Gastro blogerica Antea Piplica obožava začine, a koristi ih instinktivno, zbog čega je svako njeno jelo pravi veganski unikat.
- Prva jela pripremala sam već s pet, šest godina uz baku, a premda sam završila dizajn na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, kuhanje mi je postalo važnije, kaže Antea Piplica, čija se maštovita jela zajedno s receptima mogu naći na njezinom blogu i Instagram profilu Sitnica. Sve je krenulo kada je upoznala svoju životnu partnericu, redateljicu Renatu Lučić, koja se iznenadila kako Antea dobro kuha.
Ne želeći da njezin talent ostane skriven unutar četiri zida, Renata je skrivećki fotografirala jela i otvorila gastro profil na Instagramu. S druge strane, Antea nije ni pomišljala da bi njeno kuhanje moglo postati javna stvar jer, kaže, da može birati, najradije bi živjela bez mobitela i kompjutora. No, njena Sitnica je iz dana u dan imala sve više pratitelja, a Renata joj je za 29. rođendan početkom listopada poklonila brižno dizajnirani blog - i dovela je pred gotov čin.
Na blogu Sitnica sva su jela veganska. Antea nikada osobito nije voljela meso, a na mlijeko je, primjerice, alergična. No, veganski tip prehrane nimalo ne utječe na maštovitost obroka. Inspiriraju je i tradicionalna jela, ali i ona s Dalekog istoka, Indije... Obožava začine, a koristi ih, kaže, instinktivno, bez pravila.
- Kuham sa srcem. Nekada ni sama ne znam ponoviti neko jelo, jer ako odmah ne zapišem recept, teško da ću se sjetiti što sam i kako napravila - kaže Antea, koja najviše voli raditi sirove kolače. No, vješta je i u pripremi slanih jela pa je tako njezina pašticada od sejtana prava poslastica, a svi koji su probali njenu sarmu od kiselog zelja s tofuom, tempehom i sejtanom nisu vjerovali da je bez mesa. Sve to Antei je poticaj u ostvarenju poslovne želje - da jednog dana otvori malu zalogajnicu, s maksimalno pet stolova.
KREMASTA JUHA OD BUNDEVE
SASTOJCI
- 1 manja hokaido ili butternut tikva
- 3 češnja češnjaka
- 2 batata
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- 1,5 l povrtnog temeljca
- ½ žličice cimeta
- 1 žličica soli
- malo ribanog đumbira i kurkume
- malo kajenskog papra i kumina
- peršin i krutoni beskvasnog kruha
PRIPRAVA
Oguliti sve povrće te sitno nasjeckati češnjak. Tikvu i batat narezati na manje kockice. Na vrelo kokosovo ulje dodati češnjak, a zatim začine te kratko pržiti. Dodati batat i tikvu te pustiti oko 5 minuta. U povrće dodati povrtni temeljac i kuhati dok se povrće ne skuha do kraja, odnosno dok potpuno ne omekša. Obraditi u blenderu ili štapnim mikserom do fine kremaste teksture. Kada je sve skuhano, dodati kokosovo mlijeko i kuhati još 10 minuta te servirati s peršinom, malo zobenog ili bilo kojeg drugog (biljnog) vrhnja te s krutonima tostiranog beskvasnog kruha.
MAKOVNJAČA
SASTOJCI ZA TIJESTO
- 250 g pirovog brašna
- 250 g pšeničnog brašna iz cjelovitog zrna tip 8501
- vrećica suhog kvasca
- 1 dl toplog bademovog mlijeka
- 2 dl mlake vode
- 2 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 3 žlice kokosovog šećera ili javorovog slada
- prstohvat kurkume
- prstohvat soli
- naribana korica limuna
PRIPRAVA TIJESTA
U 1 dl toplog mlijeka pomiješati kvasac i žlicu šećera te pustiti 10 minuta da se kvasac krene dizati. Brašno prosijati u veću posudu za miješanje, dodati sol, ostatak šećera, kokosovo ulje te razrađeni kvasac i ostatak vode. Promiješati drvenom kuhačom, a zatim tijesto mijesiti rukama dok ne postane mekano i kompaktno. Pustiti ga da se diže oko sat i pol, a zatim podijeliti u dvije kugle i razvući na dva pravokutnika.
SASTOJCI ZA PUNJENJE
- 350 ml bademovog mlijeka
- 500 g mljevenog maka
- 6 žlica kokosovog šećera ili javorovog sirupa
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1/2 žličice cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice džema od šljive ili bilo kojeg drugog
PRIPRAVA
U prokuhano mlijeko dodati mak pomiješan sa šećerom te cimet i vaniliju. Kuhati 10 minuta ili dok smjesa ne postane gusta. Skinuti s vatre, dodati džem i pustiti da se skroz ohladi. Kad je smjesa hladna, premazati je u debelom sloju preko razvučenog tijesta te zarolati. Kolač peći oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Za vrijeme pečenja povremeno premazivati otopljenim veganskim maslacem u malo bademovog mlijeka i džema od bundeve.
KOLAČ OD ČOKOLADE I KRUŠKE
SASTOJCI ZA BISKVIT
- 200 g badema
- 1 žlica tamnog kakaa 3
- 0 g javorovog sirupa
- 70 g otopljenog kokosovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 7 datulja (najbolje medjool)
PRIPRAVA
Bademe tostirati u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva oko 10 minuta ili dok ne osjetite miris, ali nemojte ih prepeći. Kada su se bademi potpuno ohladili, potrebno ih je samljeti u malo grublje brašno. U procesor hrane ili bolji blender dodati sve sastojke i pulsirati dok se ne dobije kompaktna ljepljiva smjesa. Kalup za tortu veličine 18 cm obložiti papirom za pečenje te utisnuti “biskvit” ravnomjerno po kalupu. Ostaviti u hladnjaku dok se ne pripremi krema.
SASTOJCI ZA PIJANE KRUŠKE
- 4 zrele kruške
- 2 žlice ruma
- 700 ml vode
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica kardamoma
- 1 žličica kurkume
- 6 žlica kokosovog (ili bilo kojeg drugog) šećera
PRIPRAVA
U vodu ubaciti sve sastojke osim kruške i pustiti da provrije. Ubaciti i oguljene kruške i kuhati dok potpuno ne omekšaju, ali svakako paziti da se ne raskuhaju.
SASTOJCI ZA KREMU
- 200 ml kokosovog mlijeka (samo gusti dio iz limenke)
- 150 g tamne čokolade
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1/2 žličice burbon vanilije
- prstohvat soli
PRIPRAVA
U lonac ubaciti kokosovo mlijeko i dobro zagrijati. Maknuti s vatre te ubaciti sve ostale sastojke i dobro miješati da se čokolada potpuno otopi, zatim pustiti da se krema ohladi. Za to vrijeme kruške narezati na četvrtine i rasporediti po biskvitu, a kada se krema ohladi, preliti je po kruškama i ostaviti u hladnjaku preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....