1015

 ADRIAGOULAPHOTO
HARQUITECTES

Razgovarali smo s arhitektom iz nagrađivanog španjolskog studija čija je filozofija - "manje je više"

Španjolski studio HARQUITECTES predstavit će se na ovogodišnjem sajmu interijera InDizajn, a mi smo imali priliku voditi s jednim od vlasnika nagrađivanog arhitektonskog studija koji se vodi načelom da trebamo iskoristiti najbolje od tradicije te u arhitekturi težiti jednostavnosti i praktičnosti te naravno, neizostavnoj, održivosti.

Španjolski studio HARQUITECTES predstavit će se na ovogodišnjem sajmu interijera InDizajn, a mi smo imali priliku voditi s jednim od vlasnika nagrađivanog arhitektonskog studija koji se vodi načelom da trebamo iskoristiti najbolje od tradicije te u arhitekturi težiti jednostavnosti i praktičnosti te naravno, neizostavnoj, održivosti.

Među brojnim poznatim imenima koja stižu na sajam interijera InDizajn, koji okuplja vodeće stručnjake u svijetu dizajna i arhitekture, našao se i španjolski arhitektonski studio Harquitectes koji vode četiri partnera arhitekta - David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Roger Tudó Galí te Xavier Ros Majó s kojim smo imali priliku i razgovarati uoči dolaska u Zagreb. Studio je prvenstveno posvećen stambenoj arhitekturi pri čemu se podjednako vode društvenim i okolišnim uvjetima, kao i energetskom učinkovitošću koja je, prema njima, neizbježan dio svake gradnje. Upravo smo s time na umu i započeli razgovor - kako pomiriti estetiku kojoj teže sa zahtjevima održivog dizajna.

image

Harquitectes vode četiri partnera arhitekta - David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Roger Tudó Galí te Xavier Ros Majó

"Obično je estetika rezultat svih odluka koje donesemo tijekom dizajnerskog procesa kao što su strukturalni koncept, odabir materijala, procesi gradnje i, naravno, strategije održivosti. Naš pristup estetici temelji se na stvarnom prikazu svega što je uključeno u kompoziciju zgrade. Postoji vrsta iskrenosti u načinu na koji prikazujemo sve elemente, stavljajući njihovo ponašanje - primjerice u smislu klimatskih utjecaja - u prvi plan, izbjegavajući dodatne slojeve koji bi to prikrili", govori nam Xavier Ros Majó te dodaje kako se u gradnji uvijek trude koristiti samo one materijale i elemente koji su nužni.

image

1015

ADRIAGOULAPHOTO
image

1015

ADRIAGOULAPHOTO

"Vodimo se premisom što manje, to bolje. Sve mora biti esencijalno i u potpunosti usklađeno s glavnim ciljevima projekta. U našoj arhitekturi sve ima jasnu ulogu i ovakav pristup se može nazvati "učinkovitim", a učinkovitost, u svojem najširem smislu, je temelj održivosti", nastavlja arhitekt te dodaje kako budućnost arhitekture u svakom slučaju mora biti održiva i učinkovita, ali i više od toga. Naglašava kako je u fokusu njihovog rada prvenstveno iskustvo korisnika - onih koji žive i uživaju u arhitekturi.

"Arhitektura mora biti učinkovita i ugodna, stvarajući najbolji okvir za život ljudi i njihovu interakciju s okolinom, stvarajući okvir za uživanje u svakodnevnim i izvanrednim trenucima, s održivom ravnotežom unutar svakog ekosustava, u svakom kontekstu." Kao jedan od izazova u kontektu urbanog života često se govori o prostornim ograničenjima pa nas je zanimalo kako se oni hvataju u koštac s razvojem projekata koji će biti prostrani i "otvoreni", a da istovremeno zadrže privatnost?

image

Kuća 1736

ADRIA GOULA PHOTO
image

Kuća 1736

ADRIA GOULA PHOTO

"Postoji nekoliko strategija. Mi primjerice dodajemo međuprostor koji djeluje kao tampon zona koja može povezati ili odvojiti zgradu s/od njezinog urbanog konteksta. U nekim kućama stvaramo vertikalno dvorište ili predvorje, čime dobivamo na privatnosti, ali istovremeno stvaramo akustičnu barijeru, dok se zadržava otvorenost prema vanjskom prostoru. Ovi prostori mogu biti zaista posebni - udobni i spremni za razne aktivnosti, za neočekivano", govori nam Xavier.

image

Xavier Ros Majó

U radu studija Harquitectes vidi se utjecaj lokalnog konteksta i kulture, odnosno trud da se na prirodan način inkorporira tradicija, te obnovi i očuva naslijeđeno znanje, a očuvanjem se vode i kod rada na starim zgradama.

"Pokušavamo razumjeti potencijal preegzistencije s poštovanjem, u smislu da naslijeđe mora biti sačuvano, ali smo spremni transformirati ga djelomičnim rušenjem i dodavanjem. Na kraju predlažemo potpuno novu zgradu, suvremenu, koja kombinira novo i staro", objašnjava nam arhitekt. Naravno, i oni se susreću s izazovima rada s klijentima - ali kaže kako je ključ u dvostrukom koraku.

image

1413

ADRIAGOULAPHOTO
image

1413

ADRIAGOULAPHOTO

"Najprije mi moramo biti uvjereni u dizajn, a kada smo mi uvjereni, sljedeći korak je uvjeriti klijente - ovo je presedan i bez toga ništa ne bi moglo biti izgrađeno", govori nam Xavier kojeg smo tražili i da nam izdvoji najvažnije projekte za njihov studio. Iako izbor nije lak, otkrio nam je neke svoje favorite.

"Srećom, mnogo projekata moglo bi biti dio ovog popisa: Kuća 712, žrtva krize 2010., gdje smo morali izbrisati sve nepotrebno, zadržavajući samo bitno kako bismo smanjili troškove za 60% i omogućili gradnju; Istraživački centar 1102, vrlo ambiciozan u strategijama održivosti; Kuće 1101 i 1014, gdje smo, bez stresova troškova, primijenili naučene strategije iz Kuće 712 u smislu estetike/efikasnosti; Centar za građane 1214, veliki izazov rada s preegzistencijom; Kuća 1413 i Stambeni projekt 2104, gdje smo ponovno koristili materijal iz rušenja za stvaranje vrlo posebne betonske arhitekture...", otkriva nam i dodaje kako zapravo svaki projekt koji prihvate predstavlja novi izazov za njihov studio jer svaki doživljavaju kao nešto novo i drugačije. Kada su u pitanju projekti u najavi, ističe kako se najviše vesele svom prvom muzeju - proširenju MACBA (Muzeja suvremene umjetnosti u Barceloni) čija bi izgradnja trebala uskoro početi. Na pitanje o tome što očekuju u budućnosti, Xavier otkriva da se nada kako će njihov studio nastaviti rasti tempom kojim je u posljednjih 25 godina rastao.

image

1214

ADRIAGOULAPHOTO
image

1214

ADRIAGOULAPHOTO

"Nakon gotovo 25 godina dali smo najbolje od sebe bez radikalnih promjena, naša evolucija bila je vrlo spor i prirodan proces rasta iz godine u godinu, projekt po projekt i zbog toga zamišljamo da će se ovaj proces sporog rasta i nastaviti. Studio će i dalje rasti u skladu sa svojim principima, ali ostaje otvoren za izazove i inovacije koje donose budući projekti."

Linker
04. listopad 2024 10:22