ART U GARAŽI

Oltar iluzija glavna atrakcija festivala

ZAGREB - “Molim Vas da siđete s vlasti”, “Dosta mi je svega”, “Želim da mi mama bude glumica u 1001 noći”, “Htio bih da moja mama manje radi”...

Ovo su želje građana, ponajviše djece, postavljene pred Oltarom iluzija, smještenom u garaži Kvaternikova trga, postavljenog u sklopu jučer započetog Max Art festivala.

Do Oltara vodi put označen željama, svijećama i kruhom, a na samom su oltaru moćni političari poput Che Guevare , Staljina , Tita , Kennedyja , Margaret Thatcher ...

Umjetnička grupa Kadele izvela je i performans u kojem su s crnim kapuljačama na glavama prinosili prazne okvire na Oltar.

Suvremeni bogovi

Iako kažu da je namjera prinošenje žrtvi suvremenim bogovima - političarima, na Oltaru nema ni jednog hrvatskog političara:

- Naravno da smo razmišljali o tome, no jedno je ime za sobom vuklo još njih pet, pa smo se odlučili za neutralniju varijantu - kaže umjetnički direktor Leo Katunarić.

U garaži na Kvatriću, sjajnoj pozornici za umjetnost, itekako se osjeća recesija: znatno je manje radova nego lani. Festival se održava pod nazivom “Iluzije. Početak ili kraj” a traje do nedjelje. Zimonić, Darije Petković, Boris Ljubičić i Grupa Pi neki su od umjetnika koji izlažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 20:23