Dijana Pavković otkriva kako je uz disciplinu, uravnoteženu prehranu i redovite treninge u posljednje četiri godine izgubila više od četrdeset kilograma, vratila samopouzdanje i energiju te naučila uživati u životu bez odricanja
Mnogi kažu da će na dijetu krenuti od ponedjeljka, no za zagrebačku poduzetnicu i ekonomisticu Dijanu Pavković (51) to nije bio tek izgovor za odgađanje neizbježnog. Štoviše, nekadašnja vlasnica poznatih ugostiteljskih objekata odluku je provela i u njoj ostala dosljedna. U posljednje četiri godine skinula je više od četrdeset kilograma, sada ih ima 65, i uspješno održava težinu uz tek tri kilograma oscilacije. Priznaje kako ponekad ne može odoljeti obožavanim kremastim kolačima od vanilije na druženjima i feštama, jer želi uživati u trenutku i ne patiti se - no inače je iznimno disciplinirana kad je riječ o zdravoj i uravnoteženoj prehrani. "Da bih došla do ovog cilja, poslužila sam se najstarijom i najzdravijom strategijom: trošila sam više kalorija nego što sam ih unosila. Izbjegavam šećer, prekomjerno masne namirnice, pšenične proizvode poput tjestenine i kruha, ali i kasne večernje obroke", započinje Dijana Pavković priču o svojoj najvažnijoj transformaciji. Lutala je, padala i dizala se te u konačnici izgubila suvišne kilograme, a vratila samokontrolu i samopouzdanje.
Put pritom nije bio lagan, jer je Dijana od malih nogu bila okružena hedonizmom. Rodila se i odrasla u Njemačkoj, u ugostiteljskoj obitelji u kojoj nikada nije nedostajalo finih prženih obroka i slatkih delicija, čemu je teško odolijevala. Prisjeća se kako je mama još u djetinjstvu upozoravala nju i sestru Marijanu Džolić Macu, koja je 2020. bila kandidatkinja u ‘Životu na vagi‘, da jedu ‘pomanje‘. No tada im nije znala objasniti nutricionističke smjernice ni to kako se pojedine namirnice ponašaju u tijelu. "Kao dijete sam voljela jesti sve, bez iznimke. Pila sam i slatke sokove: od gaziranih do onih od jabuke prepunih šećera", govori poduzetnica, priznajući da joj je najveći problem stvarala upravo kalorična hrana, a ne toliko genetika. Kad je ušla u pubertet, osvijestila je problem i sve se više počela informirati o zdravoj prehrani, pohađati nutricionističke tečajeve, gubiti kilograme, ali ih i još brže vraćati - čim bi se malo opustila za stolom. Malo bi smršavjela nakon porođaja (ima dvoje djece), i to drastičnim odricanjem od hrane, no čim bi prestala paziti na količinu obroka, kalorije i tjelovježbu, kilogrami su se vraćali. Tako se godinama vrtjela u krug i ratovala s raznim hit-dijetama. Isprobala je niskokalorične režime s narančama i jogurtom, jedno je vrijeme živjela gotovo isključivo na mesu, pa potom samo na povrću. Bilo je tu i potpunog posta, kao i dijeta koje su slijedile samo osnovne zdrave smjernice. Nekad bi u dvadeset dana izgubila i do deset kilograma, no sve je to, kaže, bilo kratkoročno.
Posao, stres i prekretnica
"Najveća je zabluda, barem u mom slučaju, misliti da treba jesti samo meso, ribu i salate. To može funkcionirati kratko vrijeme, dok ne kreneš druge namirnice jesti u dvostrukim količinama. Jedna mi je prijateljica znala reći: ‘Diki, pa ti sve nekako zdravo kupuješ, ali jedeš, brate, puno toga.‘ Ljutila sam se na nju, ali to je zapravo bila istina. I zato nikad ne treba pretjerivati u količinama, koliko god nešto bilo zdravo", govori Dijana, kojoj je put do vitkosti otežavala i činjenica da je do prije dvije godine vodila jedan od najvećih ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj.
Samim time morala je pratiti nove jelovnike, degustirati, što joj, šali se, nije teško padalo. No upravo su je poslovna odgovornost, stres i ubrzani ritam života sve više udaljavali od želje za vitkošću. Priznaje da su joj kilogrami i neprestane dijete stvarali frustraciju, ali to nikada nije ugasilo njezin veseo duh, bogat društveni život s vitkim prijateljicama i istinski optimizam.
"Iskreno, nadu i vjeru nikad nisam izgubila. Svi koji me poznaju znaju da sam uvijek govorila: ‘Jednog dana ćete se svi iznenaditi‘. I, eto, došlo je i to vrijeme", govori Dijana kojoj je 2021. donijela pravi smjer u mršavljenju i održavanju vitkosti. Posebno posljednje dvije godine, otkako je izašla iz ugostiteljskih voda. A da konačno mora nešto učiniti za sebe, upozoravali su je, kaže, i otežano kretanje, bolovi u kukovima i leđima te visoki tlak. Uvod u veliku promjenu bila je nutricionistica i Dijanina prijateljica Ivana Barišić, koja ju je upoznala s trenericom Ivanom Melon. Trenerica, s kojom se ubrzo sprijateljila, pronašla je način da joj ‘dopre do duše‘, motivira je i pomno prati na treninzima. Čak i kad bi imala dane u kojima bi najradije preskočila trening, Ivana bi je namamila odlaskom na kavu. I da - odradile bi trening pa otišle na kavu. Najvažnije što je naučila uz pomoć trenerice jest da nije potrebno dugotrajno iscrpljujuće trčanje ni gladovanje. Ključ su redoviti treninzi snage i aerobne aktivnosti te uravnoteženi obroci koji joj održavaju stabilnu razinu šećera u krvi. Posljednjih pet godina vježba snagu tri puta tjedno, uz bicikliranje, brzo hodanje i druge kardio aktivnosti. Dijanin prosječan dan izgleda ovako: budi se oko sedam i popije toplu limunadu bez šećera. Nakon toga odlazi na trening s Ivanom, a ako nije s njom, šeta u šumi ili vozi bicikl. Nakon treninga jede voće, zobene pahuljice s jogurtom ili domaćim biljnim mlijekom, uz žlicu meda. Uz to priprema biljni čaj s mentom, đumbirom i sličnim sastojcima, koji pije tijekom dana.
Zadnji obrok - u 18 sati
Prvu kavu popije u podne, a između 14 i 15 sati vrijeme je za ručak. Obično bira ribu ili meso - teletinu, piletinu, junetinu, uz povrće i salatu, a ponekad i šaku krumpira ili integralne riže. Zadnji obrok u danu je najkasnije u 18 sati, kad pojede juhu od povrća ili samo povrće. Ostatak večeri pije samo vodu i čaj. Ako ide na večernje druženje, preskoči ručak, a za večeru opet bira laganiji meni. Uz sve to, posljednjih pet godina ponekad prakticira i post u inozemstvu, za dobrobit zdravlja. "Odem u rodnu Njemačku, u wellness hotel udaljen 80 kilometara od Frankfurta, okružen prekrasnom prirodom: vinogradima, šumom i jezerima. Ondje dolaze ljudi iz cijele Europe, ne samo oni koji žele smršavjeti, nego i oni kojima je boravak u takvom hotelu bijeg od stresa, prirodno čišćenje organizma i općenito održavanje vitalnosti. U program su uključene i razne masaže, mazanje ljekovitom glinom, saune te razgovori s raznim stručnjacima. Živim na tekućoj hrani: juhama od raznog povrća bez soli, tek s biljnim začinima, te cijeđenim sokovima za doručak i ručak. Pritom popijem tri do četiri litre tekućine dnevno, hodam deset kilometara, plivam i vježbam, što mi je već prvi put ondje pomoglo shvatiti da mogu bez čvrste hrane. I svaki put kad se vratim iz Njemačke u Zagreb, jednom tjedno primjenjujem taj post u svojoj svakodnevici. Nakon takvog programa vratim se pet kilograma lakša", priča Dijana Pavković i dodaje da je na svom putu imala veliku podršku prijateljica, kume te sestre Mace, s kojom je dijelila slična iskustva, a čiji salon redovito posjećuje za masaže lica i njegu tijela. Tu su i ostali članovi obitelji: suprug je zadovoljan i sretan zbog nje, a sinovi Ante i Ivan jednako ponosni.
"Oni su već veliki momci. Kuham im zdravo i objašnjavam što da jedu - koje meso i povrće, što su proteini, vlakna, masti... Sve to lijepo uklopimo uz ručak, tako da su oni jako svjesni što mogu i trebaju jesti, a što ne. Uz to su aktivni u sportu, pa se ne bojim za njih", govori ponosna mama koja, otkako je smršavjela, ima više energije. Lakše se kreće, brže razmišlja, a uživa i u potpuno novoj garderobi, uključujući čizme do koljena koje prije zbog kilograma nije mogla navući. Puna je zahvalnosti i prema dizajnerici Aleksandri Dojčinović koja joj je osmišljavala sjajne stajlinge i u razdoblju kada je bila znatno teža. Danas se, kaže Dijana, i sama Aleksandra čudi koliko lako ulazi u standardne konfekcijske brojeve. Sada bi se bez problema mogla ponovno okušati i na estradi - 1997. su joj neke pjesme napisali čak i Rajko Dujmić i Miroslav Rus, no o tome zasad ipak ne razmišlja.
Poruka svima koji se bore s kilogramima
"Da imam malo manje godina, ponovno bih zapjevala, jer su mi kilogrami bili otežavajuća stavka. Malo se šalim: danas pjevam u svom crkvenom zboru Gabrijel u župi svetog Jeronima u Maksimiru, a ponekad nastupamo i na vjenčanjima, tako da je moja stara želja i ljubav došla na svoje", smije se Dijana Pavković, koja onima s viškom kilograma preporučuje da se prije bilo kakvih dijeta savjetuju s liječnikom, obave sistematski pregled, koriste određene suplemente ako nečeg nedostaje u organizmu i posjete nutricionista.
"Važno je i kretati se među ljudima, ne izbjegavati druženja jer te potiču da se brineš o sebi. Treba pronaći i neki hobi ili sitno zadovoljstvo koje te veseli i, najvažnije, zadržati vjeru u sebe. U konačnici, sebi nikad nisam bolje izgledala", zaključuje Dijana čija se ustrajnost itekako isplatila.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....