AFERA SPICE

Iskazi Mađara ruše Damira Polančeca

Četvorica od šestorice uhićenih u Aferi Spice danas su puštena nakon pet mjeseci pritvora
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Menadžeri Podravke uhićeni u aferi Spice, Darko Marinac , Josip Pavlović i Saša Romac, kao i Milan Horvat iz varaždinske Fima grupe, pušteni su danas da se brane sa slobode, u pritvoru je ostao samo još donedavni predsjednik Uprave Zdravko Šestak.

Iako je USKOK tražio da se svi osim Srđana Mladinića iz SMS-a, kojemu je ranije ukinut istražni zatvor, zadrže u pritvoru još 30 dana kako ne bi utjecali na svjedoke u Mađarskoj koje još treba ispitati, sudac Krešimir Devčić većim se dijelom s time nije složio.

Spis od 10.000 stranica

Smatra kako opasnost od utjecaja na svjedoke postoji samo za Šestaka, potpisnika famoz-nog ugovora s mađarskom OTP bankom. Stoga je ostale pustio uz mjere opreza. Marincu, Pavloviću, Romcu i Horvatu oduzet će se putovnice, te će dobiti zabranu pristupa svjedocima.

U dosadašnjem tijeku istrage, u kojoj USKOK okrivljene menadžere tereti da su sredstvima Podravke preko Fima Grupe i povezanih poduzeća kupovali dionice Podravke, oštetivši poduzeće za više od 250 milijuna kuna, ispitano je gotovo 80 svjedoka, a prikupljena je i obimna dokumentacija. Spis navodno ima preko 10.000 stranica. Do kraja istrage predviđeno je još pribavljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći iz Mađarske i ispitivanje sedam svjedoka u toj zemlji.

Opterećene dionice

Sve je to povezano sa završnim kreditom od 34 milijuna eura kod OTP banke, kojim su menadžeri, kako ih se tereti, zatvorili većinu zaduženja napravljenih pri kupnji 10,6 posto dionica Podravke. Fima Grupa i s njom povezane tvrtke od 2006. kupovale su dionice Podravke pri čemu je Fima ishodila kredite za koje je Podravka jamčila svojim novcem. Na kraju je 10,6 posto dionica formalno završilo u vlasništvu off shore tvrtke Fima Ami na Malti, koje su opterećene spomenutim kreditom kod OTP banke, a Podravka je, prema optužbi, izgubila još barem 250 milijuna kuna, od čega 65 otpada na zajmove SMS-u.

Preuzimanje Ine

Navodno se iza ugovora o kreditu s OTP bankom kriju sredstva MOL-a i potiho preuzimanje upravljačkog paketa dionica tog MOL-a u Ini. No, je li tome tako i je li cijeli “projekt” vodio bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec , trebalo bi biti jasnije nakon što se završi spomenuti dio istrage vezan za Mađarsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:59