UFC

Daniel Cormier protivi se uvođenju novog brutalnog pravila u MMA: ‘To nije dobro‘

Daniel Cormier

 Joe Scarnici/Getty images/Profimedia
‘‘Ne želim bilo što što sliči uličnoj tuči‘‘, tvrdi bivši dvostruki UFC prvak

Daniel Cormier smatra da ne bi trebalo legalizirati tzv. ‘‘12-6‘‘ udarce laktovima u MMA-u. Naime, to su udarci koji su upućeni okomitom putanjom odozgora prema dolje. Takva putanja omogućava generiranje velike sile i kada uzmemo u obzir to što su laktovi vrlo oštri, možemo razumjeti zašto je ‘‘12-6‘‘ tehnika izrazito opasna, pogotovo tijekom borbe u parteru.

Od studenog stupa na snagu promjena unificiranih MMA pravila koja će dozvoljavati spomenute udarce laktovima. Odbor za pravila Udruženja boksačkih komisija i borilačkih sportova jednoglasno je glasao za ukidanje zabrane koja je bila na snazi od stvaranja unificiranih pravila MMA-a 2000. godine.

Cormier objašnjava da će legalizacija ‘‘12-6‘‘ laktova vratiti MMA u smjeru nasilnog i brutalnog sporta koji je bio pod kritikom u ranim danima razvoja mješovitih borilačkih vještina.

"Ne sviđa mi se to", rekao je Cormier u svojoj emisiji "Funky and the Champ" s Benom Askrenom. "Ne volim ‘12-6‘ laktove, i ne volim ‘soccer kickove‘ (nožni udarci u glavu protivnika koji leži u parteru). Jednostavno ne želim bilo što što borbu čini sličnom uličnoj tuči. To je to.‘‘

‘‘Ako dođemo do ‘soccer kickova‘, to će opet početi nalikovati na ulične tuče, a to nije dobro. Ne brinem se toliko za ‘12-6‘ laktove, ali mislim da kad ponovo počnemo ići prema tim pravilima, toga će biti sve više i više, a na kraju ćemo se vratiti na ‘soccer kickove‘."

Najpoznatiji slučaj koji se tiče ‘‘12-6‘‘ laktova je jedini poraz u karijeri trenutnog UFC prvaka teške kategorije, Jona Jonesa. Bio je poražen od Matta Hammilla u prosincu 2009. godine. Unatoč dominantnoj izvedbi, Jones je diskvalificiran zbog toga što je uputio nekoliko ‘‘12-6‘‘ laktova iz potpune gornje pozicije u parteru (full mounta).

Linker
20. kolovoz 2024 22:39