UFC

(VIDEO) ‘Jasno možete vidjeti kako je Mokaev tapkao‘: Manel Kape ‘jeftinom izlikom‘ pokušava osporiti pobjedu Mokaeva

Manel Kape i Muhammad Mokaev

 Screenshot (ufc Fight Pass)
UFC-ov borac muha kategorije vjerojatno je jedini čovjek na svijetu koji vidi navodno tapkanje

Kad se na kraju godine budu sabirali najbolji i najlošiji MMA trenuci tijekom ove kalendarske godine, Manel Kape i Muhammad Mokaev prednjačit će u kategoriji za največe razočaranje.

Dvojica boraca UFC-ove muha kategorije (Mokaev je sada bivši borac), uvjerili su fanove kako među njima postoje ogromne tenzije. Svjedočili smo sukobima još tijekom ‘‘fight weeka‘‘, a Mokaev i Kape bili su jako blizu da se potuku netom prije samog početka meča. Toliko su bili nestrpljivi da nisu mogli pričekati Brucea Buffera da najavi njihov meč.

Svi smo bili uvjereni da nas čeka vatromet, apsolutni rat od prve do posljednje sekunde. No, dobili smo jedan od najlošijih mečeva ove godine. Kape i Mokaev bili su ‘‘gun shy‘‘ ako ćemo se služiti terminologijom engleskog jezika. U prijevodu, oba borca ponudila su suzdržan nastup, prepun oklijevanja. Nitko se nije usudio otpustiti kočnicu i dodati gas, a pobjedu je na kraju odnio Mokaev, jednoglasnom odlukom sudaca.

Bila je to ‘‘Pirova pobjeda‘‘ za Mokaeva, jer neposredno nakon priredbe saznao je kako tu završava njegova UFC karijera. Dana White odlučio je ne ponuditi mu produljenje ugovora, a nekoliko je razloga koji se spominju kao okidač za prekid suradnje.

‘‘Šuška se‘‘ kako je Mokaev stupao u pregovore s PFL-om još dok je bio pod ugovorom s UFC-om, a neki od navoda govore kako je UFC-u dosta Mokaeva koji nerijetko radi probleme tijekom ‘‘fight weeka‘‘, ali unutar kaveza ne isporučuje pretjerano atraktivne mečeve. Tako se najveća MMA organizacija riješila neporaženog borca muha kategorije.

Mokaev napušta organizaciju nakon sedam pobjeda u jednako toliko nastupa, ali ako pitate njegovog protivnika Manela Kape, Mokaev nije trebao otići kao neporažen borac. Naime, Kape je pronašao bizaran način kojim pokušava osporiti pobjedu Mokaeva.

‘‘Jasno možete vidjeti trenutak u kojem je Mokaev tapkao. Prije meča upozoreni smo od strane suca da svaka manipulacija tapkanjem i ‘prljavim igricama‘ dovodi do prekida meča ili uzimanja boda. Ali?‘‘, napisao je Kape i priložio ‘‘dokazni materijal‘‘ koji mu ne ide u korist.

Kape aludira na situaciju iz treće runde kada je imao neuspješan pokušaj ‘‘giljotine‘‘, a nitko osim njega ne vidi to navodno tapkanje. Kapeu smeta i situacija gdje ga je Mokaev rušio i zatim hvatao za hlačice, ali zbog toga se Manel opravdano ljuti i Mokaev je trebao ostati bez boda.

Sve ovo podsjetilo je na onaj kultni meč između Alistaira Overeema i Stipe Miočića. Stipe je nokautirao Overeema u prvoj rundi tijekom meča održanog 2016. godine, a u razgovoru s Joeom Roganom neposredno nakon meča, Overeem je pokušavao uvjeriti publiku kako je Miočić tapkao na pokušaj ‘‘giljotine‘‘. Svi su ostali zbunjeni Overeemovim navodima, a legendarni Nizozemac postao je predmetom ismijavanja zbog te izjave.

Za razliku od Kapea, Overeem je u tom meču bio nokautiran i teško mu je zamjeriti zbunjenost. Kape s druge strane jednostavno traži jeftinu izliku, a krivca može pronaći isključivo u samom sebi. Ono što je pružio te večeri u Manchesteru nije dostojno ničeg osim poraza.

Linker
13. rujan 2024 06:28