GEOFFREY SWAINE/SHUTTERSTOCK
KAZNA KOJA TO NIJE

Akademijin strašni sud! Will Smith ostaje vlasnik Oscara i svih pripadajućih počasti

Američki glumac čiji je šamar obilježi 94. dodjelu nagrada Američke filmske akademije idućih deset godina neće se smjeti pojavljivati na njezinim svečanostima.

Američki glumac čiji je šamar obilježi 94. dodjelu nagrada Američke filmske akademije idućih deset godina neće se smjeti pojavljivati na njezinim svečanostima.

Patetično i jadno, tako je glasio opći komentar ponašanja 53-godišnjeg američkog glumca Willa Smitha na 94. dodjeli Oscara. Ta svečanost trebala je biti najvažniji dan njegove karijere, jer je za ulogu Richarda Williamsa, oca, stratega uspjeha i prvog trenera američkih tenisačica Serene i Venus Williams u filmu 'Kralj Richard' dobio svog prvog Oscara.

No, njegova večer života pamtit će se po šokantnom i skandaloznom šamaru, prijetnjama i dobacivanju iz publike voditelju Chrisu Rocku, nakon čega je u svom pobjedničkom govoru jecao i plakao govoreći o teškim trenucima s kojima se kao slavna osoba mora nositi.

image

Will Smith ostaje vlasnik svog jedinog Oscara

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Jednako patetična i jadna je i kazna kojom je Američka filmska akademija "kaznila" svog prvaka, zabranivši mu da se idućih deset godina pojavljuje na njezinim svečanostima.

Čitajte i: KRIV JE! HOĆE LI TENISKA LEGENDA U ZATVOR SAZNAT ĆEMO NA IZRICANJU PRESUDE 29. TRAVNJA

Na repertoaru je bio niz mnogo strožih kazni od kojih je najgora zamisliva bila oduzimanje zlatnog kipića i brisanje imena Willa Smitha s liste oskarovaca, no to se nije dogodilo. Umjesto gorkog pelina Willu Smithu je tako poslužen čaj od kamilice, pa nije čudo da je slavni glumac i producent istog trenutka kad je saznao za Akademijin strašni sud izjavio kako će "odluku poštovati u cijelosti".

image

Šamar Willa Smitha voditelju Chrisu Rocku obilježio je 94. dodjelu Oscara

ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK

Glumac je inače već podnio ostavku na svoje članstvo u Akademiji i to mu je, baš kao i javna isprika, bila olakotna okolnosti u odluci o kazni o kojoj se tjednima raspravljalo na svim razinama odlučivanja.

image

Will Smith i Chris Rock upoznali su se devedestih

BEI/SHUTTERSTOCK

„Osobno sam odgovorio i apsolutno prihvatio pokretanje disciplinskog postupka i u potpunosti ću prihvatiti sve posljedice za svoje ponašanje. Moji postupci bili su šokantni, bolni i neoprostivi. Popis onih koje sam povrijedio je dugačak i uključuje Chrisa, njegovu obitelj, mnoge moje drage prijatelje i voljene, sve prisutne i svjetsku publiku kod kuće. Iznevjerio sam povjerenje Akademije. Ostalim nominiranima i pobjednicima uskratio sam priliku da slave i budu slavljeni zbog svog izvanrednog rada. Srce mi je slomljeno”, izjavio je u svom svjedočenju koje je podijelio s javnosti.

image

Njegov pobjednički govor kritičari su ocijenili jadnim i patetičnim

ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK

„Želim vratiti fokus na one koji zaslužuju pažnju svojim postignućima i omogućiti Akademiji da se vrati nevjerojatnom poslu koji radi na podršci kreativnosti i umjetnosti u filmu. Dakle, dajem ostavku na članstvo u Akademiji filmske umjetnosti i znanosti i prihvatit ću sve daljnje posljedice koje Odbor smatra prikladnim. Za promjenu je potrebno vrijeme i ja sam predan cilju da više nikad ne dopustim da nasilje nadvlada razum”,tim se riječima tada Will Smith posuo se pepelom.

Linker
03. svibanj 2024 16:19