UFC

Daniel Cormier: ‘Rakić je udarač, Ankalaev i Rountree također. Pereira će dugo vladati jer nema hrvača u poluteškoj‘

Alex Pereira (donji) vs. Jiri Prochazka (gornji)

 Sarah Stier/Getty images/Profimedia
Umirovljeni Daniel Cormier smatra kako poluteška kategorija nudi borce koji stilski pogoduju Alexu Pereiri

Alex Pereira jedna je od glavnih MMA priča posljednjih nekoliko dana. Fantastični Brazilac prvo je oduševio prihvaćanjem nastupa na UFC 303 eventu, iako mu je taj nastup ponuđen otprilike dva tjedna prije održavanja eventa. Mučio se s Pereira s ozljedama nožnih prstiju, nije u potpunosti bio posvećen trenažnom procesu, ali svejedno je pristao boriti se protiv Jirija Prochazke.

Izašao je ‘‘Poatan‘‘ na megdan vrlo opasnom Čehu i apsolutno ga je deklasirao. Nakon jako dobre prve runde, Pereira je posao dovršio na samom početku druge runde i uspješno je obranio titulu prvaka u UFC-ovoj poluteškoj kategoriji.

Osam pobjeda u devet nastupa upisao je Pereira pod okriljem UFC-a, ali i dalje se postavljaju određeni upitnici vezano za njegov set vještina. Naime, Pereira se uglavnom bori protiv boraca koji mu stilski odgovaraju, odnosno, nisu elitni hrvači i ne preferiraju borbu u parteru. Kao vrhunski kickboksač, Pereira će uvijek biti favorit protiv MMA boraca koji teže zadržati borbu u stojci. Činjenica je da su UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ na neki način pogodovali Pereiri, ali isplatilo se, jer danas imaju veliku MMA zvijezdu. No, Daniel Cormier smatra kako poluteška kategorija u kojoj Pereira nastupa zapravo ni ne nudi visokokvalitetne hrvače.

‘‘Kad pogledam polutešku kategoriju i top 5 boraca, Pereira je dvaput porazio Prochazku i porazio je Jamahala Hilla koji je u top 5 također. Aleksandar Rakić je udarač, Jan Blachowicz je udarač (Pereira je već porazio Jana, op.a.), Johnny Walker također preferira stojku, kao i Khalil Rountree. Jedini tip koji posjeduje nešto bolje hrvačke vještine zapravo je Magomed Ankalaev, ali on zapravo nije hrvač. Ankalaev je stojkaš i rekao je da će nokautirati Pereiru.‘‘, započeo je Cormier u razgovoru s Chaelom Sonnenom, a zatim je nastavio.

‘‘Gledajući tu težinsku kategoriju, Chael, ja ne vidim hrvače. Sve do desetog mjesta u poretku ne vidim hrvače, možda eventualno Nikita Krylov na šestom mjestu. Ako nitko neće hrvati protiv ovog tipa, koliko dugo će Alex Pereira zapravo vladati kategorijom? Dojam je da nitko nema šanse protiv njega, ako se borba odvija na nogama.‘‘, zaključio je Cormier.

‘‘DC‘‘ nije daleko od istine. UFC-ova poluteška kategorija uistinu ne nudi elitne hrvače i Alex Pereira našao se u kategoriji koja mu savršeno odgovara. Tranziciju u tešku kategoriju mogla bi ponuditi zanimljivije izazove za Pereiru. Jon Jones, Curtis Blaydes i Tom Aspinall imaju alate kakve ne posjeduju vrhunski izazivači u poluteškoj kategoriji i bilo bi zanimljivo vidjeti Pereiru u meču protiv nekog od navedene trojke.

Linker
04. srpanj 2024 10:31