Povijesni ljetnikovac Cindro i njegov perivoj zelena su pozornica za ljetna događanja

 TZ PODSTRANA
VIKEND NA MORU

Od mira do šušura: Ovo je ‘misto‘ nedaleko od Splita nova hit-destinacija

Zahvaljujući sve bogatijoj i raznovrsnijoj ponudi Podstrana je postala nezaobilazno odredište za hedoniste, avanturiste te ljubitelje sakralne, ali i cirkuske umjetnosti.

Zahvaljujući sve bogatijoj i raznovrsnijoj ponudi Podstrana je postala nezaobilazno odredište za hedoniste, avanturiste te ljubitelje sakralne, ali i cirkuske umjetnosti.

Potkraj kolovoza završava špica turističke sezone pa će oni koji ne vole masovni turizam s guštom otići u neko dalmatinsko "misto". Među njima je i Podstrana nedaleko od Splita, jer pruža savršenu kombinaciju mirnog i aktivnog odmora za sve generacije, a pritom je u ponudi uvijek i nešto novo. Ove godine su to nastupi međunarodne cirkuske grupe Alexander Picard, koja će posjetitelje Podstrane uveseljavati do 1. rujna. Od 20 sati kreće 90-minutni spektakl uz akrobate, klaunove, robote Transformere, gusare, žonglere, iluzioniste... Ulaznice se mogu kupiti sat vremena prije početka predstave ispred cirkusa ili online.

image

Ljetna atrakcija je međunarodna cirkuska trupa Alexander Picard

BOŽIDAR VUKIČEVIĆ CROPIX

SADRŽAJI UZ MORE

Novost je i aparthotel Vipo Prestige s četiri zvjezdice. Ima osamnaest apartmana, a među njima je i president penthouse s tri spavaće sobe i kupaonice te vanjskom terasom s jacuzzijem. Pokraj je restoran i bar Cibus, a na jelovniku su morski specijaliteti poput grdobine na žaru i jastoga na buzaru te razne vrste steakova - pa i argentinski s pekarskim krumpirom i batatom.

image

Aparthotel Vipo Prestige je smještan uz predivnu plažu

PROMO

Tu su i teretana, wellness te vanjski bazen. Ispred je plaža s ležaljkama i suncobranima, no kako je rivijera Podstrane dugačka oko šest kilometara, možete se stacionirati na raznim mjestima. Ili samo šetati uz more te predahnuti na klupi, okrijepiti se u nekom kafiću ili restoranu, obići suvenirnice... Najviše ih je na nedavno uređenom lungomareu od Mutograsa do Grbavca, čijom je dužinom od tri kilometra zasađeno oko 350 stabala tamarisa. Tu su i odvojene trake za pješake i bicikliste, aqua parkovi te mjesta za najam jet-skija, pedalina i SUP daski ili rezerviranje izleta.

image

U ponudi restorana Cibus su i vrhunski steakovi

PROMO

ADRENALINSKA TURA

Ono što Podstranu također čini posebnom je to što je smještena podno čarobnog brda Perun, nazvanom prema staroslavenskom božanstvu. Prema njemu je nazvana i jednodnevna avanturistička utrka Perun Adventure Race, jedna od vodećih ovakvog tipa na našim prostorima. Staza je dugačka oko 80 kilometara, s 2000 metara vertikalnog uspona i silaska, a timovi se natječu u četiri discipline: orijentacijskom trčanju, vožnji kajaka, brdskom biciklizmu i penjanju.

image

Ljubitelje avanturizma će oduševiti planinarska adrenalinska tura

TZ PODSTRANA

Ljubitelje ekstremnih doživljaja oduševit će i Via Ferrata, planinarska adrenalinska tura s pogledom na more, otoke i gradove. Možete birati između Via Ferrata Split i Via Ferrata Omiš, a profesionalno osoblje će vas do detalja upoznati s rutom, dati vam potrebnu opremu i odvesti na izlet iz snova.

image

Podstrana je idealno odredište i za bicikliste

SANDY KOVAČEVIĆ

TRADICIJA I LUKSUZ

Kolijevka današnjeg mjesta je Gornja ili Stara Podstrana - idilično selo s maslinicima, vinogradima, brnistrom i raznim drugim biljem te stoljetnim kućama. Među njima je i ona umjetnika Ante Kaštelančića, jednog od najautentičnijih slikara motiva Dalmacije. Iz središta suvremene do Stare Podstrane treba desetak minuta automobilom, no možete se uputiti pješice ili biciklom. Vrijedi, jer panoramski pogled na otoke, Stobreč, Split i sva okolna mjesta, ostavlja bez daha. Gornja Podstrana je idealno odredište za ljubitelje autohtonih dalmatinskih specijaliteta, ali i raj za pobornike luksuznog smještaja, jer ondje je sagrađeno mnogo vila za odmor. Duhovnu okrjepu pružaju sakralni objekti - crkve sv. Fabijana i Sebastijana, sv. Ante i Roka, sv. Jure te Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije.

image

Stara Podstrana ima mnogo povijesnih crkava

TZ PODSTRANA

POVIJESNI LJETNIKOVAC

Jedna od zaštićenih povijesnih građevina je i ljetnikovac Cindro uz glavnu prometnicu u Podstrani. Ugledna splitska obitelj Cindro (De Cindris) još je u 15. stoljeću imala posjede na više lokacija, a kasnije joj je zbog zasluga u borbi protiv Turaka mletački providur dodijelio imanje u Strožancu. Obitelj je uz obalu podignula zdanje koje je uz stambeno-gospodarsku imalo i obrambenu ulogu. U sjeveroistočni kut dvorišta uklopila se stara utvrda nekadašnjeg benediktinskog samostana s puškarnicama vidljivim i danas, dok suprotni kut zauzima veća zgrada nadograđena u 19. stoljeću.

image

Povijesni ljetnikovac Cindro i njegov perivoj zelena su pozornica za ljetna događanja

TZ PODSTRANA

Iznad ulaznih vrata je obiteljski grb prenesen iz obiteljske palače u Splitu. Već su u to vrijeme u ljetnikovcu organizirani nastupi komornih orkestara i izvedbe dijelova novih opera, a ta se tradicija i danas njeguje. Dvorište kompleksa, površine 900 četvornih metara, pretvoreno je u perivoj s pomno odabranim mediteranskim biljem - oleandrima, palmama, murvama, šimširom... Sada je to otmjena zelena pozornica za ljetna kulturna događanja u Podstrani.

Linker
05. rujan 2024 11:07