BERISLAVA PICEK CROPIX
Madeleines 

Imamo odličan recept za neodoljive francuske kolačiće koji će biti zvijezda blagdanskog stola

Mali, nježni biskvitići u obliku školjke jedni su od najpoznatijih francuskih slastica koje možete poslužiti u obliku borića - za pravi blagdanski doživljaj.

Mali, nježni biskvitići u obliku školjke jedni su od najpoznatijih francuskih slastica koje možete poslužiti u obliku borića - za pravi blagdanski doživljaj.

Tradicionalni francuski kolačići Madeleines u verziji slastičarnice Magnolia prava su zvijezda blagdanskog stola, a mi imamo i recept koji vam garantira da će vam ove školjkice savršeno uspjeti.

Madeleines

image

Medeleines

BERISLAVA PICEK/ CROPIX

SASTOJCI

  • 73 g mlijeka
  • 73 g meda ili invertnog šećera
  • 3,2 g soli
  • 120 g šećera
  • 162 g jaja, sobne temperature
  • 202 g glatkog brašna
  • 6,5 g praška za pecivo
  • 202 g maslaca

POSTUPAK

Jaja, šećer, med i sol ugrijati na pari do 45 - 50 stupnjeva. Može se miješati špatulom, nije potrebno pjenjačom. Smjesu prebaciti u zdjelu samostojećeg miksera i početi miksati nastavkom "balloon whisk" na srednjoj brzini. Miksati dok smjesa ne postane jako gusta, prozračna i glatka (ribbon faza). Maslac otopiti na 45 - 50 stupnjeva na srednjoj vatri uz miješanje (ili u mikrovalnoj). Kada je smjesa jaja, šećera, meda i soli postigla potreban volumen, smanjiti brzinu i početi dodavati mlijeko sobne temperature. U zasebnoj zdjeli pjenjačom dobro izmiješati prosijano brašno i prašak za pecivo. Smjesu s jajima u nekoliko navrata preliti preko suhih sastojaka dobro miješajući pjenjačom. U dobivenu smjesu dodavati maslac (4 - 5 puta), također dobro miješajući pjenjačom. Tekstura gotove smjese bit će glatka, lagana i prilično tekuća.

Gotovu smjesu prekriti plastičnom folijom da se ne stvori korica i staviti u hladnjak na minimalno 2 - 3 sata (treba postići 3 stupnja), a idealno na 12 sati. Smjesu prebaciti u dresirku i kalupe napuniti do 3/4. Peći na 180 stupnjeva s ventilacijom 8 - 9 minuta. Ohladiti u kalupima na sobnu temperaturu. Gotova smjesa može se čuvati u hladnjaku do tri dana.

23. prosinac 2024 14:02