Vjerovali ili ne

Hrvatska odsad ima ured za izvoz glazbe, pitale smo ih što će točno raditi

We Move Music Croatia zastupat će mlađe glazbenike, koji izvode svoju autorsku glazbu, a rade na inozemnoj karijeri.

Od danas je Hrvatska dobila Ured za izvoz glazbe (Music Export Office), a na ovu vijest možda će se većina ljudi pitati zašto bi nam tako nešto bilo potrebno? Baš zato razgovarali smo s čelnim ljudima koji stoje iza našeg lokalnog - Ureda za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia). Kako smo saznali, takvi uredi u drugim su zemljama postoje već dugo vremena.

"Uredi za izvoz glazbe (Music Export Office) postoje već u drugim zemljama duže vrijeme. Podrazumijevaju sustavni okvir kroz koji se promiču umjetnici izvođači koji ionako sami imaju za cilj ostvariti međunarodne karijere. Pomaže im se pravno, savjetodavno, PR-ovski, logistički i ono što je najvažnije - financijski", objasnio je Dražen Baljak, član tima koji je pokrenuo hrvatsku inačicu.

Njihov budući posao bit će svojevrsna ‘razmjena‘ glazbenika između sličnih ureda po svijetu.

image

Ured za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia)

PRESS

"To u našem slučaju konkretno znači da nam se za podršku mogu javiti izvođači koji su odabrani od showcase festivala ili izvođači koji kreću na internacionalne turneje (van Hrvatske i regije) i to pred internacionalnom publikom. Naime, cilj je ovih ureda da se povezivanjem s drugim uredima s istom namjenom te predstavljanjem odabranih najkvalitetnijih izvođača u aktualnoj godini na festivalima i glazbenim prezentacijama te pomažući im na turnejama, proba iste globalno pozicionirati", ispričao je Baljak.

Tvrde da će fokus ovog ureda biti na mladim i nedovoljno zastupljenim umjetnicima koji izvode originalnu glazbu i usmjereni su na međunarodnu karijeru, a objasnili su kakve konkretne rezultate očekuju od svog rada.

"Mi stvaramo sustav potpore. Dajemo svojevrstan sustavan ‘izlog u svijet‘. Hoće li neki naš izvođač na tom putu zaista i uspjeti te ostvariti internacionalnu karijeru i u kojim gabaritima je na kraju dana najviše na njemu samome. Ali ovo je povezan sustav kroz koji sad može proći te ostvariti brojne pogodnosti koje on nudi te više na tom putu nije prepušten sam sebi", objasnio je Baljak.

image

Dražen Baljak

FILIP KOVACEVIC

Inače Ured za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia) kao neprofitnu udrugu osnovalo je niz domaćih udruga: Hrvatska glazbena unija (HGU), Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), Hrvatska udruga orkestralnih i komornih glazbenika (HUOKU) i Hrvatska udruga istaknutih glazbenika (HUIG).

Zanimalo nas je i što konkretno neki (mladi) glazbenik treba napraviti da bude zastupljen od We Move Music Croatia.

"Ured funkcionira na temelju prijava i poziva. Mi ćemo slati obavijesti o pozivima internacionalnih showcase festivala na koje se izvođači mogu prijavljivati. Ukoliko budu izabrani, ostvarit će sav gore spomenuti support od nas. S druge strane, podržavat ćemo i one koji su neovisno o konferencijama odlučili krenuti na turneje za internacionalnu publiku po Europi i svijetu (ne po regiji), a promovirat ćemo i sve one koji su u posljednje četiri godine već ostvarili neki internacionalni uspjeh samo ‘na svoje mišiće‘", rastumačio je Baljak.

Princip natječaja je takav da je otvoren stalno, a ne u nekim ograničenim periodima, a to je ono što bi zainteresirane glazbenike moglo zanimati.

"Glazbenici će se moći prijavljivati na kontinuirano otvoreni natječaj kroz koji ćemo ih podržati financijski. Dakle, snosit ćemo dio troškova koje im turneja nosi. Moram naglasiti da gabariti sufinanciranja ovise i o broju prijava. Dodatno, kroz naš web, uvrštavanje u digitalne playliste, promidžbu na stranim konferencijama i povezanost s drugim uredima ostvarit će i ozbiljan PR push", dodao je.

Kako kaže, već prvog dana dobili su brojne reakcije naših muzičara.

"Ima reakcija, strašno puno i sve su pozitivne. Kad krenu stizati prve prijave (a to očekujemo vrlo skoro), imat ćemo i konkretne reference. Jasno je da nam je ovakav ured nasušno nedostajao i to se vidi već po prvim reakcijama glazbenika", zaključio je Dražen Baljak.

Linker
23. travanj 2024 17:41