PRIVATNI ALBUM
KOLUMNA

Jutarnja rutina za (pre)zaposlene ili kako male stvari čine veliku razliku

Po jutru se dan poznaje poslovica je u koju vjeruje i Maja Blažević koja nikada nije bila jutarnji tip, ali sve se promijenilo uz veliku obitelj kada je jednostavno morala pronaći vrijeme za sebe. Posljednjih pet godina tako joj je najdraži dio dana upravo jutro i njezina rutina s kojom ulazi spremna u svaki dan.

Po jutru se dan poznaje poslovica je u koju vjeruje i Maja Blažević koja nikada nije bila jutarnji tip, ali sve se promijenilo uz veliku obitelj kada je jednostavno morala pronaći vrijeme za sebe. Posljednjih pet godina tako joj je najdraži dio dana upravo jutro i njezina rutina s kojom ulazi spremna u svaki dan.

Da bismo napredovali u životu u svakom smislu, moramo na neki način zaboraviti sve što znamo o sebi, ne vezivati se previše za prošle verzije sebe. Svaki novi dan nova je prilika za drugačije i bolje. Svaki dan imamo izbor kako ćemo se ponašati, što ćemo raditi i koje navike ćemo preuzeti, a koje odbaciti. U tome je ljepota života. Uvijek imamo izbor, i kada ne možemo promijeniti okolnosti, uvijek možemo promijeniti sebe, kao što kaže poznati austrijski psiholog Viktor Frankl u „Čovjekovoj potrazi za smislom“. I sama sam prošla (i još uvijek prolazim) kroz različite faze razvoja i rasta, a jedan od najmoćnijih alata promjene za mene je definitivno bilo ranije buđenje i jutarnja rutina. Nešto što mi je zadnjih 5 godina toliko sveto da se strašno veselim tom jutru i trenucima sa samom sobom. Ti čarobni momenti me pripreme za dan koji me očekuje, zadaju ton i strukturu, obogate taj početak koji onda utječe na sve što mi se kasnije dešava. Mirna sam jer znam da sam se pobrinula za sebe i nakon toga se mogu pobrinuti za sve ostale. Ispunjena sam i sretna.

image
PRIVATNI ALBUM

Nikad nisam bila neki jutarnji tip, niti sam otkrila jutro sve do trenutka kad sam bila primorana to napraviti. Uz veliku obitelj, to je bilo jedino vrijeme koje sam mogla doslovno iščupati i posvetiti ga samo sebi. Kako bi to bilo moguće, morala sam naravno imati koliko toliko normalan san i ne dojiti djecu, tako da nakon što sam prestala dojiti treće dijete i san se normalizirao (čitaj nisam se više budila svaka dva sata) mogla sam početi s jutrom. Polako sam ga otkrivala i toliko sam se zaljubila u njega da ga više ne ispuštam, obožavam ga.

Jutarnja rutina ne mora biti komplicirana ni dugačka, nekad je dovoljno probuditi se petnaestak minuta ranije i napraviti nešto radi čega se dobro osjećate. Ja sam stvorila svoju varijantu koja najbolje funkcionira za mene i vrlo je tailor-made, a sastoji se od 10 – 15 minuta vježbanja, pripreme matche, nekoliko minuta meditacije, pisanja dnevnika ili samo sjedenja u tišini. Sveukupno pola sata a tako „life-changing“.

U nastavku donosim neke jednostavne ideje za uživanje u jutru i stvaranje svoje oaze mira i regeneracije:

  • Napravite krevet – jednostavno a vrlo efektno, odmah stvara osjećaj ostvarenosti i organizacije.
  • Otvorite prozore – i pustite svježi zrak i pjev ptica u prostor, instant mood booster.
  • Pripremite šalicu matche – taj čarobni napitak koji stvara taj divan osjećaj koji nazivamo „Calm euphoria“. Jedan od najzdravijih napitaka na svijetu prepun je antioksidanasa i benefita za naše zdravlje.
  • Vježbajte – olakšajte si tako da pripremite odjeću za trening navečer da je spremna nakon buđenja. I desetak minuta dnevno radi čuda. Ako nemate vremena za teretanu, za vježbanje doma vam treba samo prostirka i dobra volja. A uvijek možete i izaći van i otrčati koji krug na zraku, idealno! Vježbanje odmah nakon buđenja ima brojne benefite za tijelo i um, ne želite ih propustiti!
  • Meditirajte – i samo nekoliko minuta dnevno može vas relaksirati i povezati se sa sobom. Utišajte misli, nađite mirno mjesto i opustite se! Ako vam je teško meditirati možete samo duboko disati.
  • Izgovarajte afirmacije – ponavljanje afirmirajućih izjava može biti jako djelotvorno. Ono što mislimo i govorimo postaje naša istina. Pažljivo birajte riječi koje upućujete sebi.
  • Pišite – uzmite papir i olovku i pustite misli da vas vode. Možete pisati dnevnik o svome životu, o onome što priželjkujete ili jednostavno ono na čemu ste zahvalni u svakom danu.
  • Pripremite zdravi doručak – ako unaprijed pripremate obroke veće su šanse da ćete se zdravije i promišljenije hraniti. Doručak možete već početi pripremati i večer prije pa samo završiti ujutro.
  • Čitajte inspirativnu literaturu – nekoliko minuta jutarnjeg čitanja i inspiracije svakako dobro dođe, nekoliko stranica motivirajuće literature dovoljno je da nas uvedu u dan i potakne nas da damo sve od sebe.
  • Pobrinite se za cvijeće – ako volite cvijeće kupujte si ga svaki tjedan, a jutro koristite kao moment kada se brinete za njega, mijenjate mu vodu i podrezujete ga. Ljepota je svuda oko nas, samo je moramo vidjeti.

Najbolja verzija sebe traži da neprestano korigiramo svoja uvjerenja i nadograđujemo naš identitet. Život je prekratak, isprobavajte nove stvari, uvodite promjene, osvježite svoj život novom navikom koja će vas pomladiti i energizirati. Igrajte se, mijenjate, testirajte, i nađite svoj recept za savršeno jutro, a time i za savršen dan.


O autorici i brendu Materia

Maja Blažević, M.Sc. - CEO i osnivačica well-being brenda Materia

Materia je moderni wellbeing brend koji promovira uravnotežen lifestyle, dugovječnost i ljubav prema sebi, namijenjena ljudima koji žele konzumirati funkcionalne proizvode koji će im pomoći da se osjećaju bolje.

Nakon petnaestogodišnje karijere u jednoj o međunarodnih konzalting kuća, ponukana vlastitim iskustvima radi zaokret i pokreće Materia priču koju gradi sa sestrom Zrinkom. Kao zaposlena mama troje djece i pomajka još troje djece uvijek je u potrazi za inteligentnim proizvodima i praksama za potporu hektičnom i ubrzanom stilu života, i to je bila vodilja pri pokretanju brenda – ono što pomaže njoj, vjeruje da može pomoći i drugima.

Linker
27. lipanj 2024 20:14