Ostalo

‘Razmišljao sam o završetku karijere, ali borit ću se za svog sina‘; Ngannou s posebnom motivacijom ulazi u sljedeći meč

Francis Ngannou

 Instagram (francis Ngannou)
Ponajbolji svjetski MMA teškaš proživljavao je jako teške trenutke posljednjih nekoliko mjeseci

Francis Ngannou u trećem mjesecu ove godine prvi put u karijeri osjetio je kako je biti nokautiran. Anthony Joshua brutalno ga je nokautirao u boksačkom meču i ugasio je sav ‘‘hype‘‘ koji se stvorio nakon što je Ngannou pružio dobar otpor Tysonu Furyju. Ngannoua se počelo navoditi kao nekog tko ima kvalitetu parirati najboljim svjetskim boksačima, ali Joshua je dokazao kako postoje određene razine u tom sportu i Francisa je nokautirao već u drugoj rundi borbe.

Gubitak tog meča ipak nije najveći Francisov gubitak u ovoj kalendarskoj godini. Naime, krajem četvrtog mjeseca Ngannou je ostao bez svog 15-mjesečnog sinčića Kobeja. Uzrok smrti i dalje je nepoznat, a smrt Kobeja potvrdio je tada i sam Francis.

"Koji je smisao života ako je ono protiv čega se borimo zubima i noktima, na kraju ono što nas najteže udari? Zašto je život toliko nepravedan i nemilosrdan? Zašto uvijek uzima ono što nemamo? Je**no sam umoran", napisao je Ngannou u prvoj objavi na Twitteru, a onda u drugoj nastavio:

"Prerano za odlazak, ali ipak ga nema. Moj mali dječak, moj prijatelj, moj partner Kobe bio je pun života i radosti. Sada leži bez života. Dozivao sam cijelo vrijeme njegovo ime, ali mi ne odgovara. Uz njega sam bio najbolja verzija sebe, a sada nemam pojma tko sam. Život je tako nepravedan da nas udari tamo gdje najviše boli. Kako se nositi s takvim nečim? Molim vas pomozite mi ako imate ideju jer stvarno ne znam što da radim i kako da se nosim s ovim".

Teško je i zamisliti kako se Ngannou osjećao nakon tako teške tragedije. Kamerunac je jedno vrijeme proveo daleko od očiju javnosti, nije davao izjave za medije i trebao je vremena i prostora kako bi shvatio u kojem smjeru će krenuti nastavak njegovog života. Početkom sedmog mjeseca Eric Nicksick u emisiji MMA Hour potvrdio je kako se Ngannou ipak vratio treninzima i u tome je pronašao određeni spas i odmak od crnih misli koje su prolazile njegovom glavom nakon smrti sina.

‘‘On se oporavlja, to je najbolje što mogu reći. Rane zacjeljuju. Osmijeh se vratio na njegovo lice, a počeo se čak i šaliti u dvorani. On i Sean Strickland zezaju jedan drugog ‘trash talkom‘, kao i sve ostale u dvorani. To je najvažnija stvar. Ali istovremeno, jasno je kako je unutar njega potrebno još puno oporavka od svega toga. On će i dalje povremeno imati trenutke gdje će isplivati sve te slabosti i rane. Prošli tjedan pogledao me dok smo bili na večeri i rekao mi je: ‘Sljedeći meč bit će za Kobeja‘. To me zbilja pogodilo. Pomislio sam, s kime god se bude borio, neka Bog blagoslovi tu osobu. Ako je to razlog zbog kojeg će se boriti, onda znam da će biti maksimalno unutra.‘‘, rekao je Nicksick.

Nakon Ericove izjave, nestrpljivo smo iščekivali potvrdu sljedećeg Francisovog nastupa. Očekivalo se ugovaranje meča između Ngannoua i Renana Ferreire, prošlogodišnjeg osvajača PFL-ovog turnira u teškoj kategoriji. O tom meču priča se još od drugog mjeseca ove godine, a potvrda je došla jučer. Ngannou i Ferreira predvodit će PFL-ov event koji će se održati 19. listopada (10. mjesec). Kako PFL najavljuje, bit će to večer ‘‘super borbi‘‘. Četiri prvaka nastupit će na priredbi i dva takozvana ‘‘super pojasa‘‘ bit će u igri.

Lokacija ovog eventa zasad nije poznata, ali sjajna je vijest da se Francis Ngannou napokon vraća u kavez. Renan Ferreira jedan je od najubojitijih nokautera na PFL-ovom rosteru, a Francis Ngannou godinama nosi reputaciju jednog od najsnažnijih udarača u povijesti MMA-a. Njihov meč mogao bi ponuditi pravi vatromet, a Francis očito ulazi u tu borbu s posebnom motivacijom. ‘‘Predator‘‘ je potvrdio riječi Nicksicka i rekao je kako će ovaj meč odraditi u čast svom prerano preminulom sinčiću.

‘‘To je nešto najteže što sam iskusio u životu (smrt sina). Jedno vrijeme imao sam osjećaj da se više ne moram boriti i propitkivao sam se trebam li nastaviti s karijerom. Ali znam da bi moj sin htio da napravim nešto dobro njemu u čast, a to želim i ja. Nisam htio ovu situaciju iskoristiti kao razlog da odustanem, nego kao motivaciju da se borim za njega.‘‘, rekao je Ngannou za Sky Sports.

Renan Ferreira tako će pred sobom imati maksimalno motiviranog Francisa Ngannoua, ali ne sumnjamo da 34-godišnji Brazilac želi najbolju moguću verziju ‘‘Predatora‘‘. Porazi li takvog Ngannoua, Ferreira će se etablirati kao ponajbolji svjetski teškaš.

Linker
09. rujan 2024 06:33