UFC

Koliko dugo će trajati podcjenjivanje Alexa Pereire? ‘Poatan‘ je ogroman autsajder u potencijalnim mečevima protiv Jonesa i Aspinalla

Alex Pereira, Jon Jones i Tom Aspinall

 Sarah Stier/Getty Images/Profimedia Sean M. Haffey/Getty Images/Profimedia Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Prvak UFC-ove teške kategorije i dalje nije uvjerio ‘‘bookmakere‘‘ da može poraziti bilo kojeg borca na svijetu

Još po dolasku u UFC (2021. godine), malo je onih koji su vjerovali da Alex Pereira može postati najboljim MMA borcem na svijetu. Još je manje onih koji su vjerovali da status prvaka može ostvariti u dvije različite težinske kategorije, a vjerojatno nitko nije vjerovao da će to napraviti za samo dvije godine nastupanja u UFC-u.

No, Alex ‘‘Poatan‘‘ Pereira pokazao je kako su granice tu da se pomiču i da za njega ‘‘nemoguće‘‘ ne postoji. Pereira je ekspresno došao do pojasa u srednjoj kategoriji, a nakon što je poražen u revanšu protiv Israela Adesanye, Brazilac se otisnuo u višu kategoriju, napao je pojas poluteške kategorije i uspješno je došao do druge titule u najvećoj svjetskoj MMA organizaciji.

Pereira je već dvaput i obranio taj pojas, a sada je na njegovom nišanu treća titula, ona u ‘‘kraljevskoj‘‘, teškoj kategoriji. Pereira vjeruje kako posjeduje vještine za osvojiti pojas među najtežim dečkima na rosteru, ali čini se kako mu kladionice ne daju prevelike šanse.

Naime, izlistani su prvi koeficijenti za njegove potencijalne mečeve u teškoj kategoriji, a Pereira je ogroman autsajder prema mišljenju ‘‘matchmakera‘‘. 6,00 iznosi koeficijent na Pereirinu eventualnu pobjedu nad prvakom teške kategorije, Jonom Jonesom. Kad je u pitanju koeficijent na pobjedu Jonesa, 1,13 iznos je tog koeficijenta. Pretjerano podcjenjivanje Pereire, zar ne?

Pereira ne stoji puno bolje ni u potencijalnom okršaju s Tomom Aspinallom, privremenim prvakom teške kategorije. Engleski teškaš ušao bi u taj meč kao ogroman favorit (1,25), dok koeficijent na slavlje ‘‘Poatana‘‘ iznosi 4,00.

Donekle možemo shvatiti takav odnos koeficijenata, jer teška kategorija ipak je nešto posebno i velika je razlika u kilaži između teškaša i poluteškaša. No, ono što je možda nešto teže shvatiti jesu koeficijenti za Pereirin meč protiv Magomeda Ankalaeva.

Dagestanac se nameće kao najizglednija opcija za sljedećeg izazivača u poluteškoj kategoriji, a čak i on dobio bi ulogu favorita protiv Pereire. ‘‘Matchmakeri‘‘ vjeruju kako je koeficijent 1,40 na pobjedu Ankalaeva opravdan, dok koeficijent na slavlje Pereire drže na čak 3,1. Vjerojatno se vode onom kako ‘‘stilovi čine mečeve‘‘, a Magomed Ankalaev borac je koji bi stilski mogao predstavljati jako nezgodan izazov za ‘‘Poatana‘‘.

Za kraj, ‘‘bookmakeri‘‘ dotaknuli su se i potencijalne trilogije između Pereire i Adesanye. 1-1 trenutni je rezultat unutar MMA kaveza i trilogija bi definitivno imala smisla. Dođe li do toga, Pereira bi i tu imao ulogu autsajdera. 1,54 koeficijent je na pobjedu Adesanye, a 2,55 trenutni je koeficijent na slavlje Pereire u tom meču.

Dakle, iako nam je Pereira već nekoliko puta dokazao kako se pomiču granice, sumnje i dalje postoje. Njegove hrvačke i ‘‘grappling‘‘ vještine još uvijek su pod znakom upitnika, a spomenuti borci (osim Adesanye) mogli bi razotkriti njegove najveće slabosti.

Linker
02. srpanj 2024 13:23