Ostalo

Srcedrapajući kraj Igara za indijsku junakinju: Porazila je jednu od najvećih ikad, čekala je finale, ali 100 grama je presudilo

Vinesh Phogat

 Aytac Unal/ANADOLU/Anadolu via AF
29-godišnja Vinesh Phogat na uistinu nevjerojatan način ostala je bez olimpijske medalje

Ogroman šok dogodio se u osmini finala hrvačkog turnira slobodnim stilom za žene u kategoriji do 50 kilograma. Odmah u prvom kolu turnira, Japanka Yui Susaki tijesno je poražena od strane Indijke Vinesh Phogat. 3-2 bio je rezultat u korist Phogat i tako je Susaki na samom startu turnira ostala bez prilike da obrani zlato koje je osvojila tri godine ranije u Tokiju.

25-godišnja Susaki hrvačica je koju već sada mnogi vide kao jednu od najvećih u povijesti, a do kraja karijere trebala bi zacementirati status ‘‘GOAT-a‘‘ među hrvačicama. Japanka se još kao 22-godišnjakinja okitila olimpijskim zlatom, a iza sebe ima i četiri zlata sa Svjetskih prvenstava. Na Igrama u Tokiju, Susaki je bila nenositeljica, ali zlato je osvojila bez izgubljenog boda. Japanka je i u Parizu bila glavna favoritkinja za zlato u kategoriji do 50 kilograma, ali indijska junakinja Vinesh Phogat pokvarila je njene planove. Nakon 82 pobjede u isto toliko međunarodnih nastupa, Susaki je pretrpila prvi poraz.

Susaki će ipak imati priliku za osvojiti broncu, jer Vinesh Phogat dogurala je sve do finala. No, ovdje dolazimo do najzanimljivijeg dijela. Naime, za razliku od Susaki koja još uvijek ima šansu okititi se medaljom, Vinesh Phogat Pariz će napustiti bez medalje.

Indijka je s tri pobjede na turniru izborila finale u kojem se trebala boriti Amerikanke Sarah Hildebrandt, ali Phogat je pravo nastupa izgubila nakon službenog vaganja za ovaj meč. Indijka je na službeno vaganje došla 100 grama iznad gornje granice postavljene na 50 kilograma. Pokušaj je samo jedan, a tolerancije nema i Phogat je tako ostala bez prilike za zlato zbog 100 grama prekomjerne tjelesne težine.

Ne samo da joj je onemogućen nastup u finalu, nego je Indijka u potpunosti diskvalificirana s turnira. Dakle, srebro koje je do jutros imala zagarantirano, također je ispustila iz ruku.

Phogat je jučer odradila tri meča, a nakon polufinalnog nastupa podigla je kilažu na 52,7 kilograma. Nakon toga nije konzumirala vodu i hranu, a nije čak ni spavala. Cijelu noć provela je u sauni pokušavajući skinuti kilažu, ali dalje od 50,1 kg nije išlo. Vremena nije preostalo i Phogat je morala potpisati kapitulaciju. Phogat se kroz karijeru uglavnom natjecala u kategoriji do 53 kg, ali nakon neuspjele kvalifikacije na OI u toj kategoriji, Phogat je uhvatila plasman u nižoj kategoriji. Sve je išlo ka tome da se promjena isplatila, ali rasplet je tragičan.

Neispavana i iscrpljena do krajnjih granica, Phogat je pretrpila veliki šok saznavši za diskvalifikaciju, a ubrzo joj je i pozlilo. Indijka se srušila i prevezena je u bolnicu gdje je ustanovljeno kako joj je pozlilo zbog dehidracije.

Pravila su pravila, ali teško je ostati ravnodušan i ovo je uistinu srcedrapajući kraj Igara za 29-godišnju Phogat.

Linker
13. rujan 2024 04:43