UFC

Francis Ngannou otkriva: ‘Dana White je poslao ugovor Furyju za meč protiv Jonesa, htio me sabotirati‘

Francis Ngannou

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove teške kategorije na meti je UFC-ovog predsjednika

Već nekoliko godina odnosi između Francisa Ngannoua i Dane Whitea nisu dobri. Nekoć je Ngannou bio mezimac Dane Whitea i UFC-ov predsjednik stvorio je ogroman ‘‘hype‘‘ oko sjajnog Kamerunca. Potom su uslijedili porazi od Stipe Miočića i Derricka Lewisa, a ljubav Dane Whitea prema Francisu naglo je splasnula.

‘‘Njegov egoizam ga je pregazio. Iste minute kad vas egoizam preuzme u ovom sportu, počinjete se raspadati. Imao sam neke rasprave s njim, kao i ostali ljudi u organizaciji, a mogu vam reći kako je njegov egoizam izmaknuo kontroli. Egoizam je naštetio Francisu.‘‘, rekao je White nakon Francisovog poraza u meču protiv Derricka Lewisa.

Kao da su se već tada odnosi između Ngannoua i Whitea raspali, ali Ngannou je u tišini radio i spremao je novi pohod ka vrhu teške kategorije. Krajem trećeg mjeseca 2021. godine Ngannou je nokautirao Stipu Miočića i napokon je došao do UFC-ove titule prvaka. Djelovalo je kao da UFC na vrhu teške napokon ima borca kojeg tamo i žele, ali Ngannou nije zaboravio.

Tenzije između njega i Whitea samo su dodatne rasle, a Francis je na koncu napustio UFC početkom ove kalendarske godine. Nekoliko mjeseci Ngannou je proveo u potrazi za novim poslodavcem, a istovremeno je radio i na ugovaranju boksačkog meča. Tyson Fury bio je protivnik kojemu se najviše nadao u boksačkom ringu, a Dana White svim silama je pokušavao pokvariti taj posao.

Gotovo iz ničega, Dana White je naglo počeo pokazivati interes ka uparivanju Francisa Ngannoua i Jona Jonesa. Naravno da mu to nije pošlo za rukom, a Fury će se 28. listopada (deseti mjesec) boriti upravo protiv Ngannoua. Time je Francis ušutkao Whitea po tko zna koji put i pokazao mu je kako uistinu može izboriti puno bolje uvjete izvan njegove organizacije.

‘‘Iz nekog razloga, uvijek dokažem da je Dana White u krivu, čak i kad je na mojoj strani. Uvijek se ispostavi da je u krivu, to je jednostavno naša priča.‘‘, započeo je Ngannou, a potom se osvrnuo na Whiteove tendencije ka uparivanju Jonesa i Furyja.

‘Bili su spremni ugovoriti MMA meč između Jona Jonesa i Tysona Furyja. Zašto onda nisu mogli ugovoriti meč mene i Furyja u boksu? Ne znam. Mislim da mi je Dana htio ‘ukrasti‘ ovaj meč i čak je poslao ugovor Furyju za meč protiv Jonesa. Poslao ugovor koji smatram vrlo sramotnim. Fury ga je odbio i potpisao je ugovor sa mnom i mojom ‘GIMIK Fight Promotions‘ kućom. Nije tajna da su se mnogi nadali mom neuspjehu. Oni ne žele da uspijem i to nije tajna.‘‘, otkrio je Ngannou za SiriusXM.

Više je nego jasno kako je White pokušao upropastiti Francisove pregovore s Furyjem, ali Ngannou je nadmudrio Whitea na svim poljima i UFC-ov predsjednik napravio je ogroman propust u ovoj priči. UFC više nema najboljeg teškaša na svijetu, a Dana White odradio je katastrofalan posao ispustivši takvog borca.

Linker
04. srpanj 2024 18:24