K1 i Boks

(VIDEO) Novi protest zbog boksačice koju optužuju da je muškarac: Pogledajte što je gestikulirala poražena Turkinja

Lin Yu Ting i Esra Yildiz Kahraman 

 PETER CZIBORRA/AFP/PROFIMEDIA Peter Cziborra/afp/profimedia
Yildiz Kahraman pokazivala je isti simbol kao i Svetlana Staneva nakon poraza u četvrtfinalu

Nakon što je Imane Khelif sinoć pobijedila Janjaem Suwannapheng i izborila finale olimpijskog boksačkog turnira za žene u kategoriji do 66 kilograma, večeras je završnicu izborila i druga boksačica koja se nalazi u središtu spolnog/rodnog spora - Lin Yu Ting. Tajvanka je u polufinalnom obračunu kategorije do 57 kilograma jednoglasnom sudačkom odlukom svladala tursku predstavnicu Esru Yildiz Kahraman i tako stigla na korak do zlatne medalje na pariškim Igrama.

Osim pobjede Yu Ting, večerašnji meč obilježila je i situacija koja uslijedila nakon proglašenja pobjednika. Poražena Kahraman je, naime, kažiprstima formirala znak "X" i nekoliko ga puta pokazala prema publici na Roland Garros stadionu, gdje se održava završna faza ovogodišnjeg boksačkog natjecanja.

Turska boksačica tim je potezom jasno izrazila svoje nezadovoljstvo i ukazivala na razliku između ženskog XX, odnosno muškog XY kromosoma koji je navodno utvrđen kod Yu Ting, kao i spomenute Khelif, tijekom testiranja od strane Međunarodne boksačke federacije (IBA), zbog čega su obje i diskvalificirane s lanjskog Svjetskog prvenstva u New Delhiju.

Podsjetimo, na identičan način, gestikuliranjem simbola "X", protestirala je i Bugarka Svetlana Staneva koju je Yu Ting pobijedila u četvrtfinalnom meču Bilo kako bilo, 28-godišnja Tajvanka ipak će, kao i Khelif, boksati u finalu OI, a tamo će joj protivnica biti Poljakinja Julia Szeremeta

Linker
16. rujan 2024 03:39