K1 i Boks

(VIDEO) Ovo je briljantno! Pogledajte meč Hrgovića i Duboisa u kinematografskom stilu koji oduzima dah

Filip Hrgović (lijevo) vs. Daniel Dubois

 Mohammed Saad/AFP/Profimedia
Turki Alalshikh podijelio je nevjerojatnu kvalitetnu snimku borbe između Duboisa i Hrgovića

Proteklih nekoliko godina hrvatski fanovi boksa, kao i sam Filip Hrgović, bili su frustrirani razvojem Filipove karijere. Nekoć vrhunski amaterski boksač otisnuo se u profesionalce nakon osvojene bronce na Olimpijskim igrama 2016. godine i krenuo je u pohod na svjetske titule u profesionalnom boksu.

Redao je Hrgović pobjedu za pobjedom, većinu svojih protivnika uspio je nokautirati, ali svi smo vjerovali kako će nakon par uvodnih i nešto lakših mečeva uslijediti ono najbolje, a to su mečevi s elitnim teškašima. Međutim, Hrgović je u nekim trenucima svoje karijere čak i nazadovao s kvalitetom protivnika, a sve to frustriralo je i njega, jer mečevi protiv nedoraslih protivnika nisu nešto čemu borac i sportaš poput Hrgovića teži.

Dugo je Hrgović bio i u kombinacijama za napad na IBF-ovu svjetsku titulu, a priliku za pojas konačno je dobio u šestom mjesecu ove godine. "El Animal" i Daniel Dubois boksali su za status privremenog IBF-ovog svjetskog prvaka teške kategorije, ali unaprijed se znalo da će pobjednik tog meča biti promoviran u svjetskog prvaka.

Oleksandr Usyk mora odraditi revanš protiv Tysona Furyja i nije bio u mogućnosti braniti IBF-ov pojas protiv obveznog izazivača. Ukrajinac je stoga napustio pojas prvaka, a pobjednik meča između Duboisa i Hrgovića promoviran je u svjetskog prvaka. Nažalost, to danas nije Filip Hrgović, nego Daniel Dubois.

Vjerovali smo kako je Hrgović kvalitetniji boksač od Duboisa i da će pobjedom u tom meču konačno u potpunosti otvoriti vrata ka najvećim mogućim mečevima. Hrgović s titulom svjetskog prvaka bio bi itekako poželjan protivnik samoj eliti i nudile bi se prilike za mečeve o kakvima je sanjao na počecima svoje karijere.

Nakon prvih šest rundi meča s Duboisom, činilo se kao da Hrgović uistinu ide ka svjetskoj tituli. Nije to bila pretjerana nadmoć, ali Filip je djelovao bolje i marljivo je skupljao bodove. No, sedma runda donosi potpuni preokret. Daniel Dubois ubacio je u brzinu više, dok je Hrgović kondicijski potpuno potonuo. Prepoznao je Dubois priliku koja mu se otvorila, dodatno je pritisnuo Hrgovića i napravio je veliku štetu tijekom sedme runde.

Srčani Hrgović uspio je izdržati do samog kraja runde, ali nakon 57 sekundi osme runde uslijedio je prekid meča. Liječnik je odlučio kako je šteta na Hrgovićevom licu prevelika, posjekotine su izgledale loše i bez mogućnosti da se privremeno zatvore, a nastavno na konzultacije s liječnikom, sudac je označio kraj meča. Hrgovićevi snovi o svjetskoj tituli ugašeni su od strane Daniela Duboisa, boksača koji zapravo nije svrstavan u isti koš sa samom elitom kojoj pripadaju Oleksandr Usyk, Tyson Fury i Anthony Joshua.

Danas će pak Dubois imati šansu da svoje ime uvrsti u taj poseban mali krug najelitnijih teškaša. Anthony Joshua boksač je protiv kojeg će Dubois po prvi puta braniti svjetsku titulu, a Dubois u taj meč ulazi prepun samopouzdanja nakon sjajne pobjede nad Hrgovićem. Okršaj britanskih nokautera privlači veliku pažnju svjetske boksačke javnosti, a dok nestrpljivo čekamo meč, dobra je prilika da se prisjetimo tog kobnog okršaja Hrgovića i Duboisa. Turki Alalshikh prije nekoliko dana objavio je novu snimku tog meča. U opisu videa navodi se:

"Svaki udarac, svako izbjegavanje, svaki nalet energije. Ponovno proživite jednu od najvećih borbi na potpuno novi način. Borba Duboisa protiv Hrgovića snimljena je u kinematografskom stilu koji oduzima dah, podižući iskustvo gledanja boksa na potpuno novu razinu."

Moramo priznati kako je ovo uistinu spektakularno odrađen uradak i gledanja boksa zbilja je podignuto na neke dosad nedostižne razine. Nebitno koliko puta ste već pogledali taj meč, ovakva snimka se ne propušta.

Video je ispod teksta!

Linker
21. rujan 2024 12:55