UNSPLASH
Carski zalogaj

Počela je sezona šparoga, a mi vam donosimo tri slasna i jednostavna recepta koji će vas oduševiti izgledom, ali i okusom

Počela je sezona šparoga koje su zbog ljekovitih svojstava bile u starom Rimu namijenjene carevima, a mi vam predstavljamo tri jednostavna recepta u kojima njihov specifični okus najbolje dolazi do izražaja uz maksimalnu iskorištenost nutritivnih vrijednosti

Počela je sezona šparoga koje su zbog ljekovitih svojstava bile u starom Rimu namijenjene carevima, a mi vam predstavljamo tri jednostavna recepta u kojima njihov specifični okus najbolje dolazi do izražaja uz maksimalnu iskorištenost nutritivnih vrijednosti

Sezona šparoga idealno je vrijeme da uživamo u ovom cijenjenom i zdravom proljetnom povrću. Bilo da ih pripremate kao lagano predjelo, glavno jelo ili jednostavan prilog, šparoge uvijek donose dašak svježine na stol. Donosimo vam tri ukusna i jednostavna recepta koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca — hrskave bruskete sa šparogama, kremasti rižoto i jednostavne šparoge koje možete jesti kao prilog ili pak kao laganu večeru. Pripremite tanjur pun proljeća i uživajte u bogatstvu okusa koje šparoge nude!

JEDNOSTAVNE ŠPAROGE

SASTOJCI:

  • 1 vezica šparoga
  • krupna sol, papar
  • tostirani pinjoli ili lješnjaci
  • malo ulja

PRIPREMA:

Šparoge najprije blanširati nekoliko minuta u vodi, zatim ih ocijediti. Ugrijati ulje na tavi te ispeći šparoge na način da ih se samo jednom okrene. Posoliti krupnom soli, popapriti te posipati nasjeckanim lješnjacima ili pinjolima tostiranima na tavi.

SAVJET: Ako poklopite šparoge, pirjat će se jer su jako bogate vodom, a ako ih pečete bez poklopca, jače će se zapeći.

image
UNSPLASH

BRUSCHETTE SA ŠPAROGAMA

SASTOJCI:

  • 1 integralni baguette
  • 200 g mozzarelle
  • 1 vezica šparoga
  • 2 dl maslinova ulja
  • 1 glavica češnjaka
  • prstohvat narezanog svježeg vlasca
  • sol

PRIPREMA:

Kruh izrezati na kose kriške te ga složiti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. U zdjelici pomiješati maslinovo ulje, malo soli i sitno nasjeckan češnjak te tom smjesom premazati svaku šnitu. Na nju posložiti mozzarellu narezanu na ploške, a na vrh šparoge koje valja pokapati preostalom mješavinom ulja i češnjaka. Staviti u pećnicu oko 5 do 8 minuta na 200 stupnjeva dok se sir ne otopi, a kruh postane hrskav. Prije posluživanja posipati vlascem.

image

Bruschette sa šparogama

UNSPLASH

RIŽOTO SA ŠPAROGAMA

SASTOJCI:

  • 1 vezica šparoga
  • maslinovo ulje
  • 1 manji bijeli luk
  • 160 g riže tipa arborio
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 25 g maslaca
  • 50 g naribanog parmezana
  • sol i papar po želji

PRIPREMA:

Očistiti šparoge pa ih izrezati na komadiće dužine 2 do 3 cm. U loncu zagrijati maslinovo ulje pa pržiti sitno nasjeckani luk dok se ne zažuti. Dodati rižu, a potom 100 ml vrućeg temeljca i miješati dok ga riža ne upije. Sljedećih 10 minuta postupno dodavati temeljac, miješajući dok ga riža ne upije. Posoliti i popapriti. Potom umiješati šparoge i pustiti sve da kuha još pet minuta. Dodati još temeljca ako je potrebno, pazeći da se riža ne zalijepi. Kada je riža kuhana al dente, umiješati rastopljeni maslac te posipati parmezanom.

image

Rižoto sa šparogama

UNSPLASH
Najnovije
25. ožujak 2025 07:51