Ako nemate mnogo vremena za pripremu ručka, donosimo vam dva recepta gotova u pola sata – neka priprema ukusnog obroka bude vrijeme opuštanja!
1. Kotleti s povrćem
Sastojci: 8 svinjskih kotleta (oko 800 g), 1 žlica Vegete, 2 glavice ljubičastog luka (150 g), 300 g mrkve, 4 stapke celera, 1 žlica šećera, 2 žlice balzamičnog octa, 1 goveđi temeljac za jela Podravka, 60 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja, 40 g maslaca, 2 grančice ružmarina, 3 režnja češnjaka i 1/2 žličice crnog papra Podravka
Priprema
- Kotlete poparite, pospite 1 žlicom Vegete i ostavite sa strane.
- Na 50 ml maslinova ulja popržite ljubičasti luk narezan na ploške, mrkvu na trakice te narezanu stapku celera. Uspite šećer. Kad se počne karamelizirati, dodajte balzamični ocat, malo vode i goveđi temeljac. Kratko pirjajte.
- Kotlete popržite na zagrijanom maslinovu ulju na najjačoj vatri. Kad ih okrenete, dodajte maslac, grančicu ružmarina te na kraju češnjak i papar.
- Povrće poslužite kao podlogu pečenim kotletima.
2. Rižoto s kozicama i šparogama
Sastojci: 200 g šparoga, 2 temeljca za riblja jela Podravka, 100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja, 150 g luka, 4 režnja češnjaka, 1/2 vezice peršina, 300 g riže Arborio Podravka, 400 g očišćenih repova kozica, 100 ml bijelog vina, 50 g sušenih rajčica
Priprema
- Šparoge operite i odvojite drvenasti dio. Posložite u lim na papir za pečenje, premažite maslinovim uljem i pecite 10-15 minuta na 220 °C .
- U 1 l kipuće vode stavite temeljce za riblja jela, promiješajte i prokuhajte.
- Na zagrijanom maslinovu ulju popržite luk. Dodajte nasjeckani češnjak i peršin te kratko pržite. Dodajte rižu i pržite na srednjoj vatri dok se ne zastakli, a potom i repove kozica. Podlijte bijelim vinom. Kad ispari, nastavite pirjati na laganoj vatri dolijevajući temeljac. Pri kraju dodajte sušene rajčice.
- Prije posluživanja lagano umiješajte šparoge narezane na manje komade.
Komentari
0