Samonikle biljke prepune vitamina i minerala uvijek su dobar izbor. Možete ih kombinirati s drugim povrćem, plodovima mora, čak i s prvim voćem, kao što su jagode i maline…
Šparoge s prepeličjim jajima
Vrijeme: 10 min
Sastojci (za 4 osobe): 60 dag divljih šparoga, 12 prepeličjih jaja, sol, papar, maslinovo ulje
Priprava: Blanširajte šparoge u zasoljenoj vodi oko 2 minute, posušite i prebacite na tanjur. Prepeličja jaja kuhajte oko 5 minuta, očistite i posolite prema želji. Na tanjuru napravite gnijezdo od šparoga, stavite jaja, prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i poslužite.
Quiche od šparoga
Vrijeme: 60 min
Prhko tijesto: 5 dag šećera u prahu, 20 dag maslaca, 30 dag brašna
Nadjev: 1 poriluk, 1 tikvica, 30 dag šparoga, 4 velika jaja, 10 dag pancete, 5 dag parmezana, sol, papar, muškatni oraščić
Priprava: Za prhko tijesto što hladniji maslac narežite na listiće. Prosijte brašno na sredinu plohe pa dodajte sve sastojke. Utrljavajte maslac u brašno da dobijete mrvičasto tijesto pa oblikujte loptu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja razvaljajte valjkom. Ako je potrebno, dodajte još brašna radi lakšeg valjanja. Razvaljano tijesto stavite u kalup za pite te pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Za nadjev na maslinovu ulju popržite poriluk, tikvice, pancetu i šparoge. Maknite s vatre, dodajte jaja, naribani parmezan i muškatni oraščić te začinite prema želji. Promiješajte i zalijte na gotovo tijesto. Pecite još 20 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što pečeni quiche odleži 15 minuta, izvadite iz kalupa i poslužite.
Rižoto od šparoga i pršuta
Vrijeme: 25 min
Sastojci (za 4 osobe): povrtni temeljac, maslinovo ulje, 1 manja glavica luka, 30 dag riže (Arborio ili Carnaroli), suho bijelo vino, 30 dag divljih šparoga, 10 dag pršuta, maslac, naribani parmezan, sol, papar
Priprava: U tavici zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte dok ne pozlati. Dodajte rižu i podlijte vinom. Lagano miješajući, ulijevajte povrtni temeljac svake 2 minute. Nakon desetak minuta dodajte pršut i šparoge te nastavite podlijevati temeljcem. Kad je riža gotova (otprilike 18-20 minuta), maknite tavu s vatre te umiješajte maslac i naribani parmezan. Poklopite, pustite da odstoji 2 minute pa poslužite.
Crne pappardelle sa šparogama i kozicama
Vrijeme: 15 min
Sastojci (za 4 osobe): 40 dag crnih pappardella, 30 dag divljih šparoga, 50 dag tiger kozica, maslinovo ulje, 2 žlice svježeg soka od limuna, klice brokule
Priprava: Kuhajte tjesteninu 5 minuta da bude al dente. Na maslinovu ulju popržite tiger kozice i šparoge, dodajte procijeđenu tjesteninu te podlijte vinom, ribljim temeljcem i limunovim sokom. Začinite prema želji. Poslužite s naribanim parmezanom.
Napisala Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić
Komentari
0