preporuka

Senečić je na preporuku slikara Miljenka Stančića s Ankicom Tuđman dogovorio da unajmi stan u vili u Nazorovoj za potrebe snimanja filma. - Tražio sam jedan lijepi stan za snimanje, a Stančić me poslao Tuđmanu kojemu je tada trebao novac. Snimali smo tamo mjesec dana, a za potrebe scenografije donio sam samo sliku ‘Soho’ Krste Hegedušića. Ništa drugo nisam mijenjao u stanu - priča Senečić.

Redatelj Kljaković pozvao je svoje prijatelje da dođu na snimanje završnih scena, a među njima je bila i Jasmina Prica, supruga književnika Čede Price. - Uvijek je uzbudljivo naći se u živom prostoru s glumcima. Nekad je to bila uobičajena praksa, pogotovo ako ti je redatelj bio i prijatelj, a očekivao je podršku za svoj film. Stigli smo u nama nepoznat prostor. Sjećam se da je bilo jako hladno i da smo sjedili u kaputima, a oko nas su bili razbacani praktikabeli i reflektori s jakom rasvjetom - prisjeća se Jasmina Prica.

- Razgovarali smo o filmu, glumcima, uvjetima rada, montaži i kada će film biti gotov. U jednom trenutku prišao nam je snimatelj i rekao: ‘Dajte da vas snimim ispod ove kurve’. Okrenula sam se i ugledala veliko platno Krste Hegedušića ‘Soho’. Slika je visjela na zidu. Tada sam je prvi i jedini put vidjela. Brzo smo napustili prostor jer je ekipa čekala redatelja da snime završne scene planirane za taj dan. Na izlasku iz kuće upitala sam Vanču Kljakovića tko je vlasnik prostora u kojem snima film. ‘Pusti sad to, pričat ćemo kad završim film i kad se nađemo’, odgovorio mi je Kljaković.

Na kraju je Jasmina Prica saznala da je riječ o stanu generala Franje Tuđmana. - Mi smo tada o Tuđmanu malo znali, a nije nas mnogo ni zanimao. Za snimanje filma ‘Jedanaesta zapovijed’ Tuđman je uz visoku naplatu Jadran filmu iznajmio prostor u kojem je živio - kaže Prica, koja se prisjetila Hegedušićeva platna nakon teksta u Jutarnjem, u kojem je opisana famozna sudbina slike. Poklona koji je Mirjani Hegedušić ostavio otac, a koji je, uz dozvolu Centra za socijalnu skrb i svog skrbnika, prodala Nadanu Vidoševiću.

Jadna sudbina

I dok su neki od sudionika filmskog događaja u Tuđmanovoj vili smatrali da je “Soho” bio u vlasništvu povjesničara koji je 70-ih preživljavao tako što je iznajmio svoj stambeni prostor filmašima, istina je drukčija. Hegedušićeva slika samo je gostovala za potrebe filma, a od umjetnika je sliku posudio Željko Senečić. - Od tada je prošlo četrdeset godina, a za ‘Soho’ nitko nije pitao. Jadna ‘Soho’, pa ni kurve ne zaslužuju ovakvu sudbinu - kaže Jasmina Prica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 12:29