UFC

UFC ipak mora na sud, prijeti im kazna u milijardama američkih dolara! Sudac je poništio UFC-ovu nagodbu s borcima

Dana White

 Jacek Boczarski/AFP/Profimedia
Najveća svjetska MMA organizacija ranije ove godine pokušala je zaključiti ovaj slučaj nagodbom vrijednom 335 milijuna dolara, ali sudac nije dao ‘‘zeleno svjetlo‘‘

Gotovo punih 10 godina vodila se tužba koju su neki od bivših UFC-ovih boraca podnijeli protiv UFC-a. Još 2014. godine Cung Le i Kajan Johnson započeli su cjelokupan proces, a naknadno su se priključivali Jon Fitch, Nate Quarry, Brandon Vera itd.

Svojevrsna antimonopolska tužba postala je kolektivna, a sudac Richard Boulware potvrdio je ‘‘klasu borbe‘‘, nasuprot ‘‘klase identiteta‘‘. Predmetna klasifikacija obuhvaćala je sve borce koji su se natjecali na Zuffa priredbama u Sjevernoj Americi od 16. prosinca (12. mjesec) 2010. godine pa sve do 30. lipnja (šesti mjesec) 2017. godine. Potvrđena certifikacije klase značila je kako se u tužitelje automatski upisuje oko 1200 boraca koji su u tom periodu nastupili pod okriljem UFC-a.

Ogromna novčana cifra spominjala se kao kazna koja bi mogla biti izrečena UFC-u. Konkretnije, između 894 milijuna i 1,6 milijardi dolara UFC bi morao platiti oštećenicima, u slučaju kad bi izgubili sudsku parnicu. Tijekom prošle godine i početkom 2024. godine, mnogi su sa zanimanje pratili kako će se UFC provesti tijekom antimonopolske tužbe, a neki su predviđali i svojevrsni krah najveće svjetske MMA organizacije.

Međutim, UFC je sve pokušao riješiti nagodbom na koju su tuženici čak i pristali. 335 milijuna dolara iznos je na koji su se nagodili i tu je trebao biti kraj. Suprotstavljene strane ne bi ni išle na sud, ali sudske parnice ipak će biti.

Naime, sinoć je došla vijest kako je sudac Richard Boulware odbio sklapanje nagodbe i odlučio je kako se ovaj slučaj mora nastaviti na sudu. 19. kolovoza (osmi mjesec) uslijedit će dogovor oko datuma sudske parnice.

Sudac je spriječio nagodbu jer je smatrao kako je cifra oko koje su se nagodili preniska, kao da bi se i borci zastupani u drugoj tužbi koja pokriva sportaše koji nastupaju od 2017. godine do danas, mogli usprotivit arbitraži i klauzulama o odricanju od kolektivne tužbe u postojećim ugovorima.

Odluka suca navodno je uznemirila obje strane. Naime, borci kojima je trebao biti isplaćen dogovoreni iznos sada ostaju bez te cifre i nije sigurno hoće li dobiti ikakvu naknadu. Kako bi dobili ovu parnicu, tužitelji moraju dokazati svoje tvrdnju u toj mjeri da ona bude nepobitna i treba im jednoglasna naklonost porote. Ako dođe do toga, UFC će vjerojatno imati pravo žalbe i slučaj bi se mogao oduljiti na još nekoliko godina. UFC bi u slučaju poraza na sudu vjerojatno morao isplatiti više od jedne milijarde dolara odštete, ali očito ni sami tužitelji nisu bili pretjerano sigurni u pobjedu kad su prihvatili ponuđenu nagodbu.

‘‘Tisuće je ljudi kojima bi koristio ovaj novac iz nagodbe, a ukoliko se ova nagodba ne odobri, primorani smo odvesti ovaj slučaj na sudac. Izgubimo li na sudu, to će biti devastirajuće za brojne ljude i puno novca bit će izbijeno iz džepova tih ljudi.‘‘, rekao je Eric Cramer, odvjetnik koji zastupa sve te borce koji tuže UFC.

Neslaganje s odlukom suca došlo je i od strane UFC-a. Najveća svjetska MMA organizacija izdala je priopćenje.

‘‘Očito se ne slažemo s ovom odlukom suca i vjerujemo da se na taj način umanjuje stručnost odvjetnika obiju strana, kao i stručnost iskusnog posrednika. Svi oni imaju desetljeća iskustva u ‘antitrustovskoj‘ (antimonopolskoj) sudskoj praksi. Ova odluka suca spriječava borce da dobiju ono za što su tvrdili da je u njihovom najboljem interesu i poništava opsežno dogovorenu nagodbu koja bi prema riječima odvjetnika koji zastupa tužitelje, ‘daleko nadmašila tipičnu antimonopolsku nagodbu kolektivne tužbe.‘‘‘, između ostalog stoji u UFC-ovom priopćenju.

Dakle, dobili smo vrlo interesantnu i ne pretjerano učestalu situaciju. Obje strane pristale su se nagoditi, ali sudac nije dao ‘‘zeleno svjetlo‘‘ i sudski postupak koji će sada potrajati ‘‘debelo‘‘ preko deset godina, nastavit će se kasnije ove godine.

Cung Le, Nate Quarry i nekolicina ostalih boraca predvode tužbu za period između 2010. i 2017. godine, dok je Kajan Johnson predvodi tužbu koja objedinjuje borce koji su nastupali od 2017. godine do dana današnjeg.

Podsjećamo, početna antimonopolska tužba pokrenuta je još 2014. godine, a borci su tvrdili da je UFC uključen "u ‘shemu‘ stjecanja i održavanja monopolske moći na tržištu usluga elitnih profesionalnih MMA boraca". Borci su objasnili da je UFC postigao taj cilj kroz tri ključna elementa: ekskluzivne ugovore, prisilu i akvizicije koje su eliminirale potencijalne konkurente.

Odluka suca upućuje da on sam vidi UFC kao stranu koja će izgubiti u ovom slučaju i ne želi im dopustiti da se izvuku s cifrom koja je ispod one koja bi prema njegovom mišljenju bila pravedna. Vjerojatno ćemo za nekoliko godina saznati je li ovo bila dobra i smislena odluka Richarda Boulwarea.

Linker
09. kolovoz 2024 17:04