NOVI FILM

SENEČIĆ O UMJETNICIMA Kakav je bio pravi život hrvatskih slikara u Parizu

Film je posvećen velikanima hrvatskog slikarstva Josipu Račiću, Leu Juneku, Slavku Kopaču, Virgiliju Nevjestiću, Milivoju Uzelcu, Jurju Plančiću i Juliju Kniferu koji su živjeli i umrli u Parizu
zagreb,221001zeljko senecic u caffe baru hotela esplanadafoto:kristina fazinic-rev-
 Arhiva/CROPIX

Novi dokumentarni film redatelja i scenografa Željka Senečića “Hrvatski slikari u Parizu” posvećen je velikanima hrvatskog slikarstva Josipu Račiću, Leu Juneku, Slavku Kopaču, Virgiliju Nevjestiću, Milivoju Uzelcu, Jurju Plančiću i Juliju Kniferu koji su živjeli i umrli u Parizu.

Ideja za film koji će imati premijeru početkom ožujka u Modernoj galeriji rodila se prije 20 godina.

Razgovor u avionu

- Devedesetih godina razgovarao sam u avionu, na putu za Pariz, s Mirkom Galićem. Putovao sam u Pariz radi dva filma o dva hrvatska slikara - Vaništi i Kniferu. Galić je tada bio novinar. Pričao mi je kako je tijekom svoga boravka u Parizu mnogo vremena posvetio istraživanju života hrvatskih slikara u tom gradu. Snimio je intervju s Junekom. Saznao je bitne informacije o Milivoju Uzelcu, o boravku i smrti Josipa Račića u Parizu. Osobno je poznavao Kopača, družio se s njim do njegove smrti, u Parizu je susreo i Knifera. Dogovorili smo se kako ćemo zajedno napraviti dokumentarni film na temu hrvatskih slikara u Parizu - priča Senečić.

Recepcija u Parizu

No, sve je ubrzo stalo jer je, kaže, Galić postao generalni direktor HRT-a. Projekt je, međutim, ponovno zaživio prije nekoliko godina. Sniman 2012. u Parizu, dokumentarac istražuje koliko je boravak hrvatskih umjetnika u Parizu utjecao na likovni život Zagreba i Hrvatske, odnosno, kakva je bila recepcija hrvatskih umjetnika u likovnom životu Pariza njihova vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 02:13