Harry i Meghan oduševljeno su dočekani u Nigeriji

 KOLA SULAIMON/AFP/PROFIMEDIA
U posjetu Africi

Meghan Markle nije bila dobrodošla u Londonu, ali je zato s Harryjem oduševila Nigerijce

Među razlozima zašto ih domaćini toliko obožavaju je i taj kako 43 posto genetskog nasljeđa vojvotkinje potječe upravo iz Nigerije.

Među razlozima zašto ih domaćini toliko obožavaju je i taj kako 43 posto genetskog nasljeđa vojvotkinje potječe upravo iz Nigerije.

Poslije ne baš uspjelog posjeta domovini zbog obilježavanja prvog desetljeća Invictus igara, princ Harry zaputio se s Meghan na službenu turneju, a za svoju su destinaciju odabrali Afriku. Prihvatili su poziv posjetiti Nigeriju gdje se princ trudio zaboraviti ledeno ignoriranje kraljevske obitelji dok je boravio u Londonu, a Meghan je, nakon spretno izbjegnutog posjeta Velikoj Britaniji, ovaj put pratila supruga na putovanje u prijateljsku afričku zemlju.

Topao doček u Nigeriji Harryju je, očigledno, popravio raspoloženje. Par je pozvao načelnik Glavnog stožera nigerijskih oružanih snaga i veliki pobornik Invictus igara, a vojvoda i vojvotkinja od Sussexa imali su, otkako su 10. svibnja ujutro sletjeli u zračnu luku Nnamdi Azikiwe u Abuji, tretman primjeren VIP gostima. Budući da ne predstavljaju kraljevsku obitelj, domaćini im nisu mogli prirediti državnički doček, ali su se u svakom trenutku trudili pokazati Harryju i Meghan da su kod njih i više nego dobrodošli.

Za diplomatski neuobičajenu srdačnost postoji i poseban razlog. Naime, Meghan je prije dvije godine, u epizodi svog podcasta Archetypes, otkrila da ima nigerijsko podrijetlo, oko 43 posto njezina genetskog nasljeđa potječe iz te zemlje. Dodajmo i to da su Meghan i Harry na prošlim Invictus igrama u Düsseldorfu, posvetili puno svog vremena nigerijskom timu. Harry ih je spomenuo i u uvodnom govoru tijekom otvaranja manifestacije.

image

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa druže se s nigerijskim navijačina na prošlogodišnjim Invictus igrama

YING TANG/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

"Ne mogu otkriti da imamo favorite u našem domu, ali budući da je moja supruga otkrila da je nigerijskog podrijetla, navijanje za njih ove godine moglo bi postati malo konkurentnije", rekao je u šali.

Njihova nova turneja ujedno je i ugodan podsjetnik na lijepe trenutke proživljene tijekom triju službenih putovanja na kojima su predstavljali kraljicu Elizabetu. Nedugo poslije vjenčanja 2018., par je posjetio Australiju, Tongu, Fidži i Novi Zeland, a njihov neposredan pristup prilikom druženja s građanima, svidio se domaćinima. U veljači 2019., kada je Meghan prvi put bila trudna, posjetili su Maroko. Kasnije, kad je Archieju bilo pet mjeseci, zaputili su se na turneju Južnom Afrikom. Meghan je tada održala dojmljiv govor u kojem je ponosno istaknula svoje podrijetlo.

"S jedne osobne strane, teško da mogu reći da dok sam ovdje samo kao supruga člana kraljevske obitelji. Želim da znate da sam ovdje kao majka, kao žena, kao obojena žena i vaša sestra. Ovdje sam s vama i tu sam za vas", poručila je i dobila ovacije okupljenih, piše People.

image

Harry i Megan družili su se sa školarkama u nigerijskoj prijestolnici Abuji

KOLA SULAIMON/AFP/PROFIMEDIA

Nema sumnje da će se domaćini vojvodskog para u Nigeriji potruditi zasjeniti sve što su doživjeli na prijašnjim putovanjima. Harryju i Meghan pripremili su mnogo aktivnosti, susreta s ranjenim vojnim veteranima i njihovim obiteljima, dužnosnicima te brojne kulturne događaje. Meghan će biti suvoditeljica panela "Žene kao vođe" s dr. Ngozi Okonjo-Iweala, generalnom direktoricom Svjetske trgovinske organizacije i bivšom nigerijskom ministricom financija. Bit će to prilika za razgovor o osnaživanju žena, području kojim se Meghan već dugo bavi i o kojem ima što reći.

Linker
10. lipanj 2024 05:53