LOŠ PUBLICITET

Početak kraja najpopularnije talijanske influencerice? Zbog prevare je milijunsko carstvo na staklenim nogama

Talijanska influencerica Chiara Ferragni mora platiti miljunsku kaznu jer je prevarila kupce božićne delicije sa svojim imenom.

Talijanska blogerica, poduzetnica i influencerica Chiara Ferragni punih je petnaest godina pažljivo gradila svoj besprijekorni imidž miljenice milenijalki, te modne i kozmetičke ikone koja je svojedobno, između ostalog, postala i globalno zaštitno lice kozmetičkog diva Lancome. Danas je vlasnica tri međusobno povezane tvrtke, njezini pratitelji na društvenim mrežama broje se u desecima milijuna, a vrijednost njezinog osobnog bogatstva procjenjuje se na 19 milijuna eura.

No, sve to moglo bi se urušiti zbog jednog krivog poteza čije posljedice Chiara Ferragni nastoji ublažiti milijunskom donacijom samo da sačuva čist obraz.

Talijansko državno odvjetništvo protiv nje je, naime, na zahtjev nacionalne Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenulo postupak zbog preklanjske prevare i dovođenje potrošača u zabludu, jer je talijanski proizvođač Balocco u suradnji s Chiarom Ferragni na tržište lansirao omiljenu blagdansku deliciju Pandoro navodeći kupce u zabludu kako je dio prihoda od prodaje namijenjen u humanitarne svrhe. Točnije istraživačkom timu za liječenje zloćudnih bolesti kostiju u specijalnoj bolnici Regina Margherita u Torinu.

image

Chiara Ferragni na otvorenju svog brand storea u Rimu

MARCO PROVVISIONATO/IPA-AGENCY.NET/SHUTTERSTOCK

Božićni kolač prodavan je po višestruko većoj cijeni od 9 eura po komadu, dok je tržišna cijena usporedivih proizvoda iznosila svega 3,7 eura. U istrazi je tužiteljstvo dokazalo da je kompanija uoči lansiranja proizvoda jednokratno donirala bolnici 50 tisuća eura, te da niti cent od prodaje kolača nije uplaćen na bolnički račun. Tako je svojom marketinškom kampanjom u kojoj je sudjelovala i Chiara Ferragni kupce dovela u zabludu zbog čega su i influencerica i kompanija osuđeni na novčane kazne. Chiara Ferragni i s njom povezane kompanije u državni proračun moraju uplatiti svu protupravno stečenu zaradu od 1,075 milijuna eura, a Balocco je kažnjen s 420 tisuća eura.

image

Na vratima njezine rimske trgovine prolaznici lijepe uvredljive poruke

FABIANO/LAPRESSE/SHUTTERSTOCK

Chiara Ferragni se nakon objave presude ekspresno ispričala svima, te obećala da će samoinicijativno na račun predmetne bolnice uplatiti još milijun eura, što su mnogi ocijenili očajničkom vatrogasnom mjerom za spas njezinog ugleda, o kojem ovisi cijelo Chiarino poslovno carstvo.

Svoj imidž trendseterice započela je modnim blogom "The Blond Salad", na kojem je objavljivala svoje priloge o modi i putovanjima, a s vremenom je u svoj ekstra profitabilni posao uključila i mnoge članove obitelji.

image

S reperom Fedezom podiže dvoje djece

ALESSANDRO BREMEC/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Osim nje glavne zvijezde na objavama na društvenim mrežama su njezin suprug, talijanski glazbenik i reper Fedez, s kojim podiže sina Lea i kćerkicu Vittoriju, a da bi se približila zrelijoj publici angažirala je i svoje roditelje - otac joj je vlasnik stomatološke klinike, a majka je autorica kriminalističkih romana. U poslu su u njezine sestre Valentina i Francesca, pa talijanski mediji obitelj Ferragni tretiraju kao svoj pandan obitelji Kardashian. Nazivaju ih The Ferragnez što je i ime reality showa u produkciji Chiarine medijske kompanije, a kad nemaju o čemu drugom pričati izmišljaju afere, skandale i intimne drame kojima privlače pažnju svojih gledatelja.

image

Chiara Ferragni na reviji Schiaparellija na Pariškom tjednu visoke mode lanjskog srpnja

REYNAUD JULIEN/APS-MEDIAS/ABACA/SHUTTERSTOCK

To doduše nije kažnjivo kao dovođenje potrošača u zabludu, ali bi se Chiari Ferragni moglo obiti o glavu u trenutku kad je svaki njezin postupak i svaka njezina riječ pod povećalom javnosti i agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Linker
13. travanj 2024 20:37