Ostalo

(VIDEO) Bivši UFC-ov borac bio je u induciranoj komi nakon posljednjeg poraza: ‘Njega bi nokautirali na jiu-jitsu mečevima‘

Rafael Alves (gornji) vs. James Vick (leži)

 Screenshot (youtube, Karate Combat)
Iskusni James Vick pretrpio je jako težak poraz u svom posljednjem nastupu

Američki borac James Vick nekoć je bio veliki potencijal UFC-ove lake kategorije. Sa svojih 191 centimetara visine i 193 cm rasponom ruku, Vick je bio znatno viši i dulji u odnosu na ostale borce lake kategorije.

Prvih pet nastupa unutar UFC-a Vick je odradio jako dobro i upisao je jednako toliko pobjeda. Poraz je iskusio sredinom 2016. godine kada ga je nokautirao Beneil Dariush, ali nakon tog poraza uslijedila je nova pobjednička serija Jamesa Vicka.

Vick je redom pobjeđivao Abela Trujilla, Marca Pola Reyesa, Josepha Duffyja i Francisca Trinalda, a sve navedene protivnike osim Trinalda, Vick je uspio završiti.

U kolovozu (osmi mjesec) 2018. godine Vick je imao veliku priliku za iskorak ka samom vrhu lake kategorije. UFC-ovi "matchmakeri" uparili su ga s Justinom Gaethjeem. Pobjeda nad Justinom bila bi jako značajna za Vickovu karijeru, a James je prepun samopouzdanja ušao u taj meč.

Na konferencijama za medije Vick je ismijavao Justinov način govora, navodio je kako je Gaethje već tada primio previše udaraca u glavu što se očituje na njegovim govornim i kognitivnim sposobnostima. Nažalost po Vicka, on je bio taj koji je iz tog meča izašao s teškom štetom.

Justin Gaethje brutalno ga je nokautirao već u prvoj rundi borbe, a James Vick više nije bio isti borac. Nakon poraza od Gaethjea, Vick je poražen i u naredna četiri nastupa, a čak tri puta zaredom gubio je brutalnim nokautima. Njegov mozak jako je loše reagirao na udarce i Vick bi završavao brutalno nokautiran nakon prvog čistog udarca.

UFC nije produljio Vickov ugovor nakon pet uzastopnih poraza, a James je počeo lutati po drugim borilačkim sportovima nakon odlaska iz UFC-a. Odradio je tri boksačka meča upisavši dvije pobjede i poraz, ali protivnici su bili daleko, daleko od nekakve više razine.

Odradio je Vick i jedan kickboksački meč na nižoj razini i upisao je pobjedu, a okušao se i pod okriljem Karate Combat organizacije. Posljednji meč odradio je upravo u Karate Combatu, krajem šestog mjeseca ove godine. Vick se borio protiv Rafaela Alvesa, također nekadašnjeg UFC-ovog borca.

Borba je potrajala 84 sekunde, a završila je kobno po Vicka. Alves je sjajnim "switch kickom" pogodio Vicka u glavu, a James Vick pao je "k‘o pokošen". Dugo se Vicku pružala pomoć, a predsjednik Karate Combata Asim Zaidi prilikom nedavnog gostovanja u Jaxxon podcastu otkrio je s kakvim se posljedicama nosio Vick.

"Bio sam tamo na jako uspješnom eventu, ali taj nokaut mi je u potpunosti pokvario raspoloženje. Nisam mogao biti sretan nakon toga. Vick je nekoliko dana bio u nesvijesti. Stavili su ga u induciranu komu i bio je spojen na respirator kako bi mu osigurali dotok zraka.", otkrio je Zaidi.

Izjava Asim Zaidi tek je proteklih nekoliko dana pridobila veću pažnju među fanovima borilačkih sportova. Društvenim mrežama kruži gore citirana izjava, a fanovi su složni:

"James Vick mora se prestati boriti. Uvjeren sam da bi on završio nokautiran čak i u jiu-jitsu mečevma. Stvarno treba pronaći drugi poziv."

"Tužno je gledati kako se ovo događa potrošenim borcima koji i dalje žele zaraditi ponešto novca. Razumijem tipove koji su i dalje opsjednuti ovom igrom jer su od mladih dana trenirali da postanu velikanima, ali ponekad lov za tim statusom dovede do serije poraza, nastupa u srednjoškolskom dvorana iako vam je preko 40 godina, zatim vas napusti djevojka, djeca vas također mrze i napuštaju, a mozak vam djelomično funkcionira do kraja vašeg života. Vjerujem da većina tih starih boraca koji se bore na regionalnoj razini ne žele više ni živjeti. Koliko puta će žrtvovati svoj mozak zbog nekakvih maštarija koje im ništa ne donose?", neki su od komentara fanova putem Reddita.

Dobra je vijest da se i sam Zaidi slaže s fanovima i također dijeli mišljenje kako Vick više ne bi trebao nastupati u borilačkim sportovima.

"Nadam se da ga više neću vidjeti u borilištu. Mrzim to reći i ne želim zvučati bezosjećajno, ali znam da ga ja ne mogu ponovno pozvati da nastupi pod okriljem Karate Combat organizacije. Također mislim da se on više ne bi trebao boriti. Ne volim to govoriti jer tip je ratnik. Ali on ima predivnu dvoranu u kojoj trenira mnoštvo sjajnih i talentiranih sportaša. Mislim kako je vrijeme da prihvati to kao svoj poziv i u potpunosti se fokusira na tu ulogu.", zaključio je Zaidi.

Teško se ne složiti. 37-godišnji James Vick za svoje dobro mora reći konačno zbogom nastupima i posvetiti se nečem drugom. Nokauti koje je pretrpio u raznim borilištima zbilja su zastrašujući.

Linker
14. rujan 2024 14:00