OTP BANKA

Csanyi: Nisam nikad sreo Sanadera

OTP banka lani je imala 536 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, odnosno 44 posto manje nego godinu prije

BUDIMPEŠTA - Kad smo Fimi odobravali 34,2 milijuna eura kredita za dionice Podravke, nismo bili svjesni da sudjelujemo u nekom kaznenom djelu - rekao je danas dr. Sandor Csanyi, direktor OTP banke , na konferenciji za hrvatske novinare u Budimpešti. Riječ je o poznatoj aferi Podravka, u kojoj se OTP banka u ožujku 2009. pojavljuje kao kreditor Fime da bi Fima vratila kredit Merrill Lynchu i tako zadržala 10,6 posto Podravkinih dionica.

Veze s MOL-om

Mađarska istraga i kronologija događaja pokazali su da je OTP-ov kredit Fimi slijedio nakon završetka pregovora o novom dioničkom ugovoru MOL-a i hrvatske Vlade o upravljanju Inom te da je MOL, na molbu Damira Polančeca, posredovao u tom kreditu, a zatim je MOL u OTP banku položio i depozit kao dodatno osiguranje za isplatu kredita.

No, vodstvo mađarske banke odlučno je negiralo bilo kakvu povezanost s bilo kakvim mutnim poslovima. - Nikad u životu nisam susreo Ivu Sanadera i Damira Polančeca, niti menadžment Podravke - ustvrdio je Csanyi.Predstavnici Podravke i OTP-a sastat će se do kraja ožujka kako bi razgovarali o otplati kredita.

Nepokriveni milijuni

U ovom je trenutku Mađarima nepokriveno 3,9 milijuna eura kredita. Ne bude li dužnik mogao vratiti kredit, OTP uvijek može prodati dionice Podravke, no Csanyi smatra da sada ne bi bilo pametno prodavati tako velik paket dionica jer bi im cijena jako pala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 09:54