Treća u povijesti

Britanci dobili premijerku: Liz Truss sjeda u užareni stolac bivšeg premijera

U finale izbora za novog britanskog premijera i novog lidera vladajuće Konzervativne stranke ušli su Rishi Sunak i Liz Truss, donedavno bliski suradnici. No, nova čelična lady, kako je zovu, je pobijedila.

Dosadašnja ministrica vanjskih poslova Liz Truss bit će nova britanska premijerka koja sjeda u užareni stolac bivšeg premijera Borisa Johsona dok se zemlja bori sa sve većom krizom vrtoglavog rasta troškova života, objavljeno je u ponedjeljak. Naime, članovi Konzervativne stranke donijeli su konačnu odluku nakon glasanja, odlučivši se za Truss kojoj je suparnik bio bivši ministar financija Rishi Sunak, prenosi Hina.

Truss je treća britanska premijerka nakon Therese May i Margaret Thatcher.

Ta 47-godišnjakinja stalno je bila ispred 42-godišnjeg Sunaka u anketama među procijenjenih 200.000 torijevaca s pravom glasa, a da je izgledan ovakav ishod pisala je i Glorija.

Inače, utrka za vodstvo počela je u srpnju nakon što je Johnson najavio ostavku nakon niza skandala i ostavki dužnosnika svoje vlade.

image

Priotivnik joj je bio Rishi Sunak

STORY PICTURE AGENCY/SHUTTERSTOCK

Glasovanje poštom i putem interneta zaključeno je u petak nakon osam tjedana kampanje koju je Truss opisala za BBC kao "najdulji razgovor za posao u povijesti".

Britaniju je pogodila najgora kriza troškova života u generacijama, s dvoznamenkastom porastom inflacije i skokom cijena energije zbog ruskog rata u Ukrajini.

Prema anketama milijuni Britanaca kažu da će s računima koji će porasti za 80 posto od listopada i još više od siječnja biti suočeni s bolnim izborom između prehrane i grijanja ove zime.

"Ako budem izabrana za premijerku, odmah ću djelovati u vezi s računima i opskrbom energijom", rekla je Truss za BBC u nedjelju, odbivši dati detalje. "U roku od tjedan dana pobrinut ću se da bude objavljeno kako ćemo se nositi s tim pitanjem", dodala je.

image

Snimljena u ponedjeljak, 5. rujna, na dan proglašenja premijerkom

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK

Truss je vodila kampanju na obećanju da će smanjiti poreze i dati prednost gospodarskom rastu, baš u trenutku kada se predviđa da će Britanija ući u recesiju kasnije ove godine.

U nedjelju je rekla da će "unutar mjesec dana predstaviti potpuni plan o tome kako ćemo smanjiti poreze" i "pokrenuti britansko gospodarstvo".

Truss je postala ministrica vanjskih poslova prije godinu dana nakon što je obnašala niz visokih dužnosti u ministarstvima uključujući obrazovanje, međunarodnu trgovinu i pravosuđe.

Objava dužnosnika Konzervativne stranke u ponedjeljak o tome tko će preuzeti vodstvo pokreće lanac događaja.

image

Već u utorak bi Johnson trebao podnijeti ostavku nakon što održi oproštajni govor

GUY BELL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U utorak će Johnson održati oproštajni govor u Downing Streetu. Potom će službeno podnijeti ostavku kraljici Elizabeti II., nakon čega će ona pozvati njegovu nasljednicu da formira novu vladu.

Prvi put u svojoj vladavini, 96-godišnja monarhinja će imenovati premijera u svom škotskom utočištu, Balmoralu, umjesto u Buckinghamskoj palači u Londonu.

To se događa jer je kraljica imala problema s kretanjem i bila je prisiljena otkazati brojne javne nastupe. Sljedeći premijer bit će njezin 15. otkako je preuzela prijestolje.

Linker
29. studeni 2023 02:39