ALIAKSANDR ANTANOVICH/GETTY IMAGES
CITY BREAK

Donosimo kratki vodič kroz 5 atraktivnih i gastronomski zanimljivih europskih gradova koji će biti hit ove jeseni

Ljetne gužve jenjavaju, a temperature postaju sve ugodnije stoga je pravo vrijeme da isplanirate vikend na jednoj od nerazvikanih europskih destinacija s brojnim znamenitostima i vrhunskim delicijama.

Ljetne gužve jenjavaju, a temperature postaju sve ugodnije stoga je pravo vrijeme da isplanirate vikend na jednoj od nerazvikanih europskih destinacija s brojnim znamenitostima i vrhunskim delicijama.

1. PORTO

Drugi najveći portugalski grad, poznat po istoimenom desertnom vinu, očarava u svakom smislu. Ako se zateknete tamo svakako posjetite katedralu u središtu grada, spoj romanike, gotike i baroka, Ribeiru, povijesnu četvrt uz rijeku Douro, te dvokatni metalni most Dom Luís I., koji premošćuje rijeku Douro između gradova Porto i Vila Nova de Gaia, poznatog po vinskim podrumima. Lokalni specijalitet je francesinha, sendvič od slojeva tostiranog kruha i raznih vrsta toplog mesa. Ljubitelje domaće hrane oduševit će Mercado do Bolhão, povijesna tržnica na dvije razine.

image

Porto je drugi najveći portugalski grad

AZIZ ARY NETO/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA AZIZ ARY NETO/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA
image

Francesinha je sendvič od slojeva tostiranog kruha i raznih vrsta mesa

KYOKO UCHIDA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA KYOKO UCHIDA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

2. EDINBURG

Jedan od simbola glavnog škotskog grada je Edinburški dvorac. Smješten je na 80 metara visokoj vulkanskoj stijeni pa se s njega pruža najljepši pogled na grad i okolicu, a do 17. stoljeća je bio rezidencija škotskih kraljeva. Treba vidjeti i Nacionalni muzej Škotske, koji svjedoči o bogatoj povijesti i kulturi te zemlje Ujedinjenog Kraljevstva. U nekom od lokalnih pubova kušajte lokalno pivo i whiskey te nacionalno jelo haggis - ovčji želudac punjen iznutricama. Izgledom baš i nije primamljiv, ali mnogima se sviđa okus.

image

S Edinburškog dvorca se pruža pogled na grad i okolicu

ROBERT HARDING PRODUCTIONS/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA ROBERT HARDING PRODUCTIONS/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA
image

Haggis je škotski specijalitet od iznutrica

DIANA MILLER/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA DIANA MILLER/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

3. BRUGGE

Zbog kanala po kojima se možete provozati u brodićima, ovaj srednjovjekovni belgijski grad nazivaju i “Venecijom sjevera”. Prošećite slikovitim kamenim uličicama i glavnim trgom Markt, na čijoj je južnoj strani jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti - 83 metra visok zvonik Belfry iz 12. stoljeća. Ljubitelje umjetnosti oduševit će i Muzej Groeninge u kojem se, uz ostalo, mogu vidjeti djela flamanskih majstora. Kušajte čuvene belgijske vafle i čokoladu te domaća craft piva. Kao suvenir, ukras ili modni detalj kupite rukotvorinu od tamošnje čipke.

image

Brugge zbog plovnih kanala nazivaju "Venecijom sjevera"

OLENA SERDITOVA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA OLENA SERDITOVA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
image

Belgija je poznata po vrhunskom craft pivu

ARTHUR GEBUYS - TEMP/ALAMY/PROFIMEDIA ARTHUR GEBUYS - TEMP/ALAMY/PROFIMEDIA

4. GDANJSK

Slikoviti poljski grad na obali Baltičkog mora često je - neopravdano - u sjeni Krakova i Varšave. Stari dio grada krase uske zgrade s pročeljima jarkih boja, a najpoznatije ulice su Długa, Mariacka i Piwna, gdje je i gotička crkva sv. Marije. S njenog 78 metara visokog tornja pruža se impresivan pogled na grad. Na području Baltika ima mnogo nalazišta jantara, koje se naziva “zlatom sjevera”, pa se u Gdanjsku mogu kupiti predmeti od tog organskog minerala ugodnog mirisa. U gastronomskom smislu će vas oduševiti pierogi, jastučići od beskvasnog tijesta sa slanim ili slatkim nadjevima, koji podsjećaju na raviole.

image

Gdanjsk je lučki poljski grad

BRUNO MORANDI/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA BRUNO MORANDI/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA
image

Pierogi su poljska verzija talijanskih raviola

DZINNIK DARIUS/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA DZINNIK DARIUS/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

5. PERUGIA

Najveći grad talijanske regije Umbrije prava je povijesna riznica. Poznat je, naime, i po etruščanskim zidinama i po renesansnim palačama. Obiđite Nacionalnu galeriju i podzemlje tvrđave Rocca Paolina iz 16. stoljeća te prošećite trgovima Piazza IV Novembre i Vanucci i umjetničkom četvrti Porta Sole. Uz Perugiu prolazi rijeka Tiber pa je ondje kružna šetnica Sentiero delle Lavandaie (Put pralja), gdje su u prošlosti žene prale robu bogataša. Dvosatna tura nesumnjivo će pomoći u topljenju suvišnih kalorija - pogotovo nakon domaće tjestenine s tartufima.

image

Perugia je prava povijesna riznica

ANGELO CAVALLI/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA ANGELO CAVALLI/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA
image

Među lokalnim specijalitetima je tjestenina s tartufima

ANDRIY SARYMSAKOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA ANDRIY SARYMSAKOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
Linker
11. rujan 2024 20:03