UFC

Kamaru Usman saznao tko će mu biti sljedeći protivnik? Potencijalno ga čeka okršaj s ponajboljim boksačem u kategoriji

Kamaru Usman

 Alex Menendez/Getty images/Profimedia
Nekoć ponajbolji svjetski MMA borac nije upisao pobjedu još od 11. mjeseca 2021. godine

Nigerijac Kamaru Usman nekoliko godina bio je jedan od najdominantnijih MMA boraca na svijetu. Pet obrana pojasa u velter kategoriji, čak 15 uzastopnih pobjeda unutar UFC-ovog kaveza i mnoštvo pobjeda nad vrhunskim borcima, čimbenici su koji su Usmana doveli do vrha UFC-ove ‘‘P4P‘‘ ljestvice.

Sve je išlo svojim tijekom i 20. kolovoza (osmi mjesec) 2022. godine. Usman je tražio šestu obranu pojasa, a Leon Edwards bio je na suprotnoj strani kaveza. Usman je vodio nakon 24 minute borbe i preostalo mu je privesti borbu kraju tokom posljednjih 60 sekundi. Međutim, Leon Edwards gotovo iz ničega pogađa lijevim ‘‘high kickom‘‘ koji je savršeno odsjeo na glavi Usmana.

Kamaru je ostao ležati bez svijesti i bio je to njegov prvi poraz u UFC-u. Vjerovalo se kako će Usman ispraviti tu pogrešku već u sljedećem nastupu protiv Edwardsa, ali nije to bio Usman na razini svojih najboljih izdanja. Edwards je neutralizirao njegova glavna oružja i porazio ga je većinskom odlukom sudaca. Usman se pokušao vratiti pobjedama u desetom mjesecu prošle godine, ali prihvaćanje meča protiv Khamzata Chimaeva na ‘‘short notice‘‘, samo desetak dana prije održavanja eventa, pokazalo se ne pretjerano dobrom odlukom.

Usman je i taj meč izgubio, ponovno većinskom odlukom sudaca. Tako je nekoć jedan od najdominantnijih boraca na rosteru došao u situaciju gdje iza sebe ima tri uzastopna poraza. Unatoč tim porazima, Usman i dalje drži visoko drugo mjesto u poretku izazivača unutar velter kategorije. Priliku za braniti tu poziciju mogao bi dobiti 16. studenog (11. mjesec) na UFC 309 eventu.

Naime, medijima i društvenim mrežama počele su kružiti glasine o Usmanovom sljedećem nastupu. Nigerijac bi u Madison Square Gardenu mogao odmjeriti snage s Jackom Della Maddalenom, trenutno petim izazivačem velter kategorije.

Maddalena je trenutno jedan od predvodnika takozvane ‘‘nove generacije velteraša‘‘. 27-godišnji Australac upisao je sedam pobjeda u jednako toliko nastupa unutar UFC-a, a čak pet puta slavio je prekidom. Maddalenino glavno oružje definitivno su njegove udaračke tehnike, konkretnije, boksačke vještine. Maddalenu mnogi vide kao ponajboljeg boksača u velter kategoriji, ali Usman bi poslužio kao vrhunski test njegovih mogućnosti.

Gilbert Burns dobrano je namučio Maddalenu u trećem mjesecu ove godine, a Kamaru Usman stepenicu je iznad Burnsa i ponudio bi nam odgovore na pitanja o Jackovoj spremnosti za napad na pojas u velteru.

Meč zasad nije službeno potvrđen, sve je još na glasinama, ali glasine su sve učestalije. Pogledamo li situaciju pri vrhu velter kategorije, zapravo je sasvim smisleno da Maddalena i Usman budu upareni. Shavkat Rakhmonov vjerojatno je sljedeći izazivač za pojas, Leon Edwards uzet će određenu pauzu nakon poraza u meču za pojas, dok se ime Colbyja Covingtona uopće ni ne spominje u nekakvim kombinacijama. Među top 5 izazivačima ostaju Usman i Maddalena koji će vrlo vjerojatno biti međusobno upareni.

Linker
30. kolovoz 2024 08:21