UFC

Chris Weidman ugovorio je novi nastup; Otvara li se savršena prilika za oproštaj ovog velikana?

Chris Weidman

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Legendarni ‘‘All American‘‘ još uvijek je dio najveće svjetske MMA organizacije, za razliku od većine boraca iz njegove generacije

Chris Weidman jedan od rijetkih još uvijek aktivnih UFC-ovih boraca iz generacije koja nas je oduševljala nastupima prije desetak i više godina. Weidman je 2013. godine postao prvakom UFC-ove srednje kategorije, triput je uspješno branio pojas, dok krajem 2015. godine nije poražen od strane Lukea Rockholda.

Mnogi su Weidmanu predviđali dugu vladavinu srednjom kategorijom, a ako već neće biti na samom vrhu, vjerovalo se da će držati neku od pozicija unutar top 3. Međutim, nakon poraza od Rockholda, Weidman je gubio od Yoela Romera i Gegarda Mousasija čime se doveo u seriju od tri uzastopna poraza. Pobjedama se vratio sredinom 2017. godine porazivši Kelvina Gasteluma, ali već u sljedeća dva nastupa upisao je nove poraze.

Daleko se Weidman odmaknuo od vrha srednje kategorije, a poraz je upisao i u poluteškoj kategoriji gdje ga je Dominick Reyes nokautirao nakon manje od dvije minute borbe. Ipak, najteži trenutak Weidmanove karijere nisu bili svi ti uzastopni porazi, nego ozljeda koju je zadobio u četvrtom mjesecu 2021. godine.

Samo 17 sekundi trajao je njegov meč protiv Uriaha Halla. Weidman je plasirao ‘‘low kick‘‘, Hall je blokirao taj udarac i Weidmanu je pukla lisna (fibula) kost, ali i goljenična (tibia). Više od dvije godine Weidman se oporavljao, mnogi su mu savjetovali da se povuče iz sporta, ali Chris se vratio u osmom mjesecu prošle godine. Brad Tavares nemilosrdno je bacao ‘‘low kickove‘‘ i porazio je Weidmana jednoglasnom odlukom, a nakon tog poraza uistinu se očekivao Weidmanov odlazak u mirovinu.

39 godina na leđima imao je Weidman u tom trenutku, pobjedu nije upisao od osmog mjeseca 2020. godine, a mogao se povući znajući da se uspio oporaviti nakon jako teške ozljede. Međutim, da Chris olako odustaje, ne bi nikada ni dosegnuo visine do kojih je došao na vrhuncu svoje karijere.

Nastavio je Weidman nastupati unutar najveće MMA organizacije i krajem trećeg mjeseca ove godine porazio je Brunu Silvu. Do pobjede je došao tehničkim nokautom u trećoj rundi, ali naknadno je nokaut poništen jer je došlo do uboda u Silvino oko, a komisija je procijenila kako je taj ubod u oko odigrao značajnu ulogu kod nokauta. Kako je prošlo više od polovice meča, pristupilo se proglašenju pobjednika na temelju do tada viđenog, a Weidman je slavio takozvanom tehničkom odlukom sudaca.

Ta pobjeda navela ga je na nastavak karijere, a sljedeći meč čeka ga 16. studenog (11. mjesec). Chris će nastupiti na spektakularnom UFC 309 eventu u Madison Square Gardenu, a protivnik će mu biti još jedan UFC-ov veteran, Eryk Anders.

Anders je u UFC-u od 2017. godine, a debitirao je na eventu koji su predvodili Weidman i Kelvin Gastelum. Eryk je tada porazio Rafaela Natala nokautom u prvoj rundi i odavao je dojam vrlo perspektivnog borca srednje kategorije. Potencijal ipak nije ispunio ili jednostavno nije bio toliko talentiran koliko su neki mislili da jest. Anders unutar UFC-a ima osam pobjeda i jednako toliko poraza, a posljednji nastup odradio je u trećem mjesecu ove godine. Iskusni američki borac jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Jamieja Picketta.

Chris Weidman uz Lyota Machidu definitivno je najzvučnije ime među svim Andersovim dosadašnjim protivnicima, ali ovo je Weidman koji je na zalasku karijere i Anders zasigurno ima šanse za doći do pobjede. Nije isključeno da ovo bude Weidmanov posljednji meč u karijeri, jer Chris inače dolazi iz New Yorka.

Eryk Anders prikladan je protivnik za ovu fazu Weidmanove karijere, a Madison Square Garden možda je najbolja moguća lokacija za Chrisov oproštaj od sporta. No, bude li Chris zadovoljan svojim nastupom, teško će se odlučiti za odlazak u mirovinu.

Meč između Weidmana i Andersa prvi je potvrđeni meč za UFC 309, a očekuje se kako će Jon Jones i Stipe Miočić predvoditi program tog eventa.

Linker
16. rujan 2024 22:04