Zrinka Blažević

 DINKO ŠIMUNOVIĆ
KOLUMNA

Je li ljepota života zaista u malim stvarima?

Istina ili mit? Toliko smo puta u životu čuli kako se sreća nalazi u običnim trenucima, no jesmo li zaista promislili o tome? O malim stvarima i njihovoj ljepoti piše naša kolumnistica Zrinka Blažević.

Istina ili mit? Toliko smo puta u životu čuli kako se sreća nalazi u običnim trenucima, no jesmo li zaista promislili o tome? O malim stvarima i njihovoj ljepoti piše naša kolumnistica Zrinka Blažević.

U današnjem modernom svijetu, koji je često vođen težnjom za velikim postignućima i grandioznim uspjehom, lako je previdjeti one male, svakodnevne trenutke koji uistinu obogaćuju naše živote. Jer istinska ljepota života najčešće se ne nalazi u nekim velikim gestama ili značajnim životnim prekretnicama, već u malim stvarima - naizgled beznačajnim detaljima koji zajedno stvaraju uzbudljiv, šarolik i divan kolaž različitih trenutaka koji zovemo život. Upravo ti trenuci, kada ih počnemo cijeniti i njegovati, mogu promijeniti našu perspektivu i učiniti život zaista prelijepim. S godinama sam počela cijeniti male momente, uživati u njima, upijati život oko sebe i širiti good vibes everywhere I go. Jer život je nažalost kratak i prođe prebrzo. Možda će neki od savjeta koje donosim u nastavku potaknuti i nekog od vas da počnete prakticirati ovu filozofiju. Jer kako bi rekao pisac Robert Brault: “Enjoy the little things, for one day you may look back and realize they were the big things.”

Činite svakodnevno mala djela dobrote

Jedan od najsnažnijih primjera kako male stvari mogu učiniti život lijepim su mala djela dobrote. Osmijeh upućen strancu, držanje vrata ili ljubazna riječ mogu imati iznenađujuće značajan utjecaj. Ove male geste stvaraju valove pozitivnosti te potiču osjećaj zajedništva i povezanosti. Toplina ljudske interakcije, čak i u svojim najmanjim oblicima, može nam pružiti osjećaj pripadnosti.

Npr., davanje komplimenta, bilo da se radi o nekome koga poznajemo ili potpunom neznancu. Ova mala gesta može uljepšati dan drugoj osobi i izazvati lančanu reakciju dobre volje. Istraživanja su pokazala da primanje (ali i davanje) komplimenata može poboljšati raspoloženje i samopouzdanje, što dovodi do pozitivnijeg pogleda na život. Tako mala djela dobrote doprinose kolektivnom osjećaju blagostanja i sreće.

image

Zrinka Blažević

DINKO ŠIMUNOVIĆ

Upijajte prirodu oko sebe

Priroda nam nudi bezbrojne primjere kako male stvari mogu posjedovati veliku ljepotu. Cvrkut ptica, zvuk valova na plaži, nježne latice cvijeta ili tiho šuštanje lišća na vjetru mali su detalji koji, kada se primijete, mogu izazvati duboki osjećaj zahvalnosti. Ova prirodna čudesa često prođu nezapaženo u užurbanosti svakodnevnog života, ali ipak imaju moć da nas prizemlje i pruže osjećaj mira.

Odvojiti trenutak da cijenimo te detalje može biti oblik mindfulnessa, koji nam pomaže da usporimo i postanemo prisutniji. Svjesno promatranje ljepote prirode može smanjiti stres i poboljšati naš wellbeing. Ja sam, primjerice, ultimativna sunset girl, koja se s vremenom pretvorila i u sunrise girl, s obzirom na to da se dižem prilično rano ujutro. Nikad mi ti trenuci ne mogu dosaditi, u mobitelu imam milijun fotografija zalazaka sunca i obožavam taj sky chill moment.

Premda je posve prirodno da tragamo za značajnim postignućima i nekim velikim prekretnicama, bitno je prepoznati i cijeniti male stvari koje život čine divnim

Značenje osobnih rituala

Osobni rituali, iako često jednostavni i rutinski, mogu donijeti neizmjernu radost i utjehu. Jutarnja meditacija i joga, prva šalica omiljene matche latte, opuštena kasnovečernja šetnja uz jezero ili čitanje nekoliko stranica knjige prije spavanja dio su moje svakodnevne rutine koja daju strukturu i smisao ponekad stresnom i užurbanom životu. Nije mi problem ranije ustati i odraditi svoju jutarnju rutinu, jer znam da mi takav početak dana paše i čini me sretnom. Često rano ujutro idem na trening, nakon kojeg znam kratko prošetati uz Jarun, a pogotovo ako je sunčan dan, i uživati u prvim zrakama sunca, pjevu ptičica i zelenilu oko sebe.

image

Zrinka Blažević sa sestrom Majom s kojom vodi brend Materia

PRIVATNI ALBUM

Veliko značenje malih momenata

Mali momenti, poput npr. gledanja dobrog filma, slušanja kvalitetne muzike, uživanja u finom jelu s dragim ljudima, ljenčarenja na plaži ili bezbrižnog brčkanja u moru, za mene imaju veliko značenje i često se podsjetim koliko sam zahvalna što ih mogu proživjeti. Takvi trenuci podsjećaju me da sreća ne proizlazi uvijek iz nekih velikih životnih događaja, već iz vrednovanja onoga što imamo. Sposobnost pronalaženja sreće u jednostavnim zadovoljstvima dokaz je naše sposobnosti kultiviranja zahvalnosti.

Premda je posve prirodno da tragamo za značajnim postignućima i nekim velikim prekretnicama, bitno je prepoznati i cijeniti male stvari koje život čine divnim. Tako možemo njegovati dublji osjećaj zahvalnosti i pronaći ljepotu u svakodnevici. U konačnici, akumulacija tih malih trenutaka je ono što oblikuje naše iskustvo i dodaje najljepše boje našim životima.

“The small things of life were often so much bigger than the great things . . . the trivial pleasure like cooking, one’s home, little poems especially sad ones, solitary walks, funny things seen and overheard", poruka je Barbare Pym i mislim da je vrijedi slušati.


O autorici i brendu Materia
Zrinka Blažević je Riječanka sa zagrebačkom adresom, na kojoj živi nešto više od jednog desetljeća. Sa starijom sestrom Majom razvija i vodi well-being brend Materia, čiji je cilj potaknuti ljude na promjene životnih navika kako bi bili zdraviji, sretniji i ispunjeniji. Upravo takav je Zrinkin lifestyle: voli vježbati, meditirati, raditi jogu, rano se ustajati, voziti bajk na posao, zdravo se hraniti i prakticirati svoje omiljene well-being rituale.

Linker
22. lipanj 2024 08:24