BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Ljepota u prihvaćanju

Nova snaga nakon bolesti: Zagrepčanka Simona Augustić dizajnira posebno rublje za žene koje su napravile mastektomiju

Doznavši tjedan dana prije rođenja kćerkice da ima karcinom dojke, Simona Augustić završila je na mastektomiji, a osim teških kemoterapija, suočila se s još jednim problemom - nedostatkom adekvatnog donjeg rublja, pa je odlučila pokrenuti vlastiti brend.

Doznavši tjedan dana prije rođenja kćerkice da ima karcinom dojke, Simona Augustić završila je na mastektomiji, a osim teških kemoterapija, suočila se s još jednim problemom - nedostatkom adekvatnog donjeg rublja, pa je odlučila pokrenuti vlastiti brend.

Zagrepčanka Simona Augustić (35) prije pet godina suočila se s teškom dijagnozom - u 37. tjednu trudnoće dijagnosticiran joj je rak dojke, napravljena joj je mastektomija i ugrađeni implantati. No, nekoliko mjeseci kasnije, zbog infekcije, jedan joj je implantat odstranjen pa joj je poprsje ostalo asimetrično. Simoni je u tim trenucima bilo teško pronaći udobnu i lijepu odjeću, kupaće kostime, pidžame i donje rublje koje bi nosila tijekom oporavka, ali i kasnije. Naime, u tim osjetljivim trenucima ženama su važni odjevni predmeti kojima će prikriti da su im odstranjene grudi. Nezadovoljna slabom ponudom postoperativnog donjeg rublja, Simona je odlučila pokrenuti proizvodnju donjeg rublja, pidžama s džepićima za umjetne umetke, potkošulja s integriranim punim grudnjacima i kupaćih kostima koji su udobni, moderni i lijepi.

- I tako je nastao Arya Intimates, hrvatski brend donjeg rublja i kupaćih kostima za žene nakon mastektomije - kaže Simona, koja je nakon završetka studija ekonomije 2011. otišla u Rim, gdje se zaposlila u tetinoj obiteljskoj tvrtki. Pet godina kasnije, upoznavši supruga Ivana, vratila se u Zagreb.

image

Simona s petogodišnjom kćeri Izabel, koja ju je izvukla kad joj je bilo najteže.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Kad sam ostala trudna, sve je bilo u najboljem redu. Nikada nisam ni pomislila da bi mi se ovako nešto moglo dogoditi. Napipala sam kvržicu u trudnoći, ali sam u razgovoru s ginekologinjom zaključila da nije ništa. Nakon povratka s mora, pomišljajući na komplikacije prilikom dojenja, samoinicijativno sam otišla na ultrazvuk. No, na Institutu za tumore dijagnosticiran mi je karcinom dojke - prisjeća se Simona šoka i ponavljanja da u njezinoj obitelji nitko nije imao karcinom dojke. Tjedan kasnije, u 37. tjednu trudnoće, rodila je te ubrzo krenula na kemoterapiju i zračenje, a potom i na operaciju.

- Uz supruga i našu kćerkicu Izabel lakše sam trpjela bolove, mučninu, gubitak kose i sve drugo što dolazi s bolešću i njezinim liječenjem. Međutim, najteže mi je pala mastektomija. Iako mi je napravljena inicijalno, s rekonstrukcijom dojki, par mjeseci kasnije zbog infekcije sam opet završila pod nožem. Izvadili su mi jedan implantat. Ni trauma zbog dijagnoze, ni kemoterapija, ni gubitak kose nisu mi toliko teško pali kao gubitak dojki. Moje tijelo više nije bilo moje. Ništa od starog donjeg rublja mi nije odgovaralo. Spoznaja da se moje tijelo zauvijek promijenilo bacila me u depresiju. Više od pola godine nisam se mogla pogledati u ogledalo - nastavlja Simona Augustić, dodajući da su joj najviše pomogli postporođajni hormoni.

image

Njezin brend Arya Intimates nudi donje rublje namijenjeno ženama nakon mastektomije

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Unutarnja snaga

- Živjela sam za svoju kćer - sebe nisam ni doživljavala, kao ni svoju dijagnozu. S kemoterapije sam jurila doma kako bih otišla s Izabel u šetnju. Krstili smo je na našem vjenčanju, kad joj je bilo sedam mjeseci. Bilo je to najljepše vjenčanje, iako sam imala samo dva milimetra kose na glavi - otkriva Simona Augustić, dodajući da je svoje tijelo zavoljela nekoliko tjedana prije vjenčanja.

Čitajte i: Jedan od najviših poreza na higijenske potrepštine u Europi komentiraju poznate žene i majke: ‘To je nedopustivo‘

Jedan dan je, kaže, jednostavno postala ponosna na njega, zahvalna za sve što je izdržalo tijekom liječenja, za unutarnju snagu koju joj je dalo, pomoću koje su strahovi i izazovi prerasli u samopouzdanje i ljubav prema sebi.

- Ljepota je u prihvaćanju sebe kakvima jesmo, sa svim nesavršenostima - naglašava Simona Augustić, dodajući da svojom odjećom ženama koje je zadesila sudbina poput njezine želi pomoći da se ponovno osjećaju ljepše i bolje, potpuno, simetrično i privlačno.

- Ne znam pogađa li mastektomija ženu više fizički ili emocionalno. Nevjerojatno je, primjerice, da na našem tržištu nemamo izbor kupaćih kostima koji bi barem približno, ako ne potpuno, odgovarao našem stilu, vratio nam samopouzdanje i u kojem bismo se mogle dostojanstveno prošetati plažom... Neće sve žene rekonstruirati grudi, kod nekih rekonstrukcija neće ni uspjeti, kao kod mene na jednoj dojci, neke će je prolaziti tek nekoliko mjeseci nakon zračenja, ali i u tom periodu moraju se moći osjećati lijepo i potpuno - smatra Simona Augustić.

Linker
27. travanj 2024 18:26