Regija

Započela je nova sezona FNC Armagedona: Samo jedna borba nije završila u prvoj rundi!

FNC Armagedon

 Boris Kovacev/cropix
Neko vrijeme smo čekali na novu sezonu Armagedona, ali večeras je sve započelo sa sedam polufinalnih mečeva

Nakon što je FNC iznjedrio niz sjajnih boraca i vrhunskih talenata kroz prve dvije sezone FNC Armagedon turnira, došlo je vrijeme za treću sezonu. Ove godine nešto je manje boraca u turniru, odnosno četiri po težinskoj kategoriji, ali teško je očekivati da FNC redovno uspije okupiti više boraca u svakoj od kategorija unutar turnira.

Zabok je bio grad domaćin polufinalnih mečeva ovosezonskog Armagedona, a gledali smo pregršt zanimljivih mečeva koji su često završavali prekidima već u prvoj rundi. U nastavku tekstu pročitajte izvještaje svakog od večeras viđenih mečeva.

Robert Vrban (Hrvatska) vs. Demahmet Sinani (Kosovo) - perolaka kategorija

Treća FNC sezona započela je obračunom u perolakoj kategoriji. Demahmet Sinani s Kosova i Robert Vrban iz Hrvatske tražili su ulaz u finale.

Od prve sekunde Vrban i Sinani otvorili su borbu pravom paljbom i djelovalo je kao da ovaj meč neće dugo potrajati s tako otvorenim razmjenama. Nakon nešto više od minutu borbe, Sinani sjajno pogađa lijevom rukom i Vrban je uzdrman završio na tlu. Sinani je završio kao gornji u ‘‘side controlu‘‘ i serijom udaraca tražio je put do prekida. Vrban se pokušavao kukovima izvlačiti, hrabro se pokušavao izvući, ali Sinani je bio neumoran. Nakon dvije minute i 38 sekundi, predstavnik Kosova došao je do pobjede tehničkim nokautom.

Sjajno otvaranje sezone za 19-godišnjaka iz Kroni Fight Teama. Na turnir je došao sa 16 amaterskih pobjeda u jednako toliko nastupa i opravdao je velika očekivanja. Matej Truhan s komentatorske pozicije izjavio je kako se radi o možda najboljem borcu nakon Marka Bojkovića, ako pričamo o Armagedon borcima bez ijednog profesionalnog nastupa.

Što se Roberta Vrbana tiče, predstavnik BK Sesvete i HK Sesvete nije imao dobru večer, ali jedan poraz ne znači ništa. Uz naporan rad i više iskustva, nema sumnje da ovaj momak može više pokazati.

Filip Lokas (Hrvatska) vs. Benjamin Abazović (Bosna i Hercegovina) - perolaka kategorija

Druga borba večeri također je bila u perolakoj kategoriji. Nakon Sinanija, drugog finalista tražilo se u obračunu Filipa Lokasa iz Hrvatske i Benjamina Abazovića iz Bosne i Hercegovine. Lokas je borac zagrebačkog ATT-ja, svoj borilački put započeo je kroz boks, a osvajač je zlatne medalje na amaterskom MMA turniru naziva Fight Games 12.

Benjamin Abazović također je borac s boksačkom podlogom, a bio je i viceprvak države u boksu. S obzirom da neko vrijeme trenira BJJ, odlučio se okušati u MMA vodama. Abazović je na vaganju bio gotovo pet kilograma lakši od svog protivnika i bilo je zanimljivo vidjeti kako će se nositi s osjetno krupnijim borcem.

Nakon samo tridesetak sekundi borbe, Lokas je ušao u rušenje s velike distance, ali pokušaj je završio uspješno protiv fizički ipak podređenijeg borca. Lokas je završio u gornjoj poziciji, prvotno je zaključao noge Abazovića u stilu Khabiba Nurmagomedova, ali ubrzo je završio u ‘‘full mount‘‘. Abazović je cijelo vrijeme držao pokušaj giljotine koji nikako nije mogao završiti iz te pozicije, ali nadao se da će ih sudac podići u stojku zbog inaktivnosti. Lokas se uspio na koncu izvući, ali Abazović mu se pridigao iz partera. Međutim, Lokas je sjajnim ‘‘slamom‘‘ vratio Abazovića u parter i ponovno je došao u ‘‘full mount‘‘.

Krenuo je Lokas s ‘‘ground and poundom‘‘, no činilo se kao da bi Abazović ‘‘reverseom‘‘ mogao završiti kao gornji borac. To se ipak nije dogodilo, jer Lokas je spretno zaključao polugu na ruci svog protivnika i prisilio ga je na predaju nakon dvije minute i 59 sekundi prve runde. Hrabro se Abazović borio s obzirom da je nastupao u kategoriji iznad svoje, ali Filip Lokas pokazao se prevelikim zalogajem ovaj put.

Finale perolake kategorije između Lokasa i Sinanija bit će više nego zanimljivo.

Matej Žvigač (Hrvatska) vs. David Travniček (Austrija) - laka kategorija

Turnir se nastavio prvom borbom u lakoj kategoriji. Matej Žvigač došao je kao predstavnik osječkog Training Academyja gdje trenira pod mentorstvom Ivice Tadijanova, Saše Milinkovića i Luke Jurića. Radi se o 21-godišnjem dečku koji se od 2019. godine bavi MMA-om, ali navodno je jako posvećen ovom sportu i spreman je za iskorak.

Njegov protivnik bio je David Travniček, 27-godišnji borac iz Austrije koji je ujedno i najstariji borac na ovom eventu. Iza njega je šest amaterskih MMA mečeva (5-1-0), a na Armagedon je došao s četiri pobjede u nizu. Često nastupa i na muay Thai turnirima u Austriji, a trenira u FOX Gymu.

Travniček je jako agresivno otvorio meč, ali Žvigač je ostao smiren i dobro je odgovorio početnom napadu borca iz Austrije koji je imao i neuspješan pokušaj rušenja. Žvigač je nakon minutu prve runde bio u dobroj poziciji s leđa, ali nije uspio doći do rušenja. Zato je Travniček 30-ak sekundi kasnije došao do rušenja ‘‘double legom‘‘ i završio je u gornjoj poziciji u polu-gardu. Ubrzo je David došao do ‘‘full mounta‘‘ i krenuo je sa serijom udaraca. Žvigač je u pokušaju izvlačenja okrenuo leđa, Travniček je priliku iskoristio i završio ga je gušenjem (RNC) nakon dvije minute i 30 sekundi prve runde.. Bio je to kvalitetan nastup osjetno iskusnijeg borca.

Matej Žvigač može puno izvući iz ovog iskustva i nastavi li predano raditi, sigurno će se u budućnosti pružati kvalitetnije nastupe.

David Travniček u finalu će se boriti protiv Abu-Bakar Soltabieva koji također dolazi u Austriji. On je prolaz u finale automatski izborio jer je Ivan Šteko otkazao nastup zbog ozljede.

Nikola Pavlović (Hrvatska) vs. Tomislav Sičaja (Hrvatska) - velter kategorija

Velter kategoriju otvorili su Nikola Pavlović iz osječkog Training Academyja, no radi se o borcu koji dolazi iz Vukovara. Na posljednjoj FNC amaterskoj MMA ligi bio je srebrni, a ove godine postao je i viceprvakom države u amaterskom MMA-u. 23-godišnjak je preko Armagedona odlučio tražiti dodatni iskorak.

Težak zadatak čekao je Nikolu, jer na suprotnoj strani stajao je Tomislav Sičaja. Njegovog brata Ivana imali smo prilike upoznati na FNC 6 eventu održanom prošlog mjeseca u Karlovcu, a Tomislava dobro znaju svi koji su pratili FNC-ove amaterske turnire. Dvaput je 24-godišnji Tomislav osvajao zlato na tim turnirima, a radi se o jako uzbudljivom borcu koji preferira borbu u stojci. Sićaja je hrvatski borac koji dolazi iz Prozor-Rame (BiH), a za turnir se pripremao u zagrebačkom ATT-ju.

Pavlović je već na samom početku tražio rušenje ‘‘double legom‘‘, a iako se činilo da bi mogao odvesti borbu u parter, Sičaja je jako dobro obranio taj pokušaj te ga je duplim ‘‘underhookom‘‘ okrenuo i pritisnuo uz ogradu kaveza. Nakon dvije minute runde, Sičaja je ‘‘single legom‘‘ došao do rušenja, ali Pavlović je srušen ispred svog kuta i uz savjete Saše Milinkovića i Ivice Tadijanova brzo se vratio na noge. Sudac je ubrzo razdvojio klinč, a Pavlović je iskoristio nepažnju i opuštenost Sičaje te ga je sjajno pogodio desnim ‘‘swingom‘‘. Sičaja je djelovao blago uzdrman, ali neutralizirao je napad svog protivnika novim klinčom i rušenjem. Pokušao je Sičaja uzeti leđa svog protivnika ali bezuspješno i borci su ponovno završili u stojci. 13 sekundi prije kraja, Sičaja je upisao još jedno rušenje jako lijepim ‘‘double leg‘‘ rušenjem i došao je do ‘‘full mounta‘‘, no ostalo mu je premalo vremena za išta konkretnije. Pavlović je djelovao bolje u stojci i konkretnije pogađao boksačkim kombinacijama, dok je Sićaja imao prednost u hrvanju tijekom prve runde.

Tomislav Sičaja otvorio je rundu dobrim lijevim ‘‘high kickom‘‘ i ponovno je krenuo po rušenje iz klinča. Borac iz Prozora došao je do rušenja nako nešto više od minutu druge runde, ali Pavlović se uvijek ekspresno pridizao na noge. Međutim, Sičaja mu nije ostavljao niti malo prostora za predah i ponovno je odveo borbu u parter. Pavlović je bio u poziciji ‘‘kornjače‘‘ pritisnut uz ogradu kaveza, a Sičaja je uputio nekoliko dobrih udaraca iz gornje pozicije. Komentatorski duo konstantno je isticao kako je Pavlović umoran, ali borac iz osječkog Training Academyja zapravo je jako dobro branio Sičajine pokušaje rušenja i uvijek bi se jako brzo vratio u stojku. Sičaja je ipak dominirao drugom rundom kroz kontrolu u klinču i nije dopuštao Nikoli priliku da ga ispogađa kao u prvoj rundi. Krajem runde, razlika u svježini postajala je ipak sve vidljivija. Sičaja se bolje kretao, bio je ‘‘lakši‘‘ na nogama, dok je konstantno branjenje rušenja ostavilo danak na Nikoli Pavloviću.

Čekala se sudačka odluka nakon dvije runde, a postojala je mogućnost da gledamo i treću rundu u slučaju remija. Ipak, jednoglasnom odlukom slavio je Tomislav Sičaja.

Denis Kovačević (Hrvatska) vs. Ognjen Babić (Srbija) - velter kategorija

Tko će Sičaji izaći na megdan u finalu, odlučivalo se između Ognjena Babića iz Srbije i Denisa Kovačevića iz Hrvatske. Ognjen Babić na glasu je kao ponajbolji srpski amaterski borac, jer iza njega je 16 amaterskih pobjeda u jednako toliko nastupa. Jednu pobjedu ima i u profesionalnim vodama.

Denis Kovačević predstavnik je zagrebačkog ATT-ja, a na posljednjem amaterskom FNC-u osvojio je zlatnu medalju. MMA-om se počeo baviti zbog viška kilograma, ali očito je ljubav prema sportu izrasla u nešto više.

Deset sekundi trebalo je Ognjenu Babiću da desnicom uzdrma Kovačevića, a odmah mu je uzeo leđa. Kovačević se našao u velikim problemima već na samom početku, a Babić je sve završio za samo 58 sekundi. ‘‘RNC-om‘‘ je prisilio Kovačevića na predaju. Sjajan nastup srpskog borca iz dvorane Car Dušan Silni koji je pobjedu posvetio svom preminulom prijatelju. Finale između Babića i Sičaje garantira vrhunsku borbu.

Tomislav Bagarić (Hrvatska) vs. David Sivonjić (Hrvatska) - srednja kategorija

Nakon što smo dobili finaliste velter kategorije, preostala su dva meča u srednjoj kategoriji. Tomislav Bagarić iz zadarskog Diabolik Teama i David Sivonjić iz zagrebačkog ATT-ja otvorili su srednju kategoriju. Bagarić je viceprvak Hrvatske s prošlog prvenstva Hrvatske u amaterskom MMA-u, a 2016. bio je treći na Prvenstu Hrvatske u boksu. 24-godišnji Bagarić boksački je jako dobro potkovan.

David Sivonjić ove godine postao je državnim prvakom u amaterskom MMA-u. Ne bavi se naročito dugo MMA-om, ali 21-godišnji David smatra da je spreman za ovaj korak.

Sivonjić je odmah na početku došao do rušenja ‘‘double leg‘‘ rušenjem, jer očito se nije htio pretjerano upuštati u boksačke razmjene s borcem kojem je boks podloga. Sudac je nakon nešto manje od dvije minute prve runde vratio borce u stojku zbog premalo akcije, ali Sivonjića to nije pretjerano zabrinulo jer borbu je istog trena vratio u parter. Ovaj puta je David bio i osjetno aktivniji iz gornje pozicije u polu-gardu te je pogodio s nekoliko dobrih udaraca. Puno dobrih udaraca laktovima uputio je Sivonjić, ali Bagarić je u jednom trenu uspio odmaknuti protivnika od sebe i vratiti se u stojku. Nejasno je zašto se Bagarić odlučio na pokušaj rušenja, jer Sivonjić je hrvački djelovao nadmoćnije i ponovno je završio u gornjoj poziciji. Bagarićevo desno oko ozbiljno je nastradalo od Sivonjićevog ‘‘GNP-a‘‘ i borac iz Zadra bio je u velikim problemima. Matej Truhan isticao je kako doktor vjerojatno neće pustiti Bagarića u drugu rundu jer je Tomislavu gotovo sigurno pukla jagodična kost. Tako je na kraju i bilo te je došlo do prekida nakon prve runde.

Matej Truhan kao borac s iskustvom ovakve ozljede objasnio je kako nakon puknuća jagodične kosti, dolazi do pritiška živaca i slika odlazi ‘‘u lepezu‘‘ te se gotovo pa nemoguće boriti u takvim okolnostima gdje ponekad vidite ‘‘20 protivnika‘‘. David Sivonjić pružio je jako zrel i dobar nastup, a Bagariću treba čestitati na hrabrosti i čvrstoći jer je on bio spreman nastaviti ovu borbu.

Martin Batur (Hrvatska) vs. Selver Mahmić (BIH) - srednja kategorija

Polufinalnu večer zaključili su Martin Batur i Selver Mahmić. Batur je borac koji predstavlja Mikulić Gym, nema amaterskih MMA nastupa iza sebe, ali posjeduje određeno boksačko, kickboksačko i BJJ iskustvo.

Selver Mahmić borac je iz Maglaja, ali spremao se u zagrebačkom ATT-ju. Radi se o borcu koji preferira stojku, a uoči ovog turnira sparirao je i s Ivanom Erslanom te je istaknuo kako se nakon toga ničeg ne boji.

Eksplozivno su oba borca ušla u ovaj meč i bilo bi pravo čudo da je ovaj meč otišao dalje od prve runde. Zapravo nije otišao dalje od prve minute. Lijevim krošeom Mahmić je pogodio svog protivnika koji je bio osjetno uzdrman, a Mahmić je nastavio s ‘‘GNP-om‘‘. Iako se činilo kao da se Batur uspio oporaviti, sudac je netom prije prekinuo meč i nakon 43 sekunde, Selver Mahmić izborio je finale turnira u srednjoj kategoriji gdje ga čeka David Sivonjić koji također trenira u zagrebačkom ATT-ju. Možda se radilo o preranom prekidu i Batur će sigurno žaliti jer nije dobio priliku da se izvuče.

Zanimljive mečeve gledali smo na početku nove sezone Armagedona, a kompletne rezultate polufinalne večeri FNC Armagedona možete pročitati pri dnu teksta.

FNC Armagedon - rezultati polufinala treće sezone:

Srednja kategorija:

Selver Mahmić def. Martin Batur via TKO - R1, 0:43

David Sivonjić def. Tomislav Bagarić via TKO (prekid od strane doktora) - R1, 5:00

Velter kategorija:

Ognjen Babić def. Denis Kovačević via SUB (RNC) - R1, 0:58

Tomislav Sičaja def. Nikola Pavlović via jednoglasnom odlukom sudaca

Laka kategorija:

David Travniček def. Matej Žvigač via SUB (RNC) - R1, 2:30

Perolaka kategorija:

Filip Lokas def. Benjamin Abazović via SUB (poluga na ruci) - R1, 2:59

Demahmet Sinani def. Robert Vrban via TKO - R1, 2:38

Linker
28. lipanj 2024 01:42