DARKO TOMAŠ CROPIX
Ljubav i hrana

Zagrepčanku i Francuza spojio je Tinder, a danas vode uspješan biznis i oduševljavaju nas gastro delicijama

Otkako su preuzeli delikatesni dućan u Zagrebu, Dora Zane i njezin suprug Quentin Lacointa stalno isprobavaju nove recepte, a za Gloriju govore o sličnostima dviju zemalja, poznatih po hedonističkom stilu života.

Otkako su preuzeli delikatesni dućan u Zagrebu, Dora Zane i njezin suprug Quentin Lacointa stalno isprobavaju nove recepte, a za Gloriju govore o sličnostima dviju zemalja, poznatih po hedonističkom stilu života.

Zagrepčanka Dora Zane (33) prava je moderna poslovna žena: radi kao start-up mentorica, odnosno pomaže različitim tvrtkama u njihovim razvojnim strategijama, surađuje s BIRD inkubatorom te je dio Nomada, hrvatskog ureda za suvremenu umjetnost zajedno s Vanjom Žanko, Anom Petričić Gojanović, Jelenom Tamindžijom Donnart i Darijom Darmaniyan. Sa suprugom Quentinom Lacointom (37) vodi specijalizirani dućan s francuskim delicijama Voilà te uz nedavno otvoreni bar Koncept Mlinček pokrenula je i catering s fokusom na francusku kuhinju. Doru i Quentina nagovorili smo da nam ispričaju svoju privatnu i poslovnu priču - dok Quentin kuha. I uspjeli smo: dan je bio proljetno kišan, ali mi smo se ponašali kao da smo na Francuskoj rivijeri i kao da je nad nama sunce. Uz čašu vina i francuske delicije, razgovor je lako krenuo.

"Upoznali smo se u Amsterdamu 2017. na poslovnom događaju. Quentin je tada imao svoj start-up i radili su edukaciju za digitalni marketing, a ja sam tada radila u drugom start-upu zbog kojeg sam konstantno odlazila na edukacije i evente jer je to dio lifestyle u Amsterdamu. Krenuli smo razgovarati i onda kad smo došli doma, "sreli" smo se i na Tinderu te tamo nastavili priču. Ostalo je povijest", prisjeća se Dora. U Amsterdamu su ostali do 2021., a kad se dogodio potres 2020., Dora je zajedno s četiri Hrvatice koje su tada isto živjele u Nizozemskoj pokrenula fond 5.5 za pomoć žrtvama potresa. Tada su korona mjere još bile relativno blage, s vremenom su postale sve strože, pogotovo u usporedbi s Hrvatskom. Srećom, imali su poslove koje su mogli raditi od doma, jer u Amsterdamu nitko nije išao na posao. Zbog toga su se privremeno preselili na Šoltu, u vikendicu Dorinih roditelja, a kad su se nakon nekoliko mjeseci vratili u Amsterdam, shvatili su da im se ondje više ne ostaje.

image
DARKO TOMAŠ CROPIX

"Te zime smo se vratili u Zagreb, ja sam svoj posao organizirala kao i Quentin, i u tom povratku je moja sestra pokrenula priču s Konceptom Mlinček na zagrebačkoj Trešnjevci. Nagovorila je mog supruga da investira i otada više nismo imali izbora. Krenuli smo paralelno uređivati stan, a sve je trajalo prilično dugo" govori Dora.

"U Hrvatskoj sam prvi put bio 2010. s prijateljem, puno prije nego što sam upoznao Doru. Spavao sam u kombiju i bilo je jako zabavno. Tada sam posjetio Zadar, Split i Dubrovnik. Klasična turistička ruta", prisjeća se Quentin dok paralelno peče meso i razmišlja koje će novo vino otvoriti.

"Hrvatska je kultura življenja, vjerovali ili ne, na mnoge načine usporediva s francuskom. Moji su korijeni iz južne Francuske, ali sam živio i u Španjolskoj, Nizozemskoj. Dorina i moja obitelj su također vrlo slične. Sve nam se, govorit ću u množini, vrti oko hrane, pića i zabave. Francuzi i Hrvati su hedonisti. U Nizozemskoj je u tom smislu bitno drugačije - kultura življenja podrazumijeva znatno više socijalne distance. Hrvati se kao i Francuzi vole žaliti na svoju zemlju, što je posebno zabavno slušati", govori Quentin, čiji je životopis stvarno impresivan. Uz poslove u Hrvatskoj, u Francuskoj vodi šest fast food restorana, u Nizozemskoj agenciju za edukaciju u kojoj radi 150 ljudi...

image
DARKO TOMAŠ CROPIX

"Radim uglavnom online, a dnevno je to po deset sati. Uglavnom su mi siječanj i rujan grozni poslovni periodi, a u ovo doba godine je bitno lakše, pogotovo ljeti", kaže Quentin. Opušta ga kuhanje, a njegova supruga je vjerovala da je strast prema finoj hrani naslijedio od svojih roditelja, ali nije bilo tako.

"Bilo mi je nevjerojatno da je netko toliko pasioniran oko kuhinje a da tu strast nije upio kod kuće. Međutim, tako je - i da, on uglavnom doma priprema različite delicije, dok moja obitelj jedva čeka da ih pozovemo na ručak ili večeru", zaključuje Dora Zane.

image
DARKO TOMAŠ CROPIX

Dora i Quentin s nama su podijelili i dva slasna recepta koje vam donosimo u nastavku:

image

Grilana pačja prsa s umakom od smrčaka

DARKO TOMAŠ CROPIX

Grilana pačja prsa s umakom od smrčaka

Sastojci:

2 komada pačjih prsa, 1 šalica narezanih smrčaka, 1 ljutika, 1/2 šalice pilećeg temeljca, 1/4 šalice vrhnja za kuhanje, 2 žlice maslaca, sol i papar po ukusu

Priprema mesa:

Zagrijati tavu na srednje jakoj vatri. Zarezati kožu pačjih prsa oštrim nožem u dijamantnom uzorku, začiniti obje strane solju i paprom. Staviti meso na tavu, s kožom prema dolje, i peći 5 - 6 minuta. Okrenuti pačja prsa na drugu stranu i peći dodatnih 4 - 5 minuta ako želite da je meso srednje pečeno. Ako želite da je jače pečeno, ostavite dulje na tavi. Maknite s tave i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije rezanja. Poslužiti toplo.

Priprema umaka

Otopiti maslac u tavi na srednjoj vatri. Dodati nasjeckanu ljutiku i kuhati dok ne omekša. Dodati narezane smrčke u tavu i kuhati dok ne puste sokove. Uliti pileći temeljac i kuhati dok se ne reducira na pola. Umiješati vrhnje za kuhanje i nastaviti kuhati dok se umak lagano ne zgusne. Začiniti solju i paprom po ukusu. Poslužiti narezana pačja prsa s umakom od smrčaka prelivenim preko vrha.

image

Dagnje s plavim sirom

DARKO TOMAŠ CROPIX

Dagnje s plavim sirom

Sastojci

1 kg svježih dagnji, 1 luk narezan na kockice, 2 nasjeckana češnja češnjaka, 1 šalica bijelog vina, 50 g vrhnja za kuhanje, 100 g plavog sira Bleu d‘Auvergne, nasjeckani peršin po želji, sol i papar po ukusu

Priprema

U velikom loncu pirjati nasjeckani luk i nasjeckani češnjak dok ne omekšaju. Dodati očišćene dagnje i uliti bijelo vino. Poklopiti i kuhati dagnje na pari 5 do 7 minuta, ili dok se ne otvore. Baciti sve dagnje koje se nisu otvorile. Izvaditi dagnje iz lonca pomoću šuplje žlice i staviti ih u posudu za posluživanje. Dodati vrhnje za kuhanje i izmrvljen plavi sir u lonac. Miješati dok se sir ne otopi, a umak ne postane gladak. Začiniti solju i paprom po ukusu. Preliti umak od plavog sira preko dagnji. Posipati nasjeckanim peršinom i poslužiti toplo sa svježim kruhom za umakanje u kremasti umak od plavog sira.

Linker
06. lipanj 2024 11:21