UFC

Prekinut je veliki pobjednički niz: Dagestansko-francuski ‘Snajper‘ nastavlja svoj pohod na titulu

Nassourdine Imavov

 JB Autissier/Panoramic/Bestimage/Profimedia
Nassourdine Imavov svladao je borca koji je uživao vrlo dug pobjednički niz

Nakon 12 vrlo uzbudljivih mečeva u sklopu UFC Fight Night 243 eventa, došao je red na sunaslovnu borbu večeri. Accor Arena velikom podrškom dočekala je Nassourdinea Imavova, rođenog Dagestanca, ali borca koji nastupa pod zastavom francuske.

Imavov je u meč protiv opasnog Brendana Allena ušao kao četvrtorangirani izazivač unutar srednje kategorije, dok je Allen započeo borbu s osmog mjesta, ali s nevjerojatnim nizom od čak sedam uzastopnih pobjeda. Allen je meč otvorio fantastično. Ekspresno je srušio Imavova, a upravo je parter najjača Allenova strana. Držao je Allen svog protivnika u donjoj poziciji gotovo cijelu rundu, ali izostala je nešto konkretnija šteta i prijetnja "submissionima". Imavov je izdržao gotovo pet minuta partera s Allenom.

Druga runda započela je ubodom u oko nakon čega je Allen trebao kraću pauzu. Nadao se Allen i ovu rundu odraditi na isti način kao prvu, ali Imavov je uspješno obranio njegove pokušaje rušenja, puno bolje pogađao je u stojci, a drugom polovice runde imao je Allena u donjoj poziciji u parteru. Dominirao je Imavov svim segmentima borbe tijekom druge runde i u nekoliko navrata doveo je Allena u veće probleme. Čisto je Imavov uzeo ovu rundu nakon podređene pozicije tijekom prvih pet minuta i s velikim zanimanjem čekali smo treću, ujedno i odlučujuću rundu.

Brendan Allen nepotrebno se upuštao u otvorene razmjene s Imavovim, jer puno deblji kraj izvlačio je upravo Allen. Njegov pristup trebao se temeljiti na smirivanju tempa i kvalitetnim pokušajima rušenja, ali Allen je vrlo "traljavim" pokušajem rušenja pokušao odvesti borbu u parter i završio je u donjoj poziciji. Ispostavilo se kako je Brendan Allen znatno opasniji BJJ majstor kada se nalazi u gornjoj poziciji ili na leđima protivnika, nego u situacijama kada ima donju poziciju. Gotovo nikakvu prijetnju nije Allen predstavljao iz donje pozicije i Nassourdine Imavov grabio je ka pobjedi u ovom meču. Sredinom runde Allen se vratio na noge i upustio se u otvorenu tučnjavu s distance, ali tu nije imao previše šanse s Imavovim. Dagestanski "Snajper" pogađao je znatno konkretnije i Allenu je zapravo jedina šansa za pobjedu rušenje Imavova i zauzimanje gornje, dominantne pozicije u parteru iz kojeg može tražiti "submission". Treba ipak odati počast i Allenu. Borac kojeg se nekoć optuživalo da mu nedostaje "srčanosti", beskompromisno se upuštao u "šaketanje" s udaračem kakav je Imavov i pokušavao je nokautom doći do preokreta.

Na kraju krajeva, gledali smo 15 minuta vrlo kvalitetnog MMA-a, a Nassourdine Imavov zasluženo je slavio jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3). Allenov niz od sedam uzastopnih pobjeda prekinut je u Parizu, dok je Nassourdine Imavov trećom uzastopnom pobjedom učvrstio svoje mjesto unutar top 5. Još jedna pobjeda vjerojatno bi ga učinila izazivačem za pojas u srednjoj kategoriji, ali treba mu pobjeda nad nekim od top 5 boraca u kategoriji.

Linker
28. rujan 2024 23:50