UFC

Dana White ograđuje se antitrustovskih tužbi i insinuacija oko monopola: ‘Svatko može osnovati MMA organizaciju‘

Dana White

 Screenshot (youtube, Mma Crazy)
UFC već godinama predmet je rasprava na raznim američkim sudovima

Tijekom dugotrajnog procesa antitrustovske tužbe koju su protiv UFC-a podnijeli bivši članovi rostera, slučaj je dobio status grupne tužbe.

Iako je na kraju postignuta nagodba, mnogi su zaključili da je grupna tužba potvrdila optužbu da UFC drži monopol nad sportom. Očekivano, promocija se ne slaže s tom tvrdnjom.

Dana White se osvrnuo na ovu temu tijekom nedavnog intervjua za Fox News, gdje je raspravljao o ideji da lider MMA scene sprječava druge da se natječu na istoj razini.

Tvrdio je da je UFC jednostavno najbolji u onome što radi, ali da ne sprečava druge da pokušaju replicirati uspjeh koji je postigla vodeća promocija u sportu.

"Godinama nas nazivaju ‘monopolom‘ i svim tim stvarima. Mi nismo monopol, mi smo samo najbolji" rekao je White. "Najbolji smo u onome što radimo, nema prepreka za ulazak, svatko može ući u ovo."

"Možete sutra pokrenuti organizaciju i plaćati borcima koliko god želite, možete raditi što god želite, ali mnogi pametni, talentirani, veliki poslovni moguli ušli su u ovaj sport i pokušali se natjecati sa mnom i nisu uspjeli" nastavio je White. "Ali svi – nema prepreka za ulazak, svatko može sutra ući u ovo."

Antitrust je po definiciji izraz kojim se označavaju sve djelatnosti države u svrhu suzbijanja oblika poslovne prakse od strane privatnih osoba ili kompanija koji se smatraju štetnim po tržišno natjecanje ili predstavljaju nepošten odnos prema potrošačima.

Monopol s druge strane dolazi od grčkih riječi "monos" koja označava jedan i "polein" što označava prodavati. Ekonomska definicija ove riječi se definira kao trajna tržišna situacija gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga, a gotovo sve slobodne ekonomije prislini monopol svrstavaju u ilegalnu sferu.

Linker
06. listopad 2024 16:02