Nova željezna lady

Je li Liz Truss nova nasljednica najdugovječnije britanske premijerke Margaret Thatcher?

Iako je u mladosti bila liberalka, a danas zakleta torijevka, koja je zbog izvanbračne afere bila na udaru javnosti, mogla bi uskoro zamijeniti Borisa Johnsona na čelu Konzervativne stranke.

U finale izbora za novog britanskog premijera i novog lidera vladajuće Konzervativne stranke ušli su Rishi Sunak i Liz Truss, donedavno bliski suradnici skandalima pokošenog Borisa Johnsona. Tko će naslijediti svrgnutog Borisa, znat će se 5. rujna, a politički analitičari i još bolje upućeni kladioničari malu prednost daju Mary Elizabeth Truss, školovanoj na Oxfordu, gdje je studirala filozofiju, političke znanosti i ekonomiju.

Premda se nada postati prva među britanskim konzervativcima, u mladosti je zbog kućnog odgoja više naginjala lijevim svjetonazorima. Njezin otac, sveučilišni profesor matematike, i majka, medicinska sestra, vodili su je na razne prosvjedne skupove gdje se naslušala govora protiv nuklearnog naoružavanja i drugih nepopularnih mjera tadašnje vlade. Liz se na početku studija aktivirala u Liberalnoj stranci, a iz tog je razdoblja zapamćen jedan njezin govor protiv monarhije. Potkraj studija okrenula je ploču i učlanila se u Konzervativnu stranku.

image

Liz sa suprugom Hughom O‘Learyjem

Instagram

Nakon diplome stekla je i kvalifikaciju za vođenje poslovnih knjiga te radila u računovodstvima kompanija Shell i Cable & Wireless, a 2000. vjenčala se s kolegom računovođom Hughom O‘Learyjem. Nisu se upoznali na poslu, nego 1997. na jednoj stranačkoj konvenciji.

"Pozvala sam ga na klizanje, a on je uganuo gležanj", prepričavala je njihov prvi spoj, koji je završio posjetom liječniku.

Godinu nakon udaje Liz se prvi put okušala u političkoj areni kao kandidatkinja konzervativaca na lokalnim izborima u Hemsworthu. Izgubila je. Stranka ju je 2005. ponovno stavila na izborne liste, ali ni tada nije prošla, što nije otupjelo oštricu njezinih političkih ambicija. U trećem se pokušaju 2006. izborila za mjesto u gradskom vijeću Greenwicha, da bi nedugo potom umalo izletjela iz politike zbog preljubničkog skandala. Tabloidi su otkrili da je gospođa Truss, majka dviju kćeri, nekih 18 mjeseci, do lipnja 2005., bila u tajnoj vezi s oženjenim stranačkim kolegom Markom Fieldom, članom britanskog parlamenta. Mark joj je prvo bio politički mentor, a onda je njihov odnos prerastao u nešto mnogo strastvenije. U konačnici je taj skandal ispao pogubniji za Fielda. Raspao se njegov 12-godišnji brak s investicijskom bankaricom Michele Acton, a Liz ne samo da je sačuvala muža, koji joj je velikodušno oprostio preljub, nego je sve više napredovala u torijevskim redovima.

image

Liz s kćerima Liberty i Frances

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROF PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROF

Stranka ju je 2010. stavila na A-listu kandidata za izbore i tada je prvi put osvojila mjesto u parlamentu. Premijer David Cameron postavio ju je 2012. za ministricu obrazovanja, a 2014. promovirana je u državnu tajnicu za zaštitu okoliša. Kad je na dnevni red britanske politike došao referendum o izlasku iz Europske unije, Liz Truss je prvo bila na strani protivnika Brexita. Čim je referendum prošao, preokrenuli su se i njezini stavovi: ono što je do jučer nazivala tragedijom, odjednom je na sva usta hvalila kao priliku za novi uzlet Velike Britanije.

image

S političkim mentorom Markom Fieldom imala je aferu

BEN CAWTHRA/DDP USA/PROFIMED BEN CAWTHRA/DDP USA/PROFIMED

Fleksibilnost u principima nimalo nije škodila političkoj karijeri Liz Truss, naprotiv. Za premijerskog mandata Therese May služila je kao državna tajnica za pravosuđe i financije, a kad je vlast preuzeo Boris Johnson, dodijelio joj je utjecajan sektor međunarodne trgovine. Lani je postala ministrica vanjskih poslova, što je tradicionalno jedna od najvažnijih funkcija u britanskoj vladi i samo su je dvaput u povijesti obnašale žene.

image

Rishi Sunak konkurent joj je za mjesto britanskog premijera

JOEL GOODMAN/LNP/SHUTTERSTOCK JOEL GOODMAN/LNP/SHUTTERSTOCK

Borisu Johnsonu ostala je odana sve do njegova konačnog pada, a sada je nadomak tome da preuzme sve njegove funkcije i ovlasti. Iako nekim izjavama, najavama o kresanju poreza i stilom odijevanja napadno podsjeća na Margaret Thatcher, javno negoduje kad je uspoređuju sa "Željeznom lady". Priznaje, doduše, da joj je Thatcher najsvjetliji politički uzor. Pravo vrijeme za usporedbe doći će tek ako se Liz Truss useli u Downing Street.

Linker
13. travanj 2024 20:24