UFC

Erslan poražen u svom UFC debiju! Hrvatski poluteškaš lavovski se borio, no ‘rat‘ je otišao na Cutelabinu stranu

Ivan Erslan

 Screenshot (youtube, Ksw)
32-godišnji hrvatski poluteškaš odradio je kvalitetan nastup, ali ipak nedovoljno dobar za slavlje

Robert Krnjić iz Pariza:

Mogao bi to biti rat na tri runde, rekao nam je Ivan Erslan u petak tijekom razgovora uoči borbe s Ionom Cutelabom, a tridesetak sati kasnije njegove su riječi oživotvorene u oktogonu pariške Accor Arene. Suprotno očekivanjima brojnih navijača i analitičara, dakle, okršaj dvojice "bombardera" u posljednjoj preliminarnoj borbi UFC-ove Fight Night priredbe u "gradu svjetlosti" nije rano okončan, nego smo gledali svih 15 minuta borbe. Bila je to vrlo dinamična i sadržajna borba, u kojoj su oba borca imala svoje značajne trenutke, no pobjeda je na kraju, podijeljenom sudačkom odlukom, otišla na stranu 30-godišnjeg Moldavca.

Krenulo je - vatreno. Elektricitet s jučerašnjeg vaganja preselio se i u oktogon pa je meč počeo bez uobičajenog pozdrava, a prvi je napao Erslan bacivši snažni desni kroše. Ubrzo je i Cutelaba krenuo u ofenzivu, ali je Erslan kvalitetno eskivirao taj pokušaj i kaznio Moldavca s leđa.

"Hulk" je, međutim, uzvratio udarcem kojim je uzdrmao Ivana, no naš je borac gestikulacijom poručio kako mu nije ništa i nastavio borbu. U sljedećoj dionici oba su borca napadala, a nakon otprilike polovice prve runde, Cutelaba je pokušao i rušiti Erslana, ali 32-godišnji Obrovčanin je to lakoćom obranio.

Dvije minute prije kraja prve runde, Cutelaba je pogodio Erslana snažnim zadnjim desnim direktom i srušio ga, ali najistaknutiji borac zagrebačkog American Top Teama se instantno pridigao, kao što se brzo digao i nakon što ga je moldavski poluteškaš nedugo potom ponovno prizemljio rušenjem. U posljednjoj minuti borbe Ivan se konsolidirao i ponovno uhvatio dobar ritam te s distance pogađao Cutelabu, koji je ponovno spas tražio u rušenju, ali bezuspješno. Bila je to vrlo dinamična runda u kojoj su oba borca opravdala svoju reputaciju moćnih udarača, ali i demonstrirali hrvačko umijeće.

Druga runda donijela je svojevrsni nastavak onoga što smo gledali u prvoj. Oba borca krenula su jako, a nakon pola minute Erslan je ponovno iskoristio Cutelabin promašaj i kaznio ga s dva dobra udarca, da bi nakon toga obranio i novi pokušaj rušenja. Nedugi potom Ivan je pogodio Cutelabu silovitim zadnjim direktom u glavu i uzdrmao ga, no Moldavac je uspio ostati na nogama i nastaviti borbu.

Hrvat je potom dodao još gasa i pogodio nekoliko dobrih udaraca, no odgovarao je i Cutelaba snažnim kontrama. Bila je to bespoštedna borba dvojice udarača, a na polovici druge runde Cutelaba je uspio srušiti Erslana i uzeti mu leđa. "Hulk" je držao hrvatskog borca u neugodnoj poziciji, no nije je kapitalizirao, a Ivan se ubrzo uspio dići i pritisnuti protivnika uz žicu, no Cutelaba ga je ponovno srušio i uzeo mu leđa. Uslijedio je novi preokret u kojem je 32-godišnji Obrovčanin izborio gornju poziciju, a tom je sekvencom i završila druga runda.

Na otvaranju treće runde, Erslan je promašio kroše, a Cutelaba je to kaznio s dva udarca, no naš borac je ubrzo potom uspio prizemljiti protivnika i doći u gornju poziciju u parteru. Moldavac se u početku solidno branio iz donje pozicije, no s vremenom je Ivan pogađao sve više udaraca u tijelo i glavu protivnika, a u jednom se trenutku digao na noge i zakucao siloviti "čekić" u glavu Moldavca. Cutelaba je pokušavao izaći iz neugodne pozicije, no Erslan ga je uspio zadržavati u "mlinu". Minutu i pol prije kraja uzeo je leđa Cutelabi i držao ga uz žicu, a onda ga i pogodio s nekoliko dobrih udaraca u glavu.Posljednjih pola minute oba su borca bila vidno iscrpljena, a Cutelaba je u posljednjim sekundama uspio upisati još jedno rušenje.

Sve u svemu, publika u pariškoj Accor Areni, kao i ona u domovini i regiji putem ekrana različitih dimenzija, gledala je doista blisku borbu u kojoj su presudile nijanse. Ivan je bio vrlo blizu tome da svoj put pod okriljem najjače svjetske MMA organizacije započne pobjedom, ali u tome, nažalost, nije uspio. Unatoč konačnom ishodu, hrvatskom poluteškašu treba odati priznanje da se lavovski borio i u kavezu ostavio sve što je imao, odnosno da je u potpunosti opravdao svoju pozivnicu među elitu.

Tekstualni prijenos:

1. runda:

Započeo je meč između Erslana i Cutelabe. UFC-ovi komentatori pojasnili su kako je Cutelaba najiskusniji borac na večerašnjem eventu, odnosno, Cutelaba ima najviše UFC nastupa među sudionicima spektakla u Parizu. Erslan je dobro otvorio meč i lijepo je desnicom pogodio Cutelabu. Ion uzvraća "low kickom". Sjajno je Ivan eskivirao pokušaj Cutelabe nakon 60-ak sekundi borbe, došao je u poziciju s leđa, ali nije iskoristio situaciju i upisao rušenje. Veliko uzbuđenje vlada Accor Arenom u Parizu. Sjajno Erslan sredinom runde izbjegava Cutelabine boksačke kombinacije i lijepo pogađa kontrama. Lijevi aperkat Erslana i desni kroše pronalaze metu. Cutelaba je pokušao srušiti Erslana sredinom runde, ali Ivan lakoćom brani pokušaj "double leg" rušenja. Erslan je držao meč pod kontrolom, ali nakon tri minute Cutelaba lijepo pogađa desnicom i Erslan završava na tlu. Ekspresno se Erslan ipak pridigao i nije bio uzdrman, samo je nakratko izgubio balans. Erslan krajem runde počinje frekventnije plasirati "calf kickove" i uspješno brani još jedan pokušaj rušenja. 15-ak sekundi prije kraja runde Ivan se upustio u otvorenu razmjenu s Cutelabom, nokaut je visio u zraku s obje strane, ali obojica su uspješno eskivirali najopasnije udarce.

2. runda:

Conan Silveira rekao je Erslanu kako je izgubio prvu rundu, Forgač je uputio nekoliko motivacijskih i tehničkih savjeta. Ion Cutelaba početkom druge runde pokušao je nasamariti Erslana jednom od svojih klasičnih "mentalnih igara". Moldavac se pravio da je uzdrman, ali Erslan nije nasjeo i Cutelaba se brzo uozbiljio i vratio u meč. Boksačke kombinacije pronalaze metu s obje strane, a udarci snažno odjekuju. Cutelaba trenutno ipak djeluje nešto konkretnije i sredinom runde ruši Erslana. Cutelaba drži leđa hrvatskog poluteškaša, zaključao je "body triangle" i traži priliku za gušenje. U jednom trenutku "Hulk" je čvrsto pritisnuo Erslana, ali Ivan sjajno brani pokušaj gušenja, nedugo poslije ustaje i pritišće Cutelabu uz kavez. Odlično se Ivan snašao u teškoj situaciji. 50 sekundi prije kraja runde Cutelaba ponovno ruši Erslana i opet uspostavlja "back control". Pokušao je Cutelaba napraviti tranziciju u trokut gušenje, ali pokušaj je loš i Erslan završava drugu rundu u gornjoj poziciji unutar zatvorenog garda. Cutelaba vrlo zrelo i iskusno odrađuje ovaj meč, Erslan vjerojatno treba prekid u trećoj rundi.

3. runda:

"Koliko puta želiš doći ovdje? Želiš li se zadovoljiti samo jednim nastupom?", riječi su kojima je Conan Silveira pokušao "razbuditi" Erslana i potaknuti ga na prekid. Ivan mora ići na sve ili ništa. Erslan pritiska Cutelabu početkom runde, Moldavac pokušava odvesti borbu u parter, ali Erslan sjajno reagira i završava u gornjoj poziciji u parteru. Velika prilika za Erslana da napravi značajnu štetu i preokrene ovaj meč! Idemo Ivane!

Erslan drži Cutelabu u donjoj poziciji, ali nedostaje konkretnija šteta. "Moraš raditi" odjekuje iz Erslanovog kuta, ali Ivan se muči s pronalaskom prostora za konkretnije poteze. Odličan udarac zadao je Erslan nakon što se pridigao na noge, ali treba mu više akcije. Sredina je runde, Cutelaba se pokušao vratiti na noge, ali Erslan je iskoristio tu situaciju i došao je u polugard. Nažalost, Cutelaba brzo vraća gard i umanjuje šansu za Erslanov prolazak garda. Moldavac trenutno biva pasivan i pokušava izdržati do samog kraja, dok akciju u potpunosti inicira Erslan. Ne dopušta Ivan protivniku da se vrati na noge, ali vrijeme curi i sve je manje vremena za pobjedu prekidom. Cutelaba je opomenut zbog hvatanja Erslanove rukavice i akcija se ubrzo nastavila. Nažalost, Ion se pridigao, zaključao je "body lock" i pritisnuo je Erslana uz ogradu kaveza. Desetak sekundi preostalo je do kraja, Erslan neće doći do prekida. Ion je za kraj upisao još jedno rušenje, preostaje nam čekati sudačku odluku. Izgledno je da će Cutelaba uzeti meč na bodove, ali vidjet ćemo što suci kažu. Erslan je pretkraj meča zadobio nekakvu ozljedu noge, potencijalno koljena. Nažalost, Erslan je poražen podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29). Sličnost između dvaju imena (Ion/Ivan) uzrokovala je blagu pomutnju dok je Bruce Buffer čitao pobjednika. Oba borca mislili su kako je izgovoreno njihovo ime, ali ipak je Cutelaba taj čija je ruka i ostala podignuta nakon pročitanih prezimena. Šteta!

Linker
28. rujan 2024 22:06