MONIKA ZUBOVIĆ

Najprije nas je osvojio blještavi nakit, a zatim i živopisan stan mlade dizajnerice

U svoj sanjivi, blještavi nakit Monika je utkala sva svoja sjećanja i lijepe uspomene, a posebnu poslasticu pripremila je za ovogodišnji Dan zaljubljenih. Vodimo vas u njezin prostor u kojem nastaju neodoljivi komadi nakita.

Trendovi iz 90-ih i 2000-ih posljednjih godina proživljavaju svoju renesansu, što nije promaklo ni domaćoj dizajnerici Moniki Zubović koja stoji iza brenda DIP N DRIP. Njezin nakit, kako i sama kaže, nije za svakoga i definitivno nije decentan, a upečatljive ogrlice i naušnice od staklenih perli, Swarovski kristala, bisera, poludragog kamenja, srebra i čelika odražavaju Monikinu nostalgiju za djetinjstvom i tinejdžerskim godinama.

Ova simpatična 31-godišnjakinja iz Nove Gradiške diplomirala je međunarodno poslovanje i modni dizajn, te magistrirala modni menadžment u Milanu, no prije godinu dana se neočekivano zaljubila u izradu nakita. Trenutačno živi i radi u Zagrebu, a mi smo je posjetili u njezinom osebujno uređenom showroomu smještenom u samom centru grada.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX
image
MARKO MISCEVIC CROPIX

"Izrada nakita došla je spontano. Išla sam van i ništa od nakita što sam imala nije mi pasalo uz outfit. Zamislila sam nešto u glavi i par dana nakon toga sam krenula istraživati kako i od čega bih mogla taj komad nakita sama izraditi. Zaronila sam u meni dotad nepoznat svijet i tu je sve krenulo. Par mjeseci kasnije upisala sam program oblikovanja nakita, zatim sam odletjela u Barcelonu na još jednu zanimljivu radionicu i nakon toga se samostalno postepeno upoznavala (i dalje se upoznajem) s raznim tehnikama izrade nakita. Moje učenje na ovom području zapravo tek počinje i jako me to uzbuđuje", priča nam Monika.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Paralelno s njezinim upoznavanjem sa svijetom nakita izrodio se i DIP N DRIP. U početku je, kaže, bio zamišljen kao mali eksperiment, da bi na kraju neplanirano postao Monikina velika ljubav. "Kao i sve najbolje stvari u životu!", dodaje. U izradi se fokusirala na unikatne modele, no pojedine komade izbacuje i u malim serijama. Njezin kreativni proces, pomalo neočekivano, ne započinje papirom, olovkom i skicom, nego upoznavanjem s materijalom.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX
image
MARKO MISCEVIC CROPIX

"Testiram kako se ponaša i što je sve s njim izvedivo. Nakon toga mi obično dođe ideja koju želim provući kao glavnu temu kolekcije pa kreće kreiranje moodboarda i definiranje modela. Trudim se uvijek koristiti nove tehnike i materijale jer su mi najbolji komadi proizašli iz čistog eksperimentiranja", rekla je dizajnerica. A koliko traje izrada jednog DIP N DRIP komada nakita?

"Za ogrlice kao što je Princess Choker treba mi i po nekoliko dana jer je izrada jako osjetljiva i treba mi potpuni fokus. Neke jednostavnije modele mogu završiti kroz nekoliko sati, ali iskreno više uživam u smišljanju i izradi kompleksnijih modela. No, do dijela konačne izrade određenog modela treba proći proces dizajniranja uz hrpu propalih pokušaja i testiranja nakita, ali i živaca", kaže kroz smijeh.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX
image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Kroz svoje kolekcije Monika voli provući određenu temu, a inspiraciju crpi iz najrazličitijih izvora. U svoj sanjivi, blještavi nakit utkala je sva svoja sjećanja i lijepe uspomene, a posebnu poslasticu pripremila je za ovogodišnji Dan zaljubljenih.

"Valentinovo mi se činilo kao savršena prilika za mini drop koji sadrži isključivo unikatne modele koji čekaju svoju pravu osobu. Osim novih modela, dodala sam i neke favorite iz prijašnje kolekcije, ali u novom ruhu. Kolekciju sam nazvala UNHAPPY ENDINGS i trenutno je u izlasku tako da kroz tjedan možete pratiti objave novih modela", poručuje.

Ističe kako je vrlo sretna što je kroz rad na brendu upoznala puno zanimljivih ljudi, koji je direktno inspiriraju. S njima se susreće u svom živopisno uređenom stanu, koji vrvi od vrlo ukusno stiliziranih detalja.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

"Prostor sam sama uredila i on se konstantno mijenja. Nikada nisam u potpunosti zadovoljna i uvijek bih nešto mijenjala tako da nikada nije dosadno. Zid na koji je naslonjen klavir mi je omiljeni dio stana. U toj prostoriji prezentiram nakit i upoznajem se s klijentima", ispričala je Monika. Zanimalo nas je i što je još veseli osim izrade nakita.

"Obožavam glazbu i jako ozbiljno shvaćam slušanje glazbe! Dobar koncert, piva s dragim ljudima, snijeg, dobar magazin o kulturi, dizajnu, modi ili zbivanjima, sve plišano, zanimljiv concept dućan ili prostor, dobar dizajnerski second hand ulov... Ma svašta!", kaže.

Za kraj smo zavirili u njezinu novu (anti)valentinovsku liniju čiji su nas neobični modeli osvojili na prvu. "Moj je nakit namijenjen svima koji žele nešto sjajno i slatko da im uljepša dan. I outfit!", poručila je Monika.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX
image
MARKO MISCEVIC CROPIX
Linker
20. travanj 2024 23:21