BIJENALE ARHITEKTURE

Hrvatski arhitekti uplovit će u Veneciju na brodu-paviljonu

Hrvatska nije dovoljno jaka da bi dobila svoj paviljon u Veneciji, pa je Leo Modrčin smislio brod

Na brodogradilištu u Kraljevici u punom su tijeku pripreme za nadolazeći Venecijanski bijenale arhitekture, koji počinje 26. kolovoza. Brodogradilište je u igri jer je ideja izbornika Lea Modrčina da Hrvatska nastupi instalacijom na brodu.

Instalacija od šipki

Hrvatska, naime, nema svoj paviljon pa je Modrčin predložio da naši arhitekti osmisle ploveći paviljon, koji bi onda stajao usidren u Veneciji, za vrijeme Bijenala. Na taj bi se način i preispitale strukture moći: je li uopće izvedivo da na Bijenalu tako atraktivan prostor za paviljon dobije mala zemlja poput Hrvatske?

Uz teglenicu dugačku 20 i široku 10 metara, na kojoj je instalacija od željeznih šipki, bit će izloženi idejni projekti naših arhitekata izvedeni u maketama i nacrtima. Oni će se pokazati u sklopu Arsenala gdje Hrvatska ima svoj prostor.

Nastup 15 arhitekata

Na projektu se udružilo čak petnaestoro hrvatskih arhitekata, svi odreda među vodećim su arhitektonskim biroima: 3LHD, Studio UP, Randić-Turato, Veljko Oluić i Tonči Žarnić... Konačni izgled paviljona vidjet ćemo nekoliko dana prije odlaska teglenice.

- Predstavit ćemo i web stranicu, na kojoj će se pratiti plovidba teglenice. Instalacija od željeznih šipki izgledat će fantastično, a i jako se dobro ukopila u osnovnu temu bijenala “Arhitektura kao mjesto susreta”. Izbornica Kazuyo Sejima i sama govori o važnom aspektu fizičke arhitekture, o tome koliko je važno osjetiti sam prostor. Mislim kako se njezin senzibilitet jako dobro podudara sa senzibilitetom hrvatske arhitekture - navodi Modrčin.

Arhitektura i vrijednosti

Za razliku od njezina prethodnika Aarona Betskya, koji je bio skloniji teoriji, pa i tezi kako arhitektura nije građevina, Sejima, koja je u sklopu biroa SAANA izgradila jedan od najljepših muzeja na svijetu, novu MoMa-u u New Yorku, smatra kako Bijenale mora pokazati ono što se uistinu događa u arhitekturi, ovdje i sada. - 21. stoljeće tek je počelo, nastupaju radikalne promjene. U tom kontekstu, želim ovim bijenalom istražiti može li arhitektura opravdati nove vrijednosti? - kaže Sejima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:27