UFC

Javier Mendez: ‘Nije isključeno da Makhachev napadne pojas u srednjoj kategoriji, on je s razlogom ‘P4P‘ broj jedan‘

Khabib Nurmagomedov (gore lijevo), Islam Makhachev (gore desno) i Javier Mendez (dolje)

 Instagram (islam Makhacev)
Prvak UFC-ove lake kategorije zasad je ostao bez prilike za napad na pojas u velteru, jer pojas drži njegov prijatelj

Islam Makhachev polako, ali sigurno ide ka čišćenju UFC-ove lake kategorije. Sjajni Dagestanac, trenutno najbolji borac na UFC-ovom rosteru, tri puta je uspješno branio UFC-ov pojas u lakoj kategoriji.

Istina je da je Islam dvaput obranio pojas porazivši Alexandera Volkanovskog, borca perolake kategorije, ali isto tako je činjenica da Makhachev ima pobjede nad trojicom boraca koji se nalaze unutar top 5 izazivača u lakoj kategoriji. Prvorangiraog Armana Tsarukyana porazio je još 2019. godine i realnost je kako će nam neki skoriji period donijeti njihov drugi međusobni okršaj.

Porazio je Makhachev i drugorangiranog Charlesa Oliveiru, a u svom posljednjem nastupu pobjedu je upisao i protiv četvrtorangiranog Dustina Poiriera. Trećerangirani Justin Gaethje i petorangirani Mateusz Gamrot preostaju mu kao top 5 izazivači koje dosad nije porazio, ali ni jedan od te dvojice trenutno nema argumente za napad na pojas.

Sve to počelo je usmjeravati Islamovu pažnju ka velter kategoriji. Dagestanac je sljedeće godine planirao napasti pojas u višoj kategoriji, ali planove mu je pokvario Belal Muhammad. Američki borac palestinskih korijena svrgnuo je s trona Leona Edwardsa i novi je prvak velter kategorije. Islam i Belal već neko vrijeme zajedno treniraju i među njima je nastalo određeno prijateljstvo. Teško će doći do meča između njih dvojice, ali Islamov trener vjeruje kako Islam do drugog pojasa može doći u srednjoj kategoriji! Javier Mendez silno cijeni Islamove vještine, čak i ako se radi o kategoriji čija je gornja granica 14 kilograma iznad kategorije u kojoj Makhachev trenutno nastupa.

‘‘Možda Islam nabije kilažu i otiđe u srednju kategoriju. Očito je da bi morao nabiti kilograme, jer trenutno su ti borci preveliki za njega. Ali nikada ne znate, on je jednostavno toliko dobar i s razlogom je na prvom mjestu ‘P4P‘ ljestvice.‘‘, poručio je Mendez za Red Corner MMA.

Glavni trener American Kickboxing Academyja ističe kako je prioritet ipak četvrta obrana pojasa u lakoj kategoriji. Makhachev bi se time izdvojio na prvom mjestu kad su u pitanju obrane pojasa u UFC-ovoj lakoj kategoriji.

‘‘On (Islam) sljedećom pobjedom može postati rekorder po broju obrana pojasa u lakoj kategoriji i to je itekako dobar razlog za boriti se protiv Armana (Tsarukyana) ili nekog drugog. Ne mogu vjerovati da su tri obrane rekord. Tako puno boraca je osvajalo titulu, ali nitko nije uspio upisati više od tri obrane pojasa. Islam će oboriti rekord i jednog dana napustit će sport kao jedan od najvećih u povijesti. Vjerujem da je na pravom putu da to postigne.‘‘, zaključio je proslavljeni MMA trener.

Linker
27. kolovoz 2024 22:33