Bakalar na bijelo i emulzijom od agruma

 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Bakalar na bijelo:

400 g bakalara
4 krumpira
5 češnjeva češnjaka
2 žlice peršina
maslinovo ulje
svježe mljeveni sol i papar

Bakalar pustite preko noći u hladnoj vodi da omekša. Izvadite ga i pristavite kuhati. Za to vrijeme u drugom loncu skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na tanke ploške. Kada bakalar omekša, očistite ga od kože i kostiju, a meso natrgajte. Na maslinovu ulju prepržite sjeckani češnjak i čim postigne zlatnožutu boju, dodajte bakalar te podlijte vodom od kuhanja i bijelim vinom da prekrije sastojke. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute. Začinite solju i paprom, dodajte narezan krumpir, sjeckani peršin te zajedno s bakalarom izradite pastozni namaz. Poslužite na prepečenom kruhu i posteljici od matovilca s ukiseljenim motarom.

Emulzija od agruma:
med
sok agruma (naranča i limun)
maslinovo ulje

Iscijedite sok od agruma (oko 1,5 dl), dodajte žlicu meda te sve izradite štapnim mikserom postupno dodajući maslinovo ulje. Emulzija je gotova kada smjesa postane kremasta i manje rijetka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:57