Regija

‘Napravili su fatalnu grešku. Zaledit ću Stošića kao što nitko nije, ljubit će pod unutar jedne minute!‘

Miran Fabjan

 GORAN SEBELIC Cropix
Razgovarali smo sa ‘Slo Rockyjem‘ uoči velikog meča protiv najboljeg srpskog teškaša na FNC 17 priredbi

U životu često upoznajemo ljude koji, što bi se reklo, "puno zuje, malo meda daju". "Pčele" koje obećavaju brda i doline, a ne ispune ništa. E, pa ova "pčela" puno zuji, ali daje još više meda!

Riječ je o trenutno najvećoj balkanskoj MMA zvijezdi, Slovencu Miranu Fabjanu. Ovaj čovjek vratio se na MMA scenu prošle godine, upisao dvije pobjede u Sloveniji, a onda došao u FNC na megdan Tomi Spahoviću i naprotiv svih tadašnjih očekivanja pobijedio. Onda je na domaćem terenu nokautirao Marija Žgelu, čovjeka koji je tada bio sinonim za nokautere u FNC-u. Nisu mnogi vjerovali da će ispuniti svoje najave da će upisati pobjede i to nokautima, ali sve je bilo točno kako je rekao. Priliku da bude na 3/3 imat će ove subote kada će predvoditi FNC 17 priredbu protiv Darka Stošića.

‘Kad zaledim Stošića, onda sam broj jedan‘

Za početak smo ga upitali što može reći o meču, a nije okolišao niti jedne sekunde.

"O tom meču mogu reći da Darko nema šanse pobijediti me, završit ću to u prvoj razmjeni, tijekom prve minute će ljubiti pod! Kako je došlo do tog meča? Ma ja sam se zaje****o, rekao sam da bih se htio boriti sa Stošićem jer volim izazove, znam da po statusu ne zaslužujem taj meč, ali, gledajte, menadžment i Stošić napravili su fatalnu grešku koju će platiti gadnim porazom od ‘no-name‘ borca, koji će preko njegovih leđa i zbog njegove greške napraviti veliko ime. Mislim, tako i tako bi se to dogodilo, ali bi malo dulje trebalo. Kada zaledim Stošića, to je gotovo, ja sam broj jedan, bit ću među najatraktivnijim borcima u cijeloj Europi i cijela Europa će znati za to", započeo je "Slo Rocky" na njemu karakterističan način.

Posljednji meč odradio je na FNC-u 15 u Ljubljani krajem ožujka kada je kavez dijelio upravo sa Žgelom. Iako su mnogi smatrali da će ga zastrašujući vinkovački nokauter ugasiti, dogodilo se upravo suprotno - u prvoj pravoj razmjeni Fabjan je slavio tehničkim nokautom. Kako tvrdi, gotovo sve je bilo savršeno, a i rekao je neke stvari o Žgeli:

"Sve je išlo kako smo željeli, osim toga što sam na početku napravio grešku jer sam bio relaksiran, on me pogodio i stisnuo uz kavez, ali onda mi je kroz glavu išle stvari koje mi je Zelg Galešić rekao: Mirane, samo idi prema naprijed. Nema fizike da netko tko udara široko može pobijediti. Išao sam naprijed i završio meč, nije moglo biti drugačije. Dokle god Žgela ne popravi neke tehničke stvari, dok ne nauči tehniku, imat će problema s onima koji su potkovani. Kad mali sve to nauči, bit će stvarno dobar borac. Ima potencijal, snagu, mu*a tako da se baš veselim vidjeti njegov napredak jer može ostaviti trag u sportu."

‘Spahović ima problem, samo govori: Miran, Miran, Miran...‘

U jednom neformalnom razgovoru otkrio nam je da je Žgela kralj jer nije tražio nikakve izlike nakon poraza, za razliku od Spahovića koji je bio dosta glasan po tom pitanju. Također je prokomentirao i njegov meč u Medulinu početkom svibnja, gdje je "Bosanska zvijer" slavila odlukom sudaca:

"Spahović ima problem... Gle, ja sam izgubio borbu od Stevana Živkovića. Imao sam dojam da ne bih smio izgubiti, bila je bliska borba, promijenili su protivnika... Isto kao i ovo sa Spahovićem. Ti si izgubio borbu i sad stalno traži i govori: Miran, Miran, Miran... Njega ovaj meč neće definirati".

image

Miran Fabjan

GORAN SEBELIC Cropix

On treba ići naprijed i zaboraviti ovo, pobjeđivati druge i ostaviti trag u sportu. Nakon toga se nitko neće sjećati ovog meča. Ako postane prvak KSW-a, nitko mu neće reći da je lošiji borac od mene. Poraz dođe, idi prema naprijed u karijeri, ako dođe do revanša, doći će... U intervjuu kojeg je dao za Fight Site, od devet pitanja, pet je bilo o Fabjanu i to si je sam napravio.

On forsira to, a trebao bi reći da svatko može imati slabu noć, idemo dalje, radimo i ako se opet sretnemo, bit će druga priča. Ja nikad nisam izgubio revanš, niti sam išao u revanš iz poraza. Pružao sam revanš nakon što sam pobijedio i nisam bio poražen. Vidio sam njegovu borbu u Medulinu. On kaže da ima kondiciju, pa naravno da ima kad ga protivnik nije pritiskao. Kad ti radiš svojim tempom, imaš kondiciju, ali kad ti Miran dođe, zavali koljeno u tijelo, laktari s poda, više se trošiš nego kad si šef kaveza. Mene revanš sad ne zanima, ali ako dođe do toga i bude interesantno, zašto ne?"

‘U nedjelju ću biti s djecom u zoološkom vrtu‘

Vratili smo se na meč sa Stošićem. Na srpskom borcu pritisak je puno veći jer je mnijenje takvo da ne može puno dobiti, ali zato može izgubiti sve. S druge strane, Fabjan uopće ne osjeća pritisak, štoviše, tvrdi da će 2. lipnja biti u - zoološkom vrtu!

"Ja uopće nemam pritisak. Gledajte, ja sam borac kojemu je MMA hobi, Kakav pritisak, ja se idem potući! Sad vam mogu reći gdje ću biti dan poslije borbe, u nedjelju: Bit ću s djecom na Kalemegdanu u zoološkom vrtu, gledat ćemo životinje, sjesti u auto i otići kući jer drugi dan imaju školu. To je moja nedjelja. Što god da se dogodi, ne može mi pokvariti nedjelju, za mene je to hobi, borim se bez pritiska, niti me pobjeda uveseljava, niti poraz rastužuje. To ide i dođe, svejedno mi je što se dogodi u kavezu. Jedino što ne bih mogao podnijeti jest da se osramotim, da pružim loš meč i da se predam, što se ne može dogoditi. Jedino da me netko ugasi, a to ovi momci nisu sposobni. Ja vidim kako Stošić udara, kako telefonira ‘swingove‘ i krošee, to je smiješno da ga nitko ne iskontrira. Mogu imati spuštene ruke i ne može pogoditi tim udarcem. To je to! Dokazat ću vam to".

image

Miran Fabjan

GORAN SEBELIC Cropix

Prema kladionicama i raznim drugim projekcijama, Stošić je favorit. Fabjan se ne slaže...

"On će završiti na podu kaveza u roku jedne minute! Ako me uspije baciti, produžit će borbu, ali najveća mu je opasnost kad uđe u ‘double leg‘ rušenje da ne primi koljeno u glavu. Znači, nema rješenja, probat će me gurnuti uz kavez, neće uspjeti jer neću napraviti korak unazad. Što god da napravi, zaledit ću ga jednim udarcem kao što to još nitko nije učinio! Jednostavno, ovo je ‘mismatch‘, dokazat ću 1. lipnja u Beogradu."

‘Živim, sanjam, dišem i ‘ubit‘ ću Stošića‘

Iako ponovno ide na gostujući teren, očekuje da će imati veliku podršku s tribina Štark Arene u Beogradu:

"Mislim da će biti puno slovenskih zastava, apeliram na sve navijače da uzmu slovenske zastave. I Srbi me vole tako da neće biti nikakvih problema. To je sport gdje ima puno poštovanja, dobivam ogromnu podršku iz Srbije, mislim da ću imati pola dvorane na svojoj strani, ako ne i više. Znate što? Čak i da nemam niti jednog navijača, znam što ću tamo učiniti i u budućnosti vidim velike probleme za Stošića."

image

Miran Fabjan

GORAN SEBELIC Cropix

Ranije je prozivao i neke druge borce u regiji, ali sada ga zanima samo Stošić:

"Gledajte, prije borbe nikad ne pričam o drugim protivnicima, ne mogu gubiti energiju na to. Ja živim Darka Stošića, ja sanjam Darka Stošića, dišem Darka Stošića i ‘ubit‘ ću Darka Stošića. Onda ćemo vidjeti kako će biti, možda ostavim rukavice na sredini kaveza, tko zna, ne mogu planirati što će biti."

Ipak, ono što može planirati jest nastup u Sloveniji iduće godine. Arena Stožice, 12. travnja, točno dan prije njegovog 40. rođendana:

"To je već rezervirano, tako da 12. travnja 2025. ćemo slaviti moj rođendan ako Bog da, ne znam koga ću tada nokautirati, ali sigurno ćemo slaviti! Na zadnji dan moje mladosti jedan pada!".

Linker
08. lipanj 2024 21:27