UFC

UFC isprao mrlju s Islama Makhacheva: ‘To je bila jedna od najvećih pogrešaka u antidopingu‘

Islam Makhachev i Jeff Novitzky

 MiddleEasy
Viši potpredsjednik UFC-a za antidoping naglasio je kako Makhachev nije napravio ništa pogrešno i uručio mu priznanje

Islam Makhachev možda je fizički najjači borac u lakoj kategoriji.

Često lako savladava vrhunske protivnike, a ta dominacija je izazvala neke sumnje. Posebno je bivši protivnik i dugogodišnji UFC veteran, Bobby Green, bio uvjeren da Makhachev koristi sredstva za poboljšanje performansi (steroide). Još jedan bivši protivnik, Dan Hooker, više puta je optuživao Makhacheva za korištenje infuzija za rehidraciju, što također može prikriti upotrebu nedozvoljenih sredstava.

Makhachevovoj reputaciji ne pomaže ni sukob s bivšom UFC-ovom agencijom za testiranje na droge, ‘United States Anti-Doping Agency‘ (USADA). Godine 2016., izvan konkurencije, jedan test je označen pozitivnim na meldonij te je zbog toga Makhachev dobio tromjesečnu suspenziju unatoč tome što je ubrzo kasnije proglašen da nije bio kriv ili nemaran.

Nažalost, ta kontroverza i dalje ostaje mrlja na njegovom imenu. No, stvari idu nabolje jer je osam godina kasnije Makhachev ušao u "Ugly Jacket Club"! ‘‘Ružna jakna‘‘ je priznanje za borce koji su uspješno prošli 50 testova na nedozvoljene supstance bez problema. Daniel Cormier i Holly Holm neka su od imena koja su dio tog kluba.

Viši potpredsjednik UFC-a za usklađenost s antidopingom, Jeff Novitzky, uzeo je mikrofon kako bi očistio Makhachevovo ime od incidenta iz 2016. godine.

Prema Novitzkyju, za sve je kriva USADA. Srećom, UFC je prošle godine prekinuo suradnju s tom organizacijom.

"Godine 2016., USADA, koja je vodila naš program, stavila je meldonij na naš popis zabranjenih supstanci", rekao je Novitzky. "Prije toga, mogli ste ga koristiti. Islam je imao medicinski zahvat 2014. godine. Podnio je dokumente da ga je koristio zbog toga. Na kraju je oslobođen krivnje od strane USADA-e. Ali po mom mišljenju, to je bila jedna od najvećih, ogromnih pogrešaka u antidopingu. Utjecalo je ne samo na Islama, nego i na nekoliko drugih UFC boraca i stotine drugih amaterskih olimpijskih sportaša.‘‘

"To je nešto što se jednostavno ne smije dogoditi. To je nešto što možete nositi sa sobom i svojom reputacijom zauvijek. Ovdje sam danas da kažem da Islam apsolutno nije učinio ništa pogrešno. Ova pogreška je bila na antidoping vlasti, ne na njemu. Vrlo je važno to napomenuti."

Danas je ‘Combat Sports Anti-Doping‘ zadužen za UFC program testiranja na droge. Mogu li oni izbjeći "ogromne pogreške" i održati sport čistim?

Linker
30. lipanj 2024 02:03